Ljutkasta juha od rajčice i kikirikija idealna za hladne dane
Kikiriki i rajčica ne čine se kao namirnice koje bi se uspješno mogle kombinirati. Ali začudo, ova kombinacija je itekako ukusna i prikladna. U ovom jelu te dvije namirnice se spajaju kako bi stvorile izdašnu i kremastu juhu koja će vas zadovoljiti uz minimalan napor. Zapravo, jedna od prednosti ove juhe je to što se može napraviti za manje od pola sata sa sastojcima koji su vjerojatno u vašoj smočnici.…
Kikiriki i rajčica ne čine se kao namirnice koje bi se uspješno mogle kombinirati. Ali začudo, ova kombinacija je itekako ukusna i prikladna. U ovom jelu te dvije namirnice se spajaju kako bi stvorile izdašnu i kremastu juhu koja će vas zadovoljiti uz minimalan napor.
Zapravo, jedna od prednosti ove juhe je to što se može napraviti za manje od pola sata sa sastojcima koji su vjerojatno u vašoj smočnici. I nevjerojatno je ukusna! To je jedna od onih juha koje jednom skuhate i skoči vam na vrh repertoara. Malo je ljuta, ali to nije ljutina koja vas tjera da skačete preko stola u potrazi za vodom. Još jedan bonus, ne trebaju vam svježe rajčice. Dakle, čak i za vrijeme zime, kada je izbor svježih rajčica ograničen, spremite ovu juhu u čas posla.
Sastojci:
1 žlica maslinovog ulja
1 veliki crveni luk, narezan na kockice
2 veće mrkve, narezane na kockice
1 stabljika celera, narezana na kockice
1/2 žličice soli
1/2 žličice crnog papra
1 limenka rajčice narezane na kockice
5 šalica pilećeg ili povrtnog temeljca
2 žlice maslaca od kikirikija
1 žličica ljute dimljene paprike
1 žličica kajenskog papra
Priprema:
U srednje velikoj tavi pirjajte luk, mrkvu i celer na srednje niskoj vatri. Začinite solju i paprom. Pirjajte dok sve ne omekša, oko 5-8 minuta. Dodajte rajčice (uključujući sok) u tavu. Dodajte maslac od kikirikija i temeljac. Miješajte dok se sve ne spoji i nastane kremasta i glatka tekućina. Na kraju dodajte mljevenu papriku i kajenski papar i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta. Poslužite vruće.