no planet b tportal
menu
Living

Milijarderi poput Bezosa, Gatesa i Muska rade ekološku štetu kao 2 milijuna kućanstava

20. studenoga 2023. • ~3 min

Novo istraživanje pokazalo je da 12 milijardera emitira količinu stakleničkih plinova kao 2,1 milijun kućanstava

Novo istraživanje pokazalo je da 12 milijardera emitira količinu stakleničkih plinova kao 2,1 milijun kućanstava

Ekskluzivna istraživanja podijeljena s Guardianom donose nevjerojatne podatke prema kojima dvanaest najbogatijih milijardera na svijetu proizvodi veću količinu emisija stakleničkih plinova putem svojih jahti, privatnih aviona, vila i financijskih ulaganja od ukupnog iznosa godišnje emisije energije preko dva milijuna kućanstava.

Među tajkunima su šef Amazona, Jeff Bezos, ruski oligarh Roman Abramovič, tehnološki milijarderi Bill Gates, Larry Page i Michael Dell, izumitelj i vlasnik djela društvenih medija Elon Musk te meksički poslovni magnat Carlos Slim.

U analizu su bili uključeni njihovi luksuzni posjedi i omiljene ‘igračke’ koje uključuju superjahte, privatne avione, automobile, helikoptere i raskošne vile, zajedno s utjecajem svega u što ulažu. Zbrojeno je da oni godišnje generiraju gotovo 17 milijuna tona CO2.

Superjahta Billa Gatesa

Prema podacima Američke agencije za zaštitu okoliša to je ekvivalent godišnjih CO2 emisija potrebnih za opskrbu energijom 2,1 milijuna domova ili emisija četiriju ugljičnih termoelektrana tijekom godine,

O stvarnim razmjerima udjela u emisiju plinova na globalnoj razini ovih pojedinaca obično se ne izvješćuje, dapače, ovo je prvo istraživanje koje se pozabavilo ovom temom.

‘Milijarderi proizvode nezamislive količine CO2 svojim jahtama i privatnim avionima, no još više štete proizvode njihovi pogoni’, ističe jedan od voditelja istraživanja iz Oxfama Alex Maitland i dodaje:

‘Kroz tvrtke koje posjeduju, milijarderi emitiraju milijun puta više ugljika nego prosječna osoba. Često preferiraju ulaganja u industrije s teškim onečišćenjem, poput fosilnih goriva.

“Najsiromašnije zajednice na svijetu, ujedno i one koje su najmanje doprinijele klimatskim promjenama, one su koje imaju najmanje resurse za oporavak od ove štete i one najviše pate. To je nepravedno i nemoralno.’

Superjahta Jeffa Bezosa

Konkretno, superjahta Jeffa Bezosa u vrijednosti 500 milijuna dolara i dužine 127 metara godišnje emitira 7154 tone CO2. Slične superjahte posjeduju i Abramovič i Bernard Arnault, vlasnik modnog konglomerata LVMH.

‘Emisije superjahti daleko su iznad svega ostalog’, rekao je Wilk.

‘Moraju imati posadu i stalno se održavati čak i kada su usidrene. Zatim imaju helikoptere na brodu, jet-skijeve, luksuzne predmete visoke potrošnje energije poput bazena, masažnih kada, privatnih podmornica i čamaca za prijevoz, a sve to zahtijeva napajanje, klimatizaciju i sofisticirane elektroničke uređaje. To je kao da stalno imate hotel na vodi.’

Činjenica jest i da se mnogi od ovih milijardera pokušavaju ‘odužiti’ putem raznih udruga i fondacija kojima potiču zaštitu okoliša, no šteta koju sami čine nikako nije zanemariva. I ne čine se kao da će u bližoj budućnost biti smanjena.

L.M.B.