no planet b tportal
menu
Beauty & fashion

Teške optužbe: H&M i Zara koriste ‘prljavi pamuk’

12. travnja 2024. • ~6 min

Pamučna odjeća, ručnici i posteljina iz H&M-a i Zare, najvećih europskih proizvođača odjeće, ‘uprljani’ su ilegalnom sječom šuma i kršenjem ljudskih prava, pokazala je najnovija istraga.

Pamučna odjeća, ručnici i posteljina iz H&M-a i Zare, najvećih europskih proizvođača odjeće, ‘uprljani’ su ilegalnom sječom šuma i kršenjem ljudskih prava, pokazala je najnovija istraga.

Istraživačka nevladina organizacija Earthsight sa sjedištem u Velikoj Britaniji ušla je u trag 800.000 tona pamuka koja dolaze s brazilskih posjeda gdje su otimanje zemlje, nasilje i korupcija rašireni.

Taj se pamuk izvozi za azijske proizvođače koji su skupa proizveli godišnje gotovo 250 milijuna odjevnih i kućnih predmeta za globalne trgovine H&M-a, Zare i njihove sestrinske brendove. Te tvrtke govore o dobroj praksi, društvenoj odgovornosti i shemama certificiranja, tvrde da ulažu u transparentnostputa tkanina i održivost, ali sve to sada izgleda jednako lažno kao i njihovi izlozi u trgovinama’, kaže direktor Earthsighta Sam Lawson.

Sav pamuk koji je pratila ova nevladina organizacija certificirao je kao održiv Better Cotton – što je najveća svjetska shema certificiranja pamuka.

Odakle dolazi brazilski pamuk?

Svijet je itekako svjestan kritične važnosti Amazone, s čestim izvještajima o razmjerima gubitka šuma uzrokovanih stočnim farmama i plantažama soje.

No dok su najnovije vijesti iz ‘pluća Zemlje’ okvirno pozitivne, južno od šume nalazi se još jedan dragocjeni ekosustav koji se uništava alarmantnom brzinom.

Regiju Cerrado karakteriziraju dramatične visoravni i bujne doline. Ono je, nevjerojatno, dom za pet posto svjetskih vrsta – uključujući divovske mravojede, goleme armadile i jaguare.

foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Više od polovice ove tropske savane koja se prostire na jednoj četvrtini Brazila posljednjih je desetljeća očišćeno za poljoprivredu: samo je prošle godine krčenje šuma na ovom području poraslo za 43 posto.

Ovo ‘pljačkanje’ Cerrada podudara se s procvatom brazilske proizvodnje pamuka za izvoz, kaže Earthsight. Ova je zemlja sade na putu da prestigne SAD kao najveći svjetski izvoznik pamuka do 2030.

Ekolozi pak upozoravaju da se ovaj bujni biom žrtvuje kako bi se spasila poznatija Amazona, s kojom je ipak intrinzično povezan.

‘Izvan Brazila, Cerrado nije baš poznat. Da ima ime poput Amazone, imali bismo više javnih poziva kako bi se očuvao taj specifičan biom’, rekla je ranije ove godine Ane Alencar, direktorica znanosti u brazilskoj neprofitnoj organizaciji IPAM.

Država Cerrado u zapadnoj Bahiji posebno je pogođena industrijskom poljoprivredom. Tamošnja poljoprivredna poduzeća crpe gotovo dvije milijarde litara vode dnevno, isušujući riječna korita i potoke, kako su mještani pokazali istraživačima Earthsighta.

Pregledavajući tisuće zapisa o isporukama, nevladina organizacija je otkrila da dobavljači H&M-a i Zare nabavljaju pamuk koji u ovoj državi uzgajaju dva najveća brazilska proizvođača.

Ove tvrtke – SLC Agrícola i Grupo Horita – u vlasništvu su dviju najbogatijih brazilskih obitelji. A prema Earthsightu, imaju dugu evidenciju sudskih zabrana, presuda o korupciji i milijune dolara u kaznama zbog čišćenja 1000 četvornih kilometara divljine Cerrado.

U državi Estrondo – gdje je Horita glavni posjednik – zemljišni sporovi protiv tradicionalnih zajednica datiraju desetljećima unazad. Godine 2018. glavni državni odvjetnik Bahije utvrdio je da je Estrondo jedno od najvećih otetih područja zemlje u brazilskoj povijesti. Godinu dana kasnije, dva člana zajednice ustrijelili su Estrondovi zaštitari, nakon eskalacije zastrašivanja i maltretiranja.

