no planet b tportal
menu
Living

Muku mučite s odabirom prave palete boja za fasadu? Ovi trikovi olakšat će proces

24. travnja 2024. • ~6 min

Fasada kuće više je od tek sloja zaštitite – ona je elegantno ruho u koje odijevate svoj dom. S obzirom na to da je ovaj postupak jedan od onih koji se radi ‘jednom u životu’, svakako vrijedi dobro promisliti o odabiru prikladne palete boja kako biste desetljećima uživali u pogledu na raskošan dizajn svoje kuće.

Fasada kuće više je od tek sloja zaštitite – ona je elegantno ruho u koje odijevate svoj dom. S obzirom na to da je ovaj postupak jedan od onih koji se radi ‘jednom u životu’, svakako vrijedi dobro promisliti o odabiru prikladne palete boja kako biste desetljećima uživali u pogledu na raskošan dizajn svoje kuće.

Postoji nekoliko faktora koje je važno uzeti u obzir pri odabiru palete boja za fasadu kako biste postigli savršen sklad s okolinom, dimenzijama i funkcijom kuće, ali i vašim osobnim stilom.

Ako niste sigurni odakle krenuti i kojim se kriterijima točno ravniti za nepogrešiv odabir fasade, donosimo nekoliko trikova stručnjaka uz koje ćete znatno lakše donijetu ovu zabavnu, ali i iznimno bitnu odluku.

Postizanje sklada okolinom

Svi dobro znamo da je prvi dojam sve, a stvaranje kohezivne fasade i palete boja od ključne je važnosti za privlačnost i dugoročnu vrijednost vašeg doma.

Prije svega, važno je dobro uklopiti fasadu u okolinu, jer je velika razlika u odabiru dizajna ako uređujete kuću u šumi, pored morske obale ili usred grada i prometnica. Konkretno, u prirodnom okruženju puno bolje će izgledati opeka ili drvo, kraj mora se savjetuje upotreba kamena, dok je za grad najbolja opcija odabir klasične fasade u neutralnim tonovima.

No, svi dobro znamo koliko su prirodni materijali skupi pa ne čudi što se manji broj vlasnika odlučuje za njihov odabir.

Uklopite boju i stil fasade u okruženje

Srećom, postoje i neke jednako vizualno privlačne i kvalitetne, a znatno povoljnije opcije na tržištu. Primjerice, JUBIZOL u svojoj ponudi nudi niz rješenja dekorativnih tehnika koje vjerno imitiraju prirodne materijale, pružajući pritom vašoj nekretnini beskompromisnu zaštitu koja će je štititi od utjecaja svih vremenskih uvjeta i vanjskih oštećenja.

Prednosti upotrebe JUBIZOL Decor tehnike nalaze se u jeftinijoj izvedbi i manje zahtjevnoj i bržoj ugradnji od pravog kamena, drva ili opeke, ali i površini koja je u potpunosti zaštićena i zabrtvljena – bez otvora i rupa koje nastaju kod ugradnje prirodnih materijala. Također, ovakve dekorativne tehnike poboljšavaju ključne funkcionalne karakteristike samog fasadnog sustava, odnosno završnog sloja, a materijali osiguravaju odličnu vodoodbojnost.

Glamur ili minimalizam?

Nakon što ste odredili tip fasade sukladan okolini, vrijeme je za drugu bitnu odluku – usklađivanje eksterijera s vašim vlastitim stilom. Volite li više glamurozni maksimalizam ili elegantni minimalizam? Želite li naglasiti kuću upotrebom jarkih boja ili preferirate minimalističke neutralne tonove?

Koji god stil odabrali, postoji način da svemu pridate dašak luksuza upotrebom JUBIZOL Decor Glitter premaza za postizanje raskošnog, svjetlucajućeg dekorativnog efekta na fasadi i ostalim vanjskim površinama. Ovaj efekt iznimno je diskretan te pruža prirodni izgled blistajućeg odsjaja koji čitavom zdanju daje skupocjen izgled.

Raskošan, glamurozan eksterijer?

Koju paletu boja birati?

Općenit savjet stručnjaka i dizajnu interijera i eksterijera jest ograničavanje na dvije do tri boje, pri čemu je ključno odabrati onu dominantnu. Kada ste se odlučili za boju koju želite na većem dijelu fasade, odaberite komplementarne tonove i podtonove koji će činiti skladnu cjelinu. Naime, upravo u postizanju ovog sklada leži ključ uspjeha u dizajnu i vizualnom dojmu koji će sve ostaviti bez teksta!

