no planet b tportal
menu
Food

Na koje sve načine možemo iskoristiti svježi špinat?

23. studenoga 2022. • ~2 min

Mladi špinat jedna je od idealnih namirnica u hladno vrijeme, kada nam je itekako potrebno što više vitamina i ostalih hranjivih tvari iz zelenog povrća. Uvijek ga možete napraviti na salatu, no zbog svog volumena malo je teže pojesti količinu koja bi nam bila idealna što se tiče blagodati svih tvari u tom povrću. Tajna rada s velikim količinama špinata je termička obrada jer se pri obradi špinat smanji na…

Mladi špinat jedna je od idealnih namirnica u hladno vrijeme, kada nam je itekako potrebno što više vitamina i ostalih hranjivih tvari iz zelenog povrća. Uvijek ga možete napraviti na salatu, no zbog svog volumena malo je teže pojesti količinu koja bi nam bila idealna što se tiče blagodati svih tvari u tom povrću. Tajna rada s velikim količinama špinata je termička obrada jer se pri obradi špinat smanji na samo djelić svoje izvorne veličine. To ga također čini zdravijim jer određene hranjive tvari postaju lakše probavljive nakon kuhanja. Evo nekih prijedloga za sjajna jela od špinata.

Pesto od špinata

Pesto se najčešće radi s bosiljkom, ali i ne mora. Zamijenite pola bosiljka špinatom i jedva ćete primijetiti razliku. Imaju istu boju i teksturu, tako da je špinat odlična zamjena.

Grčka spanakopita

Ova grčka pita od filo tijesta sa špinatom i feta sirom sjajan je obrok koji vas mediteranskim okusom odmah prebacuje na neki od otoka u Egejskom moru. 

Lazanje sa špinatom

Ove lazanje sadrže kremasti umak od špinata pomiješanog sa svježim sirom. Upotrijebite uobičajeni recept za lazanje koji inače koristite i samo dodajte umjesto bešamela ovaj ovakav umak. 

Varivo od leće sa špinatom

Špinat je jedno od onih čarobnih povrća koje se gotovo potpuno topi kada se kuha, a nigdje to nije očitije nego kada ga umiješate u neku vrstu juhe ili variva. Samo dodajete pune šake špinata, pustite da uvene, i jedva da možete reći da je tu. Napravite bilo koju vrstu variva, na primjer s lećom i dodajte velike količine špinata pred kraj vremena kuhanja.

Pizza od špinata

Još jedna sjajna ideja je pizza sa špinatom. Jednostavno napravite domaće tijesto za pizzu i zdjelu nadjeva od špinata i ricotte. Upotrijebite kuhani, ocijeđeni i nasjeckani špinat pomiješan s ricottom, mozzarellom i parmezanom i napunite pojedinačne krugove tijesta. 

Umak ili namaz od špinata

Ako vam dolaze gosti i ne znate što biste poslužili, vrećica špinata će biti dovoljna. Jednostavno složite topli namaz od špinata, idealan za umakanje slanih krekera. 


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.