no planet b tportal
menu
Living

Razmišljate o promjeni karijere, a volite boraviti u prirodi? Onda bi ovo mogao biti idealan posao za vas!

16. ožujka 2021. • ~3 min

Priznajmo, rad u uredu nije za svakoga. Za one koji vole vikende i većinu svoga vremena provoditi u prirodi, karijera povezana s prirodnim ljepotama zvuči prilično primamljivo! No, pronalazak posla za ljubitelje prirode nije uvijek lak zadatak. Ako ste tip osobe koja osam sati ne može mirno sjediti ispred računala (tko vam može zamjeriti?) i radije uživa u prirodi i istraživanju iste, onda ste možda idealni kandidat za rad u…

Priznajmo, rad u uredu nije za svakoga. Za one koji vole vikende i većinu svoga vremena provoditi u prirodi, karijera povezana s prirodnim ljepotama zvuči prilično primamljivo! No, pronalazak posla za ljubitelje prirode nije uvijek lak zadatak.

Ako ste tip osobe koja osam sati ne može mirno sjediti ispred računala (tko vam može zamjeriti?) i radije uživa u prirodi i istraživanju iste, onda ste možda idealni kandidat za rad u prirodi.

Znanstvenik za zaštitu okoliša

Kao znanstvenik o okolišu vaš posao uključuje brigu o zemlji i prirodnim resursima – i istodobnu zaštitu okoliša. Opis posla uključuje proučavanje zraka, zemlje, vode i tla i pronalazak načina kako zaštititi zemlju od umjetnih stvari poput zagađenja ili urbanizacija.

Geolog

Ako vas fasciniraju stijene i njihov postanak i razvitak, onda bi geologija mogla biti vaš posao iz snova. Geolozi proučavaju i ispituju materijale koji čine zemlju, primjenjujući na svoj rad fiziku, kemiju, biologiju i matematiku.

Osim toga, brojne tvrtke redovito zovu baš geologe da pronađu i istraže naslage minerala te ih zbog toga često ih šalju u inozemstvo – pa, ako osim prirode volite i putovanja, ovo bi moglo biti za vas.

Krajobrazni arhitekt

Krajobrazni arhitekti svijet mogu učiniti boljim mjestom planirajući područja u gradovima za izgradnju parkova i ostale otvorene prostore u što spadaju i škole, institucije, ceste, itd. Osim planiranja izgradnje, krajobrazni arhitekt vrši i nadzor nad izvedbom projekata i održavanje.

Landscape Architect Designing on site analysis plans

Biolog

Možda nema bolje karijere u prirodi koja bi vam mogla pomoći prigrliti ljepotu prirode više od biologije – proučavanja živih bića i načina na koji žive i komuniciraju u vlastitim ekosustavima.

To je nesebičan posao koji vas podjednako drži na terenu i u laboratorijima gdje vršite razna ispitivanja. Lepeza poslova je raznovrsna, na vama je da izaberete ono što vas najviše interesira – od očuvanja okoliša, preko proučavanja bilja do zoologije.

Rendžer

Kažu kako rendžeri rade najljepši posao na svijetu. Moramo priznati da je ovo sigurno jedan od najcool poslova na ovoj listi. Većinu vremena morate biti na otvorenom, pomagati gostima parka, organizirati poučne šetnje, voditi ture i vršiti nadzor u zaštićenom području – okruženi planinama, jezerima i potocima.

Arheolog

Arheolozi istražuju drevna kopnena mjesta koja su naseljavali ljudi prije stotina i tisuća godina, često u stranim zemljama tražeći tragove o prošlosti čovječanstva. Istraživanjem povijesnih činjenica i pronalaskom materijalnih ostataka arheolog istražuje kako je izgledao život i svakodnevnica naših predaka.