Pri odabiru palete boja, vrijedi imati nekoliko čimbenika na umu. Kao prvo, važno pitanje jest birate li fasadu prije nego što je kuća završena ili na objektu već postoje elementi kao što su krov, prozori i vrata? Ako postoje (i ne mislite ih mijenjati), onda ćete dominantnu boju birati s njima u skladu. S druge strane, ako se kuća gradi iz temelja, računajte na to da će u skladu s bojom fasade biti birane nijanse i stil svih ostalih elemenata eksterijera.

Drveni detalji na fasadnim površinama su često nepogrešivi element moderne gradnje

Potom, ograničite odabir na nekoliko paleta koje vam se sviđaju te pronađite njihove primjere na društvenim mrežama kako biste lakše dobili dojam kako sve izgleda u stvarnosti. Imajte u vidu da je uvijek kao jedna od najboljih opcija odabir neutralne palete boja koja je klasičan stil te će uspješno odoljeti testu vremena i prolaznosti trendova.

S druge strane, ako želite otići korak dalje u dizajnu te kuću učiniti efektnom i u skladu s eklektičnim stilom, birajte neku od očaravajućih jarkih nijansi kao što su žuta, crvena ili narančasta. No, pripazite da birate isključivo one proizvode koji su primjereni za vaš tip fasadne površine, kao i za površine jače izložene UV zračenju te u visokopostojanim fasadnim bojama, kao što je JUBIZOL-ov Trendcolor.

Uspješno obnovite postojeću fasadu

Ako, pak, vaša nekretnina već posjeduje odgovarajuću fasadu te je samo želite obnoviti i riješiti se mrlja od onečišćenja ili vlage i plijesni, odlična opcija jest nanošenje JUBIZOL-ove Revitalcolor fasade koja objektu vraća vrijednost i iznimno privlačan vizualni efekt.

Ovaj detalj iznimno je diskretan te pruža prirodni izgled blistajućeg odsjaja koji ostavlja dojam skupocjenosti čitavog zdanja.

Fasada je ključna za održivost kuće

Isto tako, ako se borite s vlasastim pukotinama i niste sigurni kako ih riješiti, učinkovito trajno rješenje za sanaciju jest JUBIZOL-ov Revital Primer New generation. Ovaj premaz povećat će vodoodbojnost i armirati površinu te je idealna podloga prije bojanja fasadne površine na kojoj je prisutan izraziti kontrast tamnih i svijetlih nijansi.

Ne zaboravite na dodatke

Za kraj, ne zaboravite na važne temeljne i zaštitne premaze koji će automatski povisiti vrijednost nekretnine, ali je i dugoročno očuvati u izvrsnom stanju koje traži manja ulaganja.

Primjerice, objekti u gradovima i kraj prometnica posebno su osjetljivi na utjecaj nečistoća u zraku pa je, osim odabira boje, važno pronaći i adekvatnu zaštitu koja će osigurati vrhunsku i dugotrajnu održivost fasadnih površina te ih očuvati čistima. Sjajan odabir je Nanocolor iz ponude JUBIZOL-a koja ima samočisteći učinak, trajnu vodoodbojnost te visoku otpornost na algu, plijesan i atmosferska opterećenja.

Povisite vrijednost nekretnine zaštitnim premazima

Univerzalni temeljni premaz za dekorativne žbuke kao što je JUBIZOL-ov Unigrund vrhunski je odabir za sve vrste fasadnih podloga prije ugradnje dekorativnih žbuka. Osim što će produljiti životni vijek fasade, dolazi i s mogućnosti nijansiranja te garancijom lijepog izgleda završne žbuke.

Izbor palete nijanse završne žbuke prema JUB Favourite feelings ton karti dostupne su kod velikog broja JUBIZOL trgovaca. Mapu lokacija pronađite ovdje.

Ako i dalje niste sigurni kako odabrati paletu boja koja će biti prema vašim željama i u skladu s okruženjem, uslužno i stručno osoblje tvrtke JUB odgovorit će na vaša pitanja i nedoumice!

Za više informacija o uštedi energije putem kvalitetnih fasadnih sustava kontaktirajte JUB na info@jub.hr


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima te u suradnji s JUB Hrvatska.