Earthsight kaže da su operacije ovih tvrtki ‘simbol šire stvarnosti izvozno orijentiranih agrobiznisa koji nanose štetu Cerradu, njegovim tradicionalnim zajednicama i klimi’. Rijetke su velike farme koje ne zgrabe zemlju, rekli su za Earthsight lokalni aktivisti u jednoj regiji. Krčenje vegetacije Cerrada za poljoprivredu generira onoliko ugljika godišnje koliko i godišnja emisija 50 milijuna automobila, procjenjuje brazilska vlada. A pamuk, koji se često proizvodi u rotaciji sa sojom na ovim mega imanjima, posebno je štetan zbog velike upotrebe pesticida. Evidencija o isporuci koju je Earthsight dobio na uvid pokazuje da su Horita Group i SLC Agrícola izravno izvezle najmanje 816.000 tona pamuka iz Bahije na strana tržišta između 2014. i 2023. godine.

Osam azijskih proizvođača odjeće uzelo je ovaj sirovi pamuk dok su opskrbljivali H&M i Inditex (vlasnik Zare). PT Kahatex u Indoneziji bio je najveći kupac ovog ‘zaraženog’ pamuka, prije nego što je H&M-u poslao milijune pamučnih čarapa, kratkih hlača i hlača.

Sav Inditexov uvoz u Europu stiže u Španjolsku i Nizozemsku, prije nego što se distribuira u trgovine diljem Europe kao ‘must-have’ artikli sezone.

Kao dio napora da ‘očiste’ svoj postupke, divovi brze mode potpisali su etički sustav certificiranja opskrbnog lanca pod nazivom Better Cotton (BC). Većina proizvoda ovih tvrtki izrađena je od pamuka s BC certifikatom, što ih čini najvećim svjetskim korisnicima pamuka koji nosi BC pečat odobrenja.

Problem je u tome što je sav pamuk Earthsight povezan s degradacijom okoliša i kršenjem ljudskih prava u Bahiji nosio oznaku BC.

Nedavno je objavljeno da je Inditex kao odgovor na istragu zahtijevao više transparentnosti od Better Cottona sa sjedištem u Ženevi. BC je ranije ovog mjeseca priopćio da je zaključio reviziju treće strane triju farmi koje je uključio Earthsight, te planira objaviti svoje nalaze danas kada bude objavljeno izvješće nevladine organizacije.

Dodao je da njegov strateški partner u Brazilu, brazilska udruga proizvođača pamuka, revidira elemente svojih standarda kako bi se uskladili s onima Better Cottona.

foto: Peter Giovannini / imageBROKER / Profimedia

Kako možemo zaustaviti trgovinu ‘prljavim’ pamukom?

Budući da je EU jedan od najvećih uvoznika odjeće na svijetu (drugi iza SAD-a), Earthsight tvrdi da je imaju veliku odgovornost za čišćenje svojih opskrbnih lanaca.

‘Postalo je vrlo jasno da se zločini povezani s robom koju konzumiramo moraju rješavati putem propisa, a ne putem izbora potrošača’, kaže Lawson.

‘To znači da bi zakonodavci trebali uvesti jake zakone sa strogom provedbom. U međuvremenu, kupci bi trebali dobro razmisliti prije nego što kupe sljedeći komad pamučne odjeće’, dodaje.

Iako postoji niz novih zakona koji reguliraju opskrbne lance, ova nevladina organizacija ukazuje na rupe u zakonu. EU-ova Direktiva o temeljitoj provjeri održivosti poduzeća (CSDDD) – koja će biti dovršena u sljedećih nekoliko mjeseci – obuhvatit će samo najveće tvrtke.

Dok nova Uredba EU-a o krčenju šuma prisiljava tvrtke da prate neke sirovine do proizvodnje koja mora biti legalna i bez krčenja šuma, ali zanemaruje pamuk.

‘Pozdravljamo predanost Earthsighta ovim pitanjima i shvaćamo ove optužbe krajnje ozbiljno. U bliskom smo kontaktu s vlasnikom certifikata Better Cotton – koji je započeo temeljitu istragu o konkretnim optužbama, poručuju iz H&M-a.

H&M – sa sestrinskim brendovima uključujući COS, Monki, & Other Stories, Arket i Weekday – poručuje da je postigao svoj cilj da 100 posto pamuka dobije iz recikliranog, organskog ili održivijeg izvora (npr. BC pamuk) još 2020. godine. Inditex se također oglasio: ‘Vrlo ozbiljno shvaćamo sve informacije u vezi s neprikladnim postupcima u tekstilnoj industriji. Obavijestili smo tvrtku Better Cotton koja nam je potvrdila da su pokrenuli istragu, u suradnji sa svojim partnerom na terenu, ABRAPA’.

(foto: MNTravel / Alamy / Profimedia)


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.