no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Nastavak najvećeg pojedinačnog korporativnog projekta pošumljavanja – Dukat započeo sadnju 11 tisuća sadnica hrasta

17. studenoga 2023. • ~3 min

Tim projekta „VOLIM ŠUME!“ čine djeca, učitelji, odgojitelji i zaposlenici Dukata koji zajedno pridonose obnovi naših šuma Dukat, vodeća tvrtka mliječne industrije u Hrvatskoj, nastavlja s provedbom najvećeg pojedinačnog korporativnog projekta pošumljavanja u Hrvatskoj. Ovogodišnje izdanje započinje ponovno zahvaljujući odazivu učenika i predškolaca na kreativni likovni natječaj u sklopu kojeg je prošle godine prikupljen rekordni broj dječjih radova na temu šume. Njih gotovo 11 tisuća pristiglo je iz škola i…

Tim projekta „VOLIM ŠUME!“ čine djeca, učitelji, odgojitelji i zaposlenici Dukata koji zajedno pridonose obnovi naših šuma

Dukat, vodeća tvrtka mliječne industrije u Hrvatskoj, nastavlja s provedbom najvećeg pojedinačnog korporativnog projekta pošumljavanja u Hrvatskoj. Ovogodišnje izdanje započinje ponovno zahvaljujući odazivu učenika i predškolaca na kreativni likovni natječaj u sklopu kojeg je prošle godine prikupljen rekordni broj dječjih radova na temu šume.

Njih gotovo 11 tisuća pristiglo je iz škola i vrtića diljem Hrvatske, a isti je broj i novih sadnica