no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Mnogim sortama palmi prijeti izumiranje

24. listopada 2022. • ~2 min

Prizori palmi na slikovitim pješčanim plažama čest su motiv ljepote prirodnog krajolika velikog dijela svijeta. Nažalost, ova naizgled sveprisutnost palmi skriva alarmantnu istinu: gotovo 1000 vrsta palmi je u opasnosti od izumiranja diljem planeta. Tim znanstvenika došao je do ovog zaključka proučavajući status očuvanosti gotovo 1900 vrsta palmi koristeći umjetnu inteligenciju. Utvrdili su da ih je više od polovice ugroženo. Biljke koje pripadaju obitelji palmi nalaze se u 227 regija,…

Prizori palmi na slikovitim pješčanim plažama čest su motiv ljepote prirodnog krajolika velikog dijela svijeta. Nažalost, ova naizgled sveprisutnost palmi skriva alarmantnu istinu: gotovo 1000 vrsta palmi je u opasnosti od izumiranja diljem planeta.

Tim znanstvenika došao je do ovog zaključka proučavajući status očuvanosti gotovo 1900 vrsta palmi koristeći umjetnu inteligenciju. Utvrdili su da ih je više od polovice ugroženo.

Biljke koje pripadaju obitelji palmi nalaze se u 227 regija, a razina prijetnje s kojom se većina tih biljaka suočava nije jasno razjašnjena iako su palme dobro zastupljene na Crvenom popisu Međunarodne unije za očuvanje prirode, kažu znanstvenici. Kako bi bolje razumjeli razmjere, istraživači su upotrijebili umjetnu inteligenciju i dostupne podatke s Crvenog popisa kako bi ispitali kako su rizici od izumiranja povezani s distribucijom palmi i ekologijom.

Također su kombinirali nove podatke s postojećim procjenama Crvenog popisa kako bi odredili rizik od izumiranja 1889 vrsta, ili 75% obitelji palmi. Više od polovice ovih vrsta, ili 56%, moglo bi izumrijeti, što kad se ekstrapolira na cijelu obitelj znači ukupno više od 1000 vrsta. To je vrlo zabrinjavajuće s obzirom na mnoge interakcije između palmi i drugih živih bića. Te interakcije sežu od gljiva i insekata koji žive na njima, do sisavaca i ptica koje jedu njihove plodove, do mnogih ljudi koji se oslanjaju na proizvode od palmi.

Korištenjem ovih novih spoznaja ekolozi mogu odrediti ugrožene vrste za pojačane napore očuvanja, prvenstveno na Madagaskaru, Novoj Gvineji, Filipinima, Havajima, Borneu, Jamajci, Vijetnamu, Vanuatuu, Novoj Kaledoniji i Sulawesiju, a sve su to prioritetne regije za očuvanje palmi.

Znanstvenici se slažu da nakon ove studije, imaju mnogo bolju ideju o tome koliko je i koje vrste palmi ugroženo te se nadaju da će se potaknuti suradnja među svim akterima i ubrzati akcije za njihovo očuvanje.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.