no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Mrtvo lišće iz europskih parkova mladi startup koristi za shopping torbe

(I.Ba., Foto: Bo Arrhed / Alamy / Alamy / Profimedia) • 25. lipnja 2024. • ~3 min

Korištenje mrtvog lišća umjesto zdravog drveća za izradu papira: to je ideja ukrajinskog startupa Releaf Paper osnivača Valentyna Frechka. Mladi Ukrajinac otvorit će svoju prvu komercijalnu tvornicu u blizini Pariza u srpnju, a nada se da će s vremenom imati proizvodne pogone po cijelom svijetu

Korištenje mrtvog lišća umjesto zdravog drveća za izradu papira: to je ideja ukrajinskog startupa Releaf Paper osnivača Valentyna Frechka. Mladi Ukrajinac otvorit će svoju prvu komercijalnu tvornicu u blizini Pariza u srpnju, a nada se da će s vremenom imati proizvodne pogone po cijelom svijetu

Osnivač Valentyn Frechka strastveni je biokemičar koji je pronašao novi način za proizvodnju celuloze, ključnog sastojka papira. Nakon neuspjelog eksperimenta s travom i slamom, otkrio je da je moguće izvući vlakna iz lišća.

Releaf Paper osnovao je u Parizu zajedno sa svojim partnerom Alexandreom Sobolenkom.

Koristeći kombinaciju kemijskih i mehaničkih procesa, Releaf proizvodi jednu tonu celuloze od 2,3 tone mrtvog lišća, piše Euronews.

Obično bi bilo potrebno 17 stabala da se proizvede ista količina.

Gradovi diljem Europe daju Releafu mrtvo lišće koje su sakupili sa svojih ulica, umjesto da ga spaljuju kao što to obično čine mnoga mjesta.

‘Radimo samo s lišćem koje dobivamo iz gradova jer ne možemo koristiti lišće iz šume. Nije ih lako skupiti u šumi, a nema ni potrebe jer postoji ekosustav.

‘U gradu je to zeleni otpad koji treba skupljati. Stvarno, to je dobro rješenje jer držimo ravnotežu – dobivamo vlakna za izradu papira i vraćamo lignin kao polugnojivo za gradove za gnojidbu vrtova ili drveća. Dakle, to je kao win-win model’, objašnjava Frechka.

Releafov proces uključuje uklanjanje svih čvrstih spojeva iz lišća, njihovo sušenje i pretvaranje u pelete. To im omogućuje skladištenje sirovina tijekom cijele godine i osiguranje kontinuiranog proizvodnog ciklusa.

Kuglice se pretvaraju u posebna vlakna koja čine osnovu papira. Dobivena pulpa se preša i smota u listove papira.

Kakav je utjecaj proizvodnje papira na okoliš?

Releaf Paper procjenjuje da njegov proces emitira 78 posto manje CO2 od tradicionalne proizvodnje i koristi 15 puta manje vode.

‘Papir na bazi lišća razgrađuje se u tlu za 30 dana, dok je period razgradnje običnog papira 270 dana ili više’, kaže Releaf Paper.

Prema podacima Svjetskog fonda za prirodu (WWF), industrija papira čini 13-15 posto ukupne potrošnje drva i koristi 33-40 posto cjelokupnog industrijskog drva prodanog diljem svijeta.

Tvrtka prodaje papir od 70 do 300 g/m² pogodan za različite namjene od papira za pakiranje (vreće, omotnice za e-trgovinu, itd.) do kartonske ambalaže (kutije od valovitog kartona, kutije za jaja).

Startup proizvodi oko tri milijuna vrećica za kupovinu mjesečno, a među kupcima su L’Oréal, Samsung, LVMH, Logitech, Google i Schneider Electric.

Mladi Ukrajinac otvorit će svoju prvu komercijalnu tvornicu u blizini Pariza u srpnju i nada se da će s vremenom imati proizvodne pogone po cijelom svijetu.

S kapacitetom za preradu 5000 tona lišća godišnje, prva lokacija, djelomično financirana od strane Europske unije, primat će zeleni otpad od grada Pariza.

Smješten na postaji F u Parizu, mladi poduzetnik, koji je već osvojio nekoliko nagrada od početka svog pothvata, jedan je od tri finalista za nagradu Europskog patentnog ureda (EPO) Mladi izumitelj 2024. Rezultati će biti objavljeni 9. srpnja.