no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Mobiteli su jedna od stvari koju je najlakše reciklirati, evo kako!

20. kolovoza 2022. • ~4 min

Prosječna osoba pametne telefone mijenja jednom svake dvije do dvije i pol godine. Iako životni vijek ovih sveprisutnih naprava nastavlja rasti, oni doprinose rastućem problemu otpada. Mobiteli, kao i većina električnih uređaja, sadrže otrovne tvari (olovo, nikal, živu i krom, da spomenemo neke) koje mogu naštetiti okolišu, životinjskom svijetu, pa čak i ljudima ako se ostave da se razgrade na odlagalištima. Zato je toliko važno reciklirati ili, još bolje, pronaći…

Prosječna osoba pametne telefone mijenja jednom svake dvije do dvije i pol godine. Iako životni vijek ovih sveprisutnih naprava nastavlja rasti, oni doprinose rastućem problemu otpada. Mobiteli, kao i većina električnih uređaja, sadrže otrovne tvari (olovo, nikal, živu i krom, da spomenemo neke) koje mogu naštetiti okolišu, životinjskom svijetu, pa čak i ljudima ako se ostave da se razgrade na odlagalištima. Zato je toliko važno reciklirati ili, još bolje, pronaći način za ponovnu upotrebu starih mobitela.

Ipak, može postojati više opcija za recikliranje starih mobitela, pa kako onda znati koja je najbolja? Osim što ga možete poslati proizvođaču, s obzirom na to da većina njih ima program povrata, možete ga donirati u dobrotvorne svrhe. Naravno, trebali biste se pobrinuti da se telefon i dalje koristi ako još uvijek radi.

Zašto reciklirati svoj mobitel?

Velik dio tipičnog mobilnog telefona je od plastike, uključujući kućište i neke manje komponente. Također postoji tendencija da bude stakla u zaslonu, kao i raznih metala u strujnim krugovima, bateriji i zaslonu. Mobiteli mogu sadržavati aluminij, kadmij, krom, bakar, zlato, željezo, olovo, litij, nikal, srebro, kositar i cink. A ti materijali uzrokuju mnoge probleme kada se bace u smeće.

Povrh onečišćenja plastikom, mnogi metali u mobilnim telefonima otrovni su za ljude i druge životinje, budući da neki imaju potencijalne kancerogene učinke. U studiji o metalima u odbačenim telefonima iz 2019., istraživači su primijetili “statistički značajan porast” toksičnog sadržaja pametnih telefona između 2006. i 2015., s najvećim kancerogenim rizikom od nikla, olova i berilija. Srebro, cink i bakar također su povezani s drugim zdravstvenim rizicima, napisali su istraživači, dok je bakar “dominantan u rizicima ekotoksičnosti” telefona.

Kad je to moguće, programi recikliranja mobitela čuvaju uređaje netaknutima i stavljaju ih u daljnju upotrebu, umjesto da ih rastavljaju i recikliraju dijelove. Potonji je način najsigurniji i najzdraviji način zbrinjavanja mrtvih ili teško oštećenih telefona. Dijelovi se mogu prodavati pojedinačno ili usitniti i dodati u druge svrhe za recikliranje. Metalne komponente mogu se taliti i rekonstituirati, na primjer, omogućujući im ponovnu upotrebu.

Kako reciklirati mobitele

Započnite s provjerom kod svog mobilnog operatera. Neki imaju programe otkupa ili zamjene, ili barem nude resurse koji će vam pomoći pronaći mogućnosti recikliranja. To može uključivati ​​programe povrata od trgovaca, proizvođača ili drugih lokalnih tvrtki za recikliranje elektronike.

Odlagališta

Ako je vaš mobitel jednostavno preslab za sve vaše potrebe, a nemate ga kome proslijediti ili pokloniti, onda je recikliranje jedino što vam preostaje. Električni i elektronski otpad (EE-otpad) spada u opasni otpad i zato nije dopušteno odlagati s ostalim otpadom iz kućanstva. Stoga ga je  potrebno izdvojiti i predati ovlaštenim sakupljačima. U Hrvatskoj tako postoje brojni sabirni centri od kojih možete naručiti besplatan odvoz EE otpada ili možete sami otpad odvesti u najbliže reciklažno dvorište.

Darivanje i doniranje

Ako vaš telefon radi, ali nema veliku vrijednost zamjene, možete provjeriti s prijateljima i obitelji da vidite ima li netko stariji telefon i može li biti zainteresiran za vaš. Obratite se lokalnim centrima za starije osobe i zajednicama umirovljenika ili se obratite skloništima za žrtve obiteljskog nasilja i drugim organizacijama koje pomažu ranjivim i rizičnim skupinama.

Neke dobrotvorne organizacije specijalizirale su se za povezivanje održivih telefona i druge elektronike s ljudima u potrebi. Svjetska razmjena računala, na primjer, prosljeđuje donirane pametne telefone (s punjačima) zajednicama s nižim prihodima diljem svijeta, u sklopu misije za smanjenje elektroničkog otpada i “smanjenje digitalnog jaza za mlade u zemljama u razvoju”.

Prenamjena

Osim razmjene, recikliranja, darivanja ili doniranja svog starog telefona, možete ga i zadržati i sami ga prenamijeniti. Pametni telefon bez mobilne usluge i dalje može biti koristan na nekoliko načina, uključujući pohranjivanje i reprodukciju glazbe poput iPoda, može poslužiti kao dodatna kamera ili kao prijenosni Wi-FI uređaj.

Mjere zaštite privatnosti

Bilo da poklanjate svoj telefon ili ga šaljete na recikliranje, dobro je poduzeti mjere opreza u vezi s privatnošću.Napravite sigurnosnu kopiju svojih podataka na drugom uređaju, odjavite se sa svih svojih računa, uklonite SIM karticu i izvršite vraćanje na tvorničke postavke. Tvrtke i dobrotvorne organizacije koje prihvaćaju stare telefone obično se obvezuju da će čuvati vaše podatke sigurnima, ali za to se možete i vi pobrinuti.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.