no planet b tportal
menu
Living

Je li ovo početak kralja ljetovana na Mediteranu? Evo koja odredišta postaju sve popularnija

(I.Barišić, foto: SYSPEO / Sipa Press / Profimedia) • 4. srpnja 2024. • ~4 min

Toplinski valovi i sve više temperature mijenjaju navike turista tijekom ljeta. Dok su nekada odlazili u južnije krajeve, sada biraju destinacije na sjeveru, poput Velike Britanije ili Skandinavije.

Toplinski valovi i sve više temperature mijenjaju navike turista tijekom ljeta. Dok su nekada odlazili u južnije krajeve, sada biraju destinacije na sjeveru, poput Velike Britanije ili Skandinavije.

Parižanka Mathilde Martin koja je u jeku ljeta znala pobjeći na jug Francuske, u regiju u kojoj je odrasla i gdje žive njezini roditelji, promijenila je smjer nakon što su osjetili veliku vrućinu.

‘Ponekad mi je bilo teško disati. Moji roditelji, koji žive u Nici, više puta su mi zabrinutim tonom rekli da kiša nije padala mjesecima’.

Od tada odlučuje vlakom otići na neko hladnije mjesto tijekom vrhunca ljeta, a ove će godine pješačiti duž južne obale Engleske, a na jug krenuti u proljeće ili jesen kada nije toliko vruće, a more bude još toplo.

‘Prošle godine su moji roditelji ručali u vrtu do prosinca. Područje pati od klimatskih promjena i suše.’, kaže Martin.

Kako se toplinski valovi pojačavaju, a požari rastu, Martin je jedna od mnogih europskih putnika koji su promijenili način na koji planiraju svoj odmor. Tri od četiri (76%) europskih putnika prilagođava svoje ponašanje klimatskoj krizi, prema novom istraživanju Europske komisije za putovanja (ETC) koje je ekskluzivno podijelio Guardian.

U znaku da ekstremni vremenski uvjeti opterećuju umove putnika i profesionalaca u industriji, ETC je ove godine započeo anketiranje ispitanika o tome kako klimatska kriza utječe na njihove aranžmane putovanja.

Trećina (33,7%) Europljana rekla je da izbjegava odredišta gdje su vjerojatni ekstremni vremenski uvjeti, pokazalo je istraživanje ETC-a, a 17,3% je reklo da su to činili izbjegavajući mjesta s visokim temperaturama. Nešto više od 16% tražilo je destinacije za odmor sa stabilnijim vremenskim uvjetima. Gotovo jedan od 10 (8,5%) rekao je da mijenja mjesece u kojima putuje, dok je jedan od 10 putnika rekao da je zabrinut zbog ekstremnih vremenskih prilika.

No uz ove nagovještaje početka pomaka, ETC-ovo izvješće, koje je anketiralo ljude iz Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Nizozemske, Italije, Belgije, Švicarske, Španjolske, Poljske i Austrije, pokazalo je da su srpanj i kolovoz najviše popularni mjeseci za putovanja između svibnja i listopada, dok su toplija odredišta – Italija, Španjolska, Francuska i Grčka – ostala top odredišta.

Čini se da je sklonost odmoru tijekom ‘sezone do kraja’, izraženija među putnicima iz Ujedinjenog Kraljevstva. Najnoviji dostupni podaci ABTA-e – Travel Association, trgovačke udruge britanskih turoperatora i putničkih agenata, pokazuju da su listopad, svibanj i lipanj sada najpopularniji mjeseci za odmor u inozemstvu.

Neke turističke tvrtke također izvješćuju o povećanom interesu za hladnija odredišta. Laura Greenman, direktorica Magnetic North Travela, turoperatora specijaliziranog za odmore u hladnijim krajevima, rekla je da su se upiti za obiteljski odmor od strane britanskih i irskih kupaca udvostručili za ljeto 2024. u usporedbi s prošlom godinom. Također je zabilježen porast među parovima. ‘Gotovo svi ovi klijenti navode razlog odabira Skandinavije jer je ljeti hladnija od ostalih europskih zemalja’, rekla je Greenman.

Također odražavajući ovaj trend, turoperator malih grupa Intrepid Travel izvijestio je o bilježenju porasta rezervacija za skandinavska odredišta od 40% u usporedbi s prošlom godinom među klijentima iz Ujedinjenog Kraljevstva, rekla je Hazel McGuire, glavna direktorica tvrtke za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku. U međuvremenu, opasno visoke temperature znače da od prošle godine tvrtka više ne organizira planinarske izlete u Španjolskoj, Turskoj i Portugalu tijekom srpnja i kolovoza.

Eduardo Santander, izvršni direktor Europske komisije za putovanja, rekao je da je stabilno vrijeme ključno za putovanja i turizam. ‘Nedavno smo počeli ispitivati ​​europske putnike o tome kako prilagođavaju svoje planove kao odgovor na promjene vremenskih prilika. Naša otkrića pokazuju da su putnici sve više svjesni ekstremnih vremenskih događaja i njegovog potencijalnog utjecaja na njihov odmor.

Međutim, te brige obično traju kratko. Putnici mogu biti zabrinuti nakon ljeta, ali često zanemaruju ove probleme kada rezerviraju svoj sljedeći ljetni odmor.

‘Gledajući unaprijed, predviđamo da bi promjene vremenskih obrazaca mogle utjecati na sezonske turističke tokove u Europi. Hladnija odredišta mogu postati popularnija ljeti, a putnici bi mogli sve više birati južnu Europu za posjete u proljeće i jesen, izbjegavajući udarne mjesece.’