no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Na Antarktiku ima toliko ‘zelenog snijega’ da ga možete vidjeti iz svemira

11. kolovoza 2022. • ~3 min

Antarktika postaje sve zelenija. Da, dobro ste pročitali. Znanstvenici primjećuju kako cvjetanje algi prekriva dijelove Južnog pola u smaragdne nijanse toliko velike da se mogu vidjeti iz svemira. U novom istraživačkom radu objavljenom u časopisu Nature Communications, znanstvenici sa Sveučilišta u Cambridgeu i British Antarctic Survey sugeriraju da bi se cvjetanje moglo širiti zahvaljujući sve umjerenijoj klimi. Koristeći trogodišnje podatke sa satelita Sentinel 2 Europske svemirske agencije, sastavili su prvu…

Antarktika postaje sve zelenija. Da, dobro ste pročitali. Znanstvenici primjećuju kako cvjetanje algi prekriva dijelove Južnog pola u smaragdne nijanse toliko velike da se mogu vidjeti iz svemira.

U novom istraživačkom radu objavljenom u časopisu Nature Communications, znanstvenici sa Sveučilišta u Cambridgeu i British Antarctic Survey sugeriraju da bi se cvjetanje moglo širiti zahvaljujući sve umjerenijoj klimi.

Koristeći trogodišnje podatke sa satelita Sentinel 2 Europske svemirske agencije, sastavili su prvu kartu cvjetanja algi na Antarktičkom poluotoku u pojasu od 2 416 km koji se smatra najtoplijim na kontinentu.

“Napravili smo prvu veliku kartu mikroskopskih algi koje su cvjetale na površini snijega duž Antarktičkog poluotoka”, objavio je na Twitteru koautor studije Matt Davey s Odjela za biljne znanosti Sveučilišta u Cambridgeu. “Rezultati pokazuju da će se ovaj ‘zeleni snijeg’ vjerojatno širiti kako globalna temperatura raste.”

Cvjetanje nije moderan fenomen i nepoznanica. Ernest Shackleton ih je čak zabilježio na svojoj nesretnoj ekspediciji 1914. godine.

Znanstvenici ne tvrde kako je cvjetanje sada tamo zbog klimatskih promjena jer za to nemaju podatke, cvjetanje je na Antarktici promatrano desetljećima od ranih ekspedicija. Ali britanski istraživač možda nikada nije mogao zamisliti kako će se cvjetanje razviti do te mjere da će biti uočeno iz svemira.

Mali, ali značajan dio Antarktika

Kao što istraživači primjećuju u studiji, samo je neznatna količina, oko 0,18 posto kontinenta bez leda. Čak i relativno bujni Antarktički poluotok ima samo 1,34 posto svog izloženog tla prekrivenog vegetacijom.

U tom vrlo uskom ekosustavu, rastuće zelenilo ističe se poput, pa, brušenog dragulja. A sada kada istraživači imaju točnu kartu svog trenutnog opsega, mogu procijeniti njegov kontinuirani rast.

Trenutno imaju osnovnu liniju gdje se nalaze cvjetanja algi i mogu vidjeti hoće li se cvjetanje početi povećavati kao što modeli sugeriraju u budućnosti. Konkretno, takozvani zeleni snijeg sastoji se od mikroskopskih algi koje cvjetaju u toplijim područjima poluotoka. Sve u svemu, istraživači su uočili više od 1600 različitih cvjetova.

Rastuća zelena prisutnost

Antarktik se možda nikada neće zamijeniti sa Smaragdnim otokom, ali bi u nadolazećim godinama mogao postati puno zeleniji. Veliki razlog tome su sve topliji uvjeti. Ovi mikroorganizmi, uz lišajeve i mahovinu, uspijevaju u vodi. A voda, zahvaljujući temperaturama topljenja leda, postaje sve dostupnija na Antarktici.

Čini se kako je zeleni snijeg najprisutniji tamo gdje se prosječne temperature kreću iznad 0°C tijekom ljetnih mjeseci u regiji od studenog do veljače.

Morski život, dodaju istraživači, također igra ulogu u tome kako se zelene snježne alge distribuiraju. Putem svojih izlučevina, sisavci i ptice nenamjerno proizvode snažno gnojivo koje ubrzava rast algi. Većina cvjetova, na primjer, pronađena je uz nekoliko kilometara kolonije pingvina, kao i na mjestima gniježđenja drugih ptica i tuljana.

Kada u obzir uzmete pojavu crvenog snijega, koji je uzrokovan drugom vrstom alge, to čini kaleidoskop boja na mjestu poznatom kao Bijeli kontinent.

Snijeg je mjestimično raznobojan, s paletom crvenih, narančastih i zelenih što je prilično nevjerojatan prizor.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.