no planet b tportal
menu
Living

Naj eco-friendly destinacije na svijetu

3. listopada 2022. • ~4 min

Putovanja otvaraju naš um novim iskustvima, izbacuju nas iz zone komfora i omogućuju nam da proširimo našu perspektivu svijeta. Osim toga, putovanja dokazano dobro djeluju i na naše mentalno zdravlje! Kod biranja destinacija sve je veći trend obratiti pažnju na količinu pažnje koju destinacije pridaju zaštiti okoliša i održivosti. Turističke destinacije ne moraju biti samo lijepa i zanimljiva mjesta, već i proaktivna u rješavanju pitanja okoliša kao što su gospodarenje…

Putovanja otvaraju naš um novim iskustvima, izbacuju nas iz zone komfora i omogućuju nam da proširimo našu perspektivu svijeta. Osim toga, putovanja dokazano dobro djeluju i na naše mentalno zdravlje! Kod biranja destinacija sve je veći trend obratiti pažnju na količinu pažnje koju destinacije pridaju zaštiti okoliša i održivosti. Turističke destinacije ne moraju biti samo lijepa i zanimljiva mjesta, već i proaktivna u rješavanju pitanja okoliša kao što su gospodarenje otpadom, očuvanje biološke raznolikosti i emisije ugljika. Donosimo pregled svjetskih destinacija koje u tome prednjače!

Singapur

Predan održivosti i ekološkoj odgovornosti, Singapur je na vrhu popisa ekološki prihvatljivih destinacija u jugoistočnoj Aziji. S obveznom gradnjom zelenih zgrada i ekološki osviještenim građanima, ne čudi da Singapur vodi u naporima za zaštitu okoliša. Singapur je također nadaleko poznat po svojim Gardens by the Bay, mega eko-vrtu, koji je dom različitim vrstama biljaka i ptica i koji je svjetski poznat po svojim superstablima na solarnu energiju.

Kopenhagen, Danska

Hvaljen kao najhladniji zeleni grad u Europi, Kopenhagen je destinacija koju moraju posjetiti putnici koji se brinu o okolišu. Grad potiče svoje posjetitelje da istražuju lokalitet biciklima kako bi smanjili svoje emisije ugljika. Također možete razgledati znamenitih dvadeset gradskih vjetroturbina, što je dio zajedničkih napora Danske da se oslobodi fosilnih goriva do 2025. godine.

Zürich, Švicarska

Prepoznat kao najodrživiji grad na planetu, Zürich postavlja ljestvicu za ekološka turistička odredišta. Putnici se mogu brzo kretati gradom putem njihova učinkovitog sustava javnog prijevoza, a istovremeno smanjuju emisije ugljika iz privatnih vozila.

Turisti također mogu uživati ​​u razgledavanju grada Züricha na ekološki prihvatljiv način pješice ili eTukTukom—električnim taksijem na tri kotača.

Wellington, Novi Zeland

Wellington je itekako predan prakticiranju održivih turističkih aktivnosti. Grad nudi različita klimatski prihvatljiva iskustva s prirodom, pristup fantastičnim pogledima i raznolik životinjski svijet. Turističke agencije u Wellingtonu usmjerene su na održive i ekološke prakse jer pridonose cilju Novog Zelanda da do 2025. postane bez fosilnih goriva. Air New Zealand, prijevoznik u zemlji, također uklanja plastiku za jednokratnu upotrebu sa svojih letova!

Katmandu, Nepal

U Kathmanduu postoji mnogo ekoloških aktivnosti kojima se možete baviti. Od promatranja ptica do eko-trekkinga, Katmanduov pristup turizmu nije samo cilj zaštite okoliša, već i predstavljanja lokalne kulture. Dok uživate u takvim aktivnostima, možete se prepustiti i ekološki prihvatljivom smještaju i restoranima bez plastike!

Azori, Portugal

Što se tiče ekoturizma, Azorski arhipelag u Portugalu ima mnogo toga za ponuditi.

S devet prekrasnih otoka za istraživanje, Azori su prvi arhipelag na svijetu koji je certificiran kao održivo odredište za turiste. Arhipelag je također vrhunsko mjesto za promatranje ptica i razgledavanje slapova, gejzira i toplih izvora.

San Francisco, SAD

Proglašen najzelenijim među gradovima u Sjedinjenim Državama i Kanadi, San Francisco je ekološka turistička destinacija koju morate posjetiti. Mještani i posjetitelji mogu uživati ​​u izboru održive hrane i životu bez otpada uz gradsku zabranu plastičnih vrećica.

San Francisco je također pogodan za bicikliste, što vam omogućuje bicikliranje po prostranim zelenim površinama grada.

Britanska Kolumbija, Kanada

Za Kanađane koji žive u Britanskoj Kolumbiji priroda je bitan aspekt života i oni ozbiljno shvaćaju zaštitu okoliša. Prozvana najzelenijom pokrajinom u Kanadi, British Columbia je uzor održivosti sa svojim zelenim poslovima, ekološkim zgradama, organskom kuhinjom i energetski učinkovitim postupcima.

Reykjavik, Island

U Reykjaviku je čista energija glavni prioritet. Glavni grad Islanda nadaleko je poznat po korištenju obnovljive energije za smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima do 2050. godine.

Grad također ima obilje prirodnih termalnih izvora i termalnih bazena u kojima vrijedi opustiti se.

Stockholm, Švedska

Hvaljen kao prva zelena prijestolnica u Europi, Stockholm je nezaboravno središte ekološki osviještenih putnika. Svojim naporima za očuvanje energije i hotelima s ekološkom oznakom, Stockholm je predan svom cilju zaštite okoliša.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.