no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Ljetna preporuka: Ove tri knjige mogu nam pomoći da preispitamo odnos sa stvarima i pređemo na održiviji način života

19. srpnja 2021. • ~2 min

Većina nas može se složiti da jednostavno imamo previše materijalnih stvari u svom životu. Od želje za najmodernijom sezonskom odjećom do velikog broja elektronike u našim domovima. Stvarnost je takva da sva ta prekomjerna proizvodnja i prekomjerna potrošnja ubija planet - ali kako to možemo promijeniti? U ovom tekstu predstavljamo četiri autora. Njihove knjige dijele njihova razmišljanja o tome kako bismo trebali preispitati svoj odnos sa stvarima. Alice Waters: Mi…

Većina nas može se složiti da jednostavno imamo previše materijalnih stvari u svom životu. Od želje za najmodernijom sezonskom odjećom do velikog broja elektronike u našim domovima. Stvarnost je takva da sva ta prekomjerna proizvodnja i prekomjerna potrošnja ubija planet – ali kako to možemo promijeniti?

U ovom tekstu predstavljamo četiri autora. Njihove knjige dijele njihova razmišljanja o tome kako bismo trebali preispitati svoj odnos sa stvarima.

Alice Waters: Mi smo ono što jedemo

Poznata kuharica i aktivistica za hranu, Alice Waters, koja stoji iza pokreta “od stola do stola”, nedavno je objavila knjigu “Mi smo ono što jedemo”. Prije 50 godina Waters je pokrenula svoju revolucionarnu filozofiju slow fooda, a u novoj knjizi se osvrće na ono što je naučila. Se u knjizi zalaže za to kako moramo preobraziti način kuhanja, hranjenja i jela – i kako upravo ti izbori utječu na naše okruženje i zajednicu.

Henry David Thoreau: Walden – život u šumi

Walden – životu u šumi je kultni klasik nastao u 19.stoljeću k u vremenu katastrofične ekološke krize i društvenih problema. Henry David Thoreau odlučio se 1845. odseliti kraj jezera gdje je više od dvije godine živio u kolibi koju je sam izgradio. U želji da se udalji od civiliziranog društvenog života, Thoreau nam svojim eksperimentom pokazuje kako je moguće živjeti duhovno ispunjen.

Joshua Fields Milliburn i Ryan Nicodemus: Voli ljude, koristi se stvarima

U knjizi Voli ljude, koristi se stvarima, autori Joshua Fields Millburn i Ryan Nicodemus, čiji dokumentarac Less is Now možete pratiti i na Netflixu, u svojoj knjizi govore o životu s posjedovanjem manje stvari i pronalasku zadovoljstva kroz sedam najvažnijih životnih odnosa.