no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Morski krastavci – nevjerojatna morska reciklažna bića koja trebamo više cijeniti

15. studenoga 2021. • ~2 min

Znanstvenici iz Škotske, Švedske i Kanade istražuju potencijale ovih morskih životinjica, a sve to s ciljem uzgoja morskih krastavaca u prehrambene svrhe kako bi se nadoknadilo neodgovorno ribarstvo. Reciklažna bića - prikladan je nadimak za morske krastavce, egzotična morska stvorenja koja se sastoje od probavnog trakta smještena u debelom mekanom tijelu s kožom. Krastavci su živopisna bića koja dišu kroz otvor mogu biti dugački od oko 2 centimetra do gotovo…

Znanstvenici iz Škotske, Švedske i Kanade istražuju potencijale ovih morskih životinjica, a sve to s ciljem uzgoja morskih krastavaca u prehrambene svrhe kako bi se nadoknadilo neodgovorno ribarstvo.

Reciklažna bića – prikladan je nadimak za morske krastavce, egzotična morska stvorenja koja se sastoje od probavnog trakta smještena u debelom mekanom tijelu s kožom. Krastavci su živopisna bića koja dišu kroz otvor mogu biti dugački od oko 2 centimetra do gotovo 2 metra. Postoji više od 1.700 vrsta širom svijeta!

Morski krastavci također igraju važnu ulogu u bioremedijaciji, jer se hrane ostacima morskog dna, koji se iznutra razgrađuje, uklanjajući zagađivače i toksine u procesu. Drugim riječima, morski krastavci su praktički robotski usisavači oceanskog dna.

Prva poznata upotreba morskih krastavaca u prehrambene svrhe datira više od 1.000 godina u Kini i od tada se sve više iskorištavaju. U posljednja četiri desetljeća, rast potražnje s azijskog tržišta doveo je do prekomjernog iskorištavanja lokalnog ribarstva i potrage za populacijom, što je rezultiralo da se zalihe morskog krastavca sada iscrpljuju u mnogim zemljama zbog njegove popularnosti u gastro svrhe.

Kako bi se prevladao ovaj problem, 1980-ih godina u Kini i Japanu razvijena je proizvodnja popularnog japanskog morskog krastavca (Stichopus japonicus). S druge strane na Zapadu je pokazan premali interes za poduzimanje sličnih mjera, sve do prije nekoliko godina kada su istraživači iz početka priče odlučili udružiti snage sa svojim kolegama kako bi ova priča imala pozitivan završetak.

Sada, istraživači u nekoliko zemalja poduzimaju razne mjere i projekte s ciljem uzgoja morskih krastavaca kako bi se obnovio eksploatirani ribolov, za rast kao prehrambeni resurs i kako bi se smanjili utjecaji uzgoja ribe na okoliš.