no planet b tportal
menu
Mindfulness

Mali trikovi uz pomoć kojih će vaše putovanje biti klimatski prihvatljivije

25. listopada 2022. • ~4 min

Bilo da idete na izlet u zadnji tren, želite iskusiti još jednu avanturu prije nego zahladi, namjeravate putovati već neko vrijeme ili jednostavno želite otići na brzo vikend putovanje, ovi jednostavni trikovi mogu pomoći da vaše putovanje bude ekološki prihvatljivije. Spakirajte manje prtljage Najjednostavniji način za smanjiti količinu nepotrebne prtljage je dijeljenje torbi. Umjesto da svatko pakira svoju torbu, planirajte podijeliti torbu. Možete podijeliti jednu torbu za sve članove obitelji…

Bilo da idete na izlet u zadnji tren, želite iskusiti još jednu avanturu prije nego zahladi, namjeravate putovati već neko vrijeme ili jednostavno želite otići na brzo vikend putovanje, ovi jednostavni trikovi mogu pomoći da vaše putovanje bude ekološki prihvatljivije.

Spakirajte manje prtljage

Najjednostavniji način za smanjiti količinu nepotrebne prtljage je dijeljenje torbi. Umjesto da svatko pakira svoju torbu, planirajte podijeliti torbu. Možete podijeliti jednu torbu za sve članove obitelji ili jednu za svaka dva. U svakom slučaju, ovo je jednostavan način da smanjite svoju prtljagu. Osim toga, ako trebate letjeti do svog odredišta, manje komada prtljage može vam pomoći smanjiti troškove. 

Ako ne želite dijeliti torbe, preporučujemo korištenje ruksaka ili druge ručne prtljage koja je napravljena da zadovolji zahtjeve zrakoplovnih prijevoznika za veličinu i težinu. Možda će vam trebati malo planiranja da ograničite broj predmeta koje ponesete, ali to će uštedjeti prostor i novac.

Ekološki prijevoz

Iako je vožnja automobilom ili let avionom možda opcija putovanja koju ste koristili u prošlosti, postoje ekološkije opcije. Možete unajmiti (ili posuditi) hibridno vozilo i koristiti ga za svoja putovanja. Rezervirajte pješačku ili biciklističku avanturu, gdje uopće ne trebate koristiti vozilo s benzinskim ili dizelskim motorom. Mnogi gradovi i države imaju opcije prijevoza na električni i/ili solarni pogon koji će stvarno pomoći u smanjenju vašeg utjecaja na okoliš. 

Ako planirate svoje putovanje puno unaprijed, javni prijevoz je još jedan ekološki prihvatljiv način da vas odvede do vašeg odredišta. Javni prijevoz također se može (i treba) koristiti kada stignete na svoju destinaciju. 

Pametna prehrana

Kad god jedete izvan kuće, to može biti prilično skupo. Ako svaki obrok morate jesti vani dok ste na odmoru, ti će se troškovi brzo povećati, a ova opcija nije uvijek ni ekološki prihvatljiva. Ako vozite, preporučujemo da sa sobom ponesete hladnjak za vodu te ga napunite, naravno, ledom i vodom. Zatim ga upotrijebite za punjenje svačijih višekratnih boca vode tijekom cijelog putovanja. Ovo štedi vrijeme i novac i također pomaže da svi budu hidrirani na putu. Ako letite, ponesite bocu za višekratnu upotrebu. Iako ju nećete moći koristiti tijekom leta, možete ju koristiti za smanjenje plastičnog otpada kada stignete na odredište.

Što se tiče hrane za put, preporučujemo da spakirate vlastite obroke. Tako možete jesti zdravo i izbjeći prerađenu hranu. Spakirate li grickalice u spremnike za višekratnu upotrebu, spriječit ćete gomilu nepotrebnog otpada. Orašasti plodovi, sušeno voće, kao i svježe voće i povrće izvrsne su opcije za međuobroke na putovanju. Nijedna od njih ne zahtijeva puno prostora i sve su zdrave opcije.

Još jedna prednost pakiranja grickalica u spremnike za višekratnu upotrebu jest da te spremnike možete ponovno napuniti grickalicama na putu kući. Također možete, ako tako odlučite, koristiti te spremnike da donesete kući darove ili poklone koje ste usput kupili za obitelj i prijatelje.

Rezervirajte sobu s čajnom kuhinjom

Još jedan trik je rezervirati mjesto gdje ćete moći sami pripremiti koji obrok. Priprema vlastite hrane tijekom putovanja može vam uštedjeti mnogo novca, smanjiti otpad i smanjiti vaš utjecaj na okoliš. 

Bez obzira na to kamo idete ili kada, korištenje ovih trikova može pomoći u smanjenju vašeg utjecaja na okoliš i učiniti vaša putovanja ekološki prihvatljivijima.   


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.