no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Moćni satelit će pobrojati svako stablo na Zemlji

23. rujna 2022. • ~2 min

2018. godine skupina znanstvenika objavila je rezultate višegodišnjeg izračunavanja težine svakog živog bića na Zemlji. Pokušali su pogoditi koliko se ugljika nalazi u biomasi našeg planeta - drveću, mravima, kitovima, gljivama, bakterijama i svim drugim bićima koja Zemlju zovu domom. To istraživanje pokazalo je da Zemljina biomasa iznosi 550 milijardi tona ugljika. Od tih pola trilijuna tona, biljke su činile više od 80 posto. Ali ta je procjena vjerojatno pogrešna,…

2018. godine skupina znanstvenika objavila je rezultate višegodišnjeg izračunavanja težine svakog živog bića na Zemlji. Pokušali su pogoditi koliko se ugljika nalazi u biomasi našeg planeta – drveću, mravima, kitovima, gljivama, bakterijama i svim drugim bićima koja Zemlju zovu domom. To istraživanje pokazalo je da Zemljina biomasa iznosi 550 milijardi tona ugljika. Od tih pola trilijuna tona, biljke su činile više od 80 posto.

Ali ta je procjena vjerojatno pogrešna, primijetili su autori. Kako kažu, mjerenje biomase u tako golemim razmjerima je samo po sebi vrlo komplicirano. Zato danas još uvijek nemamo točan podatak o količini živog svijeta na planetu. 

Takav podatak posljednjih je godina postao sve važniji, osobito kada su u pitanju biljke.

Kako šume nestaju zbog klimatskih promjena i prekomjerne sječe, znanstvenici moraju shvatiti koliko točno gubimo i koliko se ugljika ispušta natrag u atmosferu. Napori u borbi protiv globalnog zatopljenja sadnjom drveća također trebaju precizne procjene koliko ugljika zadržavamo.

Zato sada u igru ulazi satelit za biomasu Europske svemirske agencije. Nadolazeća misija, naziva Biomass te čije se lansiranje planira početkom 2024. godine, nadzirat će Zemljine šume do dosad neviđenih detalja. Satelit se sastoji od 40 stopa širokog reflektora te tako izgleda poput ogromnog kišobrana nad Zemljom. Ovaj dizajn pomaže satelitu da koristeći niskofrekventni oblik radara koji prodire kroz lišće, ali se odbija od materijala koji su gušći, poput drveta, mjeri količinu tvari. 

Satelit Biomass će kružiti nešto više od 400 milja iznad Zemlje i snimati cijeli planet tijekom 228 dana. Predviđeno je da misija traje pet godina, a znanstvenici će iz godine u godinu moći uspoređivati ​​podatke o Zemljinoj biomasi. Nalazi će omogućiti točnije klimatske modele, kao i bolje razumijevanje načina na koji su biljke utkane u Zemljinu biosferu.

Nove mogućnosti satelita za biomasu omogućit će istraživačima da zavire u šumsko tlo kako bi dobili daleko bolje podatke u usporedbi s mjerenjima biomase iz starijih satelita i zemaljskih istraživanja.  Ovo će omogućiti znanstvenicima da izgrade vertikalni profil različitih šuma na način koji je daleko sveobuhvatniji nego ikad prije.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.