no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Možda će vam se činiti smiješnim, ali sitnice doista čine razliku. Evo što možete napraviti već danas za bolje sutra

1. rujna 2021. • ~6 min

Ponekad vam se može učiniti da je zaštita planeta preveliki zalogaj za vas. Kada se okrenemo oko sebe, naročito ovih ljetnih dana kada su posljedice klimatskih promjena gotovo svakodnevno u vijestima, čovjek se zapita što on sam može napraviti kako bi se spriječila budućnost koju nam proriču ne promijenimo li nešto. I to uskoro. Ne brinite. Ovo nije još jedan u nizu tekstova gdje govorimo da promjene kreće od nas…

Ponekad vam se može učiniti da je zaštita planeta preveliki zalogaj za vas. Kada se okrenemo oko sebe, naročito ovih ljetnih dana kada su posljedice klimatskih promjena gotovo svakodnevno u vijestima, čovjek se zapita što on sam može napraviti kako bi se spriječila budućnost koju nam proriču ne promijenimo li nešto. I to uskoro.

Ne brinite. Ovo nije još jedan u nizu tekstova gdje govorimo da promjene kreće od nas samih, da smo mi – bez obzira na to koliko se naše postojanje činilo zanemarivim u oceanu čovječanstva – generator promjene koju zazivamo.

Umjesto toga, u nastavku vam donosimo savjete uz koje ćete, uvrstite li ih u svoj dnevni raspored, sasvim sigurno postati dio mase koja mijenja svijet. Budite sigurni da su upravo te male promjene vaših svakodnevnih rituala ono što će na koncu pomoći obuzdati divljanje klimatskih promjena.

Riješite se sušilice za rublje

Bez obzira na to koliko se sušilica činila neophodnim dijelom suvremenog svijeta, većina Europe još uvijek sasvim dobro živi prateći tisućljetnu tradiciju sušenja rublja na staromodni način. Osim toga, ovim ćete uzmakom pred suvremenim svijetom značajno uštedjeti i na struji.

Bolje se obucite

Znamo da se u ovom trenutku zimski dani čine jednako dalekima koliko su iz ove perspektive toplinskih udara i primamljivi, ali čim dođe zahlađenje većina će se nas početi žaliti na hladnoću. Shodno tome, u nebesa će letjeti i računi za grijanje. Umjesto da okretajima termostata doprinosite količini stakleničkih plinova u atmosferi, ponekad jednostavno obucite deblji džemper i toplije čarape.

Razmislite prije nego što poletite

Premda je situacija u kojoj živimo, pa sad već predugo da bismo spominjali točan broj dana, okovala svijet te se avionskih letova gotovo ni ne sjećamo, vratit će se uskoro vrijeme kad će nam se opet putovati na daleke i egzotične destinacije. Imajte na umu da se avioni smatraju najvećim zagađivačima zraka među svim prometalima pa dvaput promislite morate li doista do svog odmora iz snova na kerozinskom pogonu ili svoje snove možete ostvariti i nešto bliže uz značajno manji karbonski otisak.

Kupujte lokalno

Ovo je uvijek dobar savjet. Ne samo što ćete kupnjom lokalnog podržati domaće gospodarstvo i male poduzetnike, vjerojatno ćete kupiti i proizvode najbolje kvalitete. Osim toga, ovim ćete izborom značajno doprinijeti smanjenju potrebe za transportom, čime se dugoročno značajno smanjuje emisija stakleničkih plinova.

Recite ne jednokratnom priboru

Većina nas ne može izbjeći naručivanje hrane. To je cijena ubrzanog života koji živimo. Pa ipak, borbi protiv svijeta bez plastike uvelike ćete doprinijeti odlučite li da vam onaj nekvalitetni plastični beštek stvarno ne treba. Ionako su šanse velike da jedete ili u uredu ili doma, dakle na mjestima gdje vam je nepoderivi rostfrei sasvim sigurno nadomak ruke.

Napravite popis za kupovinu

Dnevno se uzalud bacaju milijuni tone hrane koja je, uz bolje planiranje naših svakodnevnih potreba, mogla biti bolje iskorištena. Umjesto toga, završila je na otpadu zajedno s hrpom ambalaže i uz nezanemarivu količinu stakleničkih plinova. Sve se to može izbjeći dobrim planiranjem. Zapišite što vam i koliko čega točno treba prije odlaska u kupnju. Tako nećete samo uštedjeti novce i živce što se peti put u danu vraćate po nešto što ste opet zaboravili, a kako se čini, i na računu za odvoz smeća budući da će se biološki otpad uskoro početi naplaćivati po kili.

Ponesite platnenu torbu

Ovo je još jedan klasik za koji ste zasigurno već milijun puta čuli, ali s obzirom na količinu jednokratne plastike kojom trujemo svijet jer u dućanima nepromišljeno grabimo one plastične vrećice kojih se čak i industrijski gotovo nemoguće riješiti, ovaj će savjet s razlogom uvijek pronaći svoje mjesto na listama poput ove.

Pijte čaj iz rinfuze

Ovaj savjet, s druge strane, većina zasigurno nije čula. Niti bi većina nas pomislila da je izbor čaja iz rinfuze jedna od onih ključnih stvari koje mogu promijeniti omjere snaga u borbi protiv klimatskih promjena. Čajem iz rinfuze proizvodite samo organski otpad koji je itekako iskoristiv, dok izborom čaja u vrećici proizvodite hrpu teško iskoristivog otpada koja se može vrlo lako izbjeći.

Uključite se u akcije čišćenja

Recikliranje je, dakako, važno. No, još je važnije da otpad završi ondje gdje mu je zapravo i mjesto. Da je to nekima od nas još uvijek problematično, dokazuje i činjenica što se diljem područja Republike Hrvatske nalaze deseci tisuća ilegalnih deponija, a njihov broj iz dana u dan raste.

Pokazala je to i akcija Zagrebačke pivovare „Čuvaj, pazi, ne bacaj!“ tijekom koje je gotovo 300 volontera u osam navrata izlazilo u prirodu s ciljem čišćenja i pravilnog zbrinjavanja nemarno odbačenog otpada. Na lokacijama je pronađeno više od 260 velikih vreća smeća, sedam tona dodatnog otpada te odbačeni autobus i bačve teške 200 kilograma.

Akcija čišćenja okoliša. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

‘’Ilegalna odlagališta otpada problem su s kojim se svi moramo što prije suočiti jer ona ozbiljno prijete našem okolišu. Ponosni smo na činjenicu da smo već u prvoj fazi pravilno zbrinuli toliku količinu smeća. Žuja je kampanjom ‘Čuvaj, pazi, ne bacaj!’ nastavila niz društveno odgovornih kampanja kojima je cilj podizanje kvalitete života u zajednici u kojoj djelujemo i vjerujemo da ovim posljednjim aktivnostima uspješno podižemo svijest o važnosti pravilnog, odgovornog i savjesnog odlaganja otpada“, istaknula je prilikom zaključenja prvog kruga akcije Ana Štebih Pinjuh, direktorica marketinga Zagrebačke pivovare.

Drugi će se dio ove akcije, na kojima će se čistiti dodatnih sedam lokacija, odvijati narednih tjedana. Zanima li vas više o ovoj akciji, svakako više informacija potražite ovdje.


logo

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.