no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Nemoj pustiti da teče! Nemamo vode na bacanje, to nije neiscrpan izvor! #LOVESUSTAINABILITY

21. ožujka 2022. • ~2 min

Ne, vode nemamo na bacanje i trebali bi na nju bolje pripaziti. Jeste li znali da je svega 3% ukupne vode na našem planetu pogodno za korištenje? Iako voda pokriva čak 70% našeg planeta, samo mali dio nje pogodan je za korištenje u raznim namjenama u kućanstvu, poput pića, pranja i navodnjavanja. I ne samo to, čak 2/3 te vode zarobljeno je u glečerima, što znači da nam ona nije…

Ne, vode nemamo na bacanje i trebali bi na nju bolje pripaziti. Jeste li znali da je svega 3% ukupne vode na našem planetu pogodno za korištenje? Iako voda pokriva čak 70% našeg planeta, samo mali dio nje pogodan je za korištenje u raznim namjenama u kućanstvu, poput pića, pranja i navodnjavanja. I ne samo to, čak 2/3 te vode zarobljeno je u glečerima, što znači da nam ona nije dostupna. A prognoze su crne. Do 2025. godine, 2/3 ukupnog svjetskog stanovništva suočit će se s nedostatkom vode!

Podaci zabrinjavaju. Naime, prosječna osoba potroši čak 140 litara vode dnevno, a već je ovoga trenutka, 1.1 milijarda ljudi diljem svijeta u svakodnevnom nedostatku vode. Čak 2.7 milijardi oskudijeva vodom ukupno mjesec dana unutar svake godine.

Do 2025. godine, 2/3 stanovništva suočiti će se s nedostatkom vode, a nastavimo li ovim tempom, do 2080. godine svaki će čovjek svakodnevno osjećati ozbiljne posljedice vezane uz nedostatak vode.

Predviđanja su loša, no dobro je znati kako svatko od nas može pridonijeti usporenju ovog nesretnog trenda. Za početak, pripazite s vodom.

Smanjenom potrošnjom vode štedimo energiju koja se svakodnevno koristi kako bi se voda filtrirala, zagrijavala i pumpala za upotrebu u vašem kućanstvu. Na taj se način, redukcijom vode u kućanstvu, smanjuje i emisija ugljičnog dioksida.

Manjom potrošnjom vode u kućanstvu, nje ostaje više na raspolaganju prirodi. A priroda će nam biti zahvalna, jer našem ekosistemu je voda neophodna za očuvanje prirodnih staništa. Upravo kao što je neophodna i nama. I zato, čuvajmo ju. Voda nije neiscrpan izvor.

(NOT)fun fact; Čekanjem da voda iz slavine od hladne postane topla, doslovno bacamo cca 10 litara vode, svaki dan.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.