no planet b tportal
menu
Mindfulness

Meditacija u hodanju kao idealna relaksacija od stresa

26. lipnja 2023. • ~3 min

Za Thich Nhat Hanha, pokojnog vijetnamskog redovnika koji je popularizirao mindfulness na Zapadu, hodanje nije bilo samo način da se stigne s jednog mjesta na drugo ili aktivnost koju je trebalo rezervirati za savršen šumski put. Hodanje je za njega bila duboka kontemplativna praksa koja dovodi ljude u dodir s njihovim dahom, njihovim tijelima, Zemljom - i sviješću o onome što je on nazvao "međusobno postojanje". Thich Nhat Hanh, koji…

Za Thich Nhat Hanha, pokojnog vijetnamskog redovnika koji je popularizirao mindfulness na Zapadu, hodanje nije bilo samo način da se stigne s jednog mjesta na drugo ili aktivnost koju je trebalo rezervirati za savršen šumski put. Hodanje je za njega bila duboka kontemplativna praksa koja dovodi ljude u dodir s njihovim dahom, njihovim tijelima, Zemljom – i sviješću o onome što je on nazvao “međusobno postojanje”.

Thich Nhat Hanh, koji je bio jedan od najutjecajnijih budističkih vođa u svijetu, osmislio je izraz kako bi opisao “našu duboku međupovezanost sa svim ostalim”. “Sve se oslanja na sve ostalo u kozmosu da bi se manifestiralo – bilo zvijezda, oblak, cvijet, drvo ili ti i ja”, objasnio je. Redovnikova učenja kombiniraju osobne prakse kao što je svjesnost s društvenom promjenom – pokret koji je Thich Nhat Hanh razvio kroz svoj miroljubivi aktivizam protiv rata u Vijetnamu. Ali jedno od njegovih najvoljenijih učenja je meditacija u hodanju. Podučavao je da se pravi domovi ljudi nalaze u sadašnjem trenutku, kroz svijest o njihovim koracima na Zemlji, njihovim tijelima i njihovim umovima. Meditacija u hodu vraća praktičare na ovo čvrsto tlo.

Thich Nhat Hanh je vjerovao da je Zemlja sveta, tako da gdje god netko hoda, može se podsjetiti na ovu duhovnu vezu dok istovremeno ujedinjuje svoj um sa svojim tijelom. Kako biste ih uveli u svoju svakodnevicu, otkrivamo koji su koraci meditacije u hodanju.

1. Odvojite trenutak za disanje i centrirajte svoje tijelo u prostoru kojim ćete hodati. U centrima za vježbanje redovnici i redovnice vode sudionike u pjevanju nekoliko pjesama za svjesnost prije početka. Nema više briga, nema potrebe za žurbom, ništa za nositi, neka sve ide.

2. Dok hodate, vodite računa o dahu i koraku. Hodajte polako, opušteno, po mogućnosti s blagim osmijehom. Razmislite o čudu biti živ i moći kročiti na Majku Zemlju, ponavljajući ove fraze: “Udišući, znam da je Majka Zemlja u meni. Izdišući, znam da sam u Majci Zemlji.”

3.  Uzmite jedan udah po koraku, usredotočujući se na vaše stopalo koje dodiruje tlo.  Također možete primijetiti koliko koraka napravite dok udišete i onda prirodno izdišete. Poanta je pronaći vezu između disanja i koraka.

Umjesto sjedeće meditacije, prakse Thich Nhat Hanha naglašavaju dodavanje svjesnosti svakodnevnom životu bilo kada, bilo gdje. Uključivanjem meditacije u hodu u dnevni ili tjedni raspored, svaki korak može biti dio dublje prakse međusobnog bivanja. 


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.