Najjednostavnija rješenja za rješavanje problema bacanja hrane u vašem domu
Trenutačne brojke o tome koliko se svake godine baca hrana u svijetu toliko su visoke da ih je teško probaviti. Prema podacima UN-a, bacanje hrane čini ugljični otisak od 3,3 milijarde tona emisija stakleničkih plinova koji se ispuštaju u atmosferu svake godine. Iz tog razloga, rješenja za rasipanje hrane kao što su pronalaženje načina za prenamjenu jestive hrane, sprječavanje kvarenja hrane, kompostiranje odbačene hrane i svjesni konzumerizam potrebna su više…
Trenutačne brojke o tome koliko se svake godine baca hrana u svijetu toliko su visoke da ih je teško probaviti. Prema podacima UN-a, bacanje hrane čini ugljični otisak od 3,3 milijarde tona emisija stakleničkih plinova koji se ispuštaju u atmosferu svake godine. Iz tog razloga, rješenja za rasipanje hrane kao što su pronalaženje načina za prenamjenu jestive hrane, sprječavanje kvarenja hrane, kompostiranje odbačene hrane i svjesni konzumerizam potrebna su više nego ikad kako bi se smanjilo bacanje hrane.
Ali kako se riješiti gomile otpada od hrane? Donosimo neka rješenja za rasipanje hrane kako bi vaša kuhinja, vrt i okoliš bili zdravi i bez otpada. A također ćete uštedjeti i novac!
Pravilno skladištenje hrane
Pravilno skladištenje hrane bez plastike ključno je za vaše zdravlje i sigurnost—i ključni način da izbjegnete bacanje hrane. Dobra vijest je da postoji bezbroj opcija za skladištenje hrane bez plastike. Staklene posude su vjerojatno najpopularniji izbor. Ali staklo nije jedini prihvatljivi materijal. Oblozi od pčelinjeg voska, silikonske opcije, opcije od nehrđajućeg čelika i bambus također su održive opcije. Ne želite ništa kupovati i nemate stare staklenke? Budite kreativni. Vjerojatno imate neke alternativne opcije spremnika za pohranu hrane koji već stoje u vašem domu.
Dugoročno čuvanje hrane
Učeći kako čuvati hranu kod kuće, ne samo da osiguravate da vi i vaša obitelj imate hranjivu, cjelovitu hranu, nego također izbjegavate bacanje hrane. Najpopularniji načini konzerviranja hrane su sljedeći:
Zamrzavanje:
Vjerojatno ste već prilično navikli na ovo rješenje. Zamrzavanje u najsigurnijim spremnicima za čuvanje hrane je najpraktičniji način očuvanja hrane. U nekim slučajevima pravilno zamrznuta hrana može se čuvati mjesecima ili čak godinama.
Kiseljenje:
Kiseljenje je vrsta fermentacije koja se događa kada se hrana namoči u kiseloj tekućini (to jest octu). To je tradicija koja potječe iz drevnih mezopotamskih vremena, kada se voće i povrće potapalo u slanu tekućinu kako bi se spriječilo kvarenje tijekom dugih pomorskih putovanja.
Fermentiranje:
Da biste fermentirali hranu, morate potaknuti bakterije da reagiraju na način koji je prirodno prisutan u našem okolišu i šećerima u hrani.
Dehidracija:
Začinsko bilje, začini, čajevi, sušeno voće i goveđe meso uobičajene su namirnice koje ćete vidjeti dehidrirane. To se obično radi u pećnici, na suncu ili u dehidratoru. Sva tri će pružiti jedan od najboljih trikova za produljenje vijeka trajanja hrane.
Konzerviranje:
Konzerviranje je jedno od najmoćnijih rješenja za bacanje hrane koje imamo, pa se upoznajte s postupkom kako biste izbjegli botulizam i očuvali hranu godinama dobrom.
Ne možemo dovoljno naglasiti da je za sigurno kućno konzerviranje potrebno temeljito istraživanje i odgovarajući alati.
Kuhajte manje obroke
Jedno od najjednostavnijih i najodrživijih rješenja rasipanja hrane je kuhanje manjih obroka.
Sagledavanje naših navika i prilagodba smanjenju bacanja hrane u kućanstvu važan je korak prema životnom stilu s niskom razinom otpada i sprječavanju bacanja hrane. Dobar način da to osigurate je planiranje barem nekoliko obroka za svaki tjedan. To će vas također spriječiti da kupujete previše u trgovini.
Kuhajte s ostacima
Vaša zero waste kuhinja može se obogatiti i zero waste načinom pripreme obroka. Možete pronaći bezbroj načina za korištenje ostataka umjesto bacanja hrane. Neki od primjera su:
• Kore i ostatke povrća možete prokuhati sa soli i napraviti temeljac za juhu.
• Meke jabuke ili borovnice ukusno kuhajte u zobenim pahuljicama ili palačinkama.
• Od starog kruha prave se savršene krušne mrvice ili krutoni.
• Povrće koje počinje venuti možete dodati juhama, a lisnato povrće se može izblendati i napraviti pesto.
• Od ostataka kostiju i mesa možete napraviti hranjivu juhu od kostiju.
Itekako se treba zamisliti kada saznamo zapanjujuću statistiku bačene hrane u svijetu u kojem i ljudska glad i degradacija okoliša i dalje uzimaju danak. Smanjenje bacanja hrane toliko je važno jer smanjuje broj ljudi koji gladuju, učvršćuje tlo za bolju poljoprivredu i zaustavlja količinu emisija stakleničkih plinova iz odlagališta. Osim toga, financijski je povoljno. Bacanje hrane utječe na sve, ali rješenja za bacanje hrane (u restoranima, domovima ili bilo gdje) su ogromna i složena i neće se riješiti preko noći. Ali uz znanje, suradnju i promjenu vrijednosti, ljudi se trude kako bi pronašli učinkovitije, sigurnije i održivije prehrambene sustave. To je zato što sve više i više ljudi uviđa da je sprječavanje bacanja hrane ne samo ekonomski isplativo, već i iznimno ekološki.
Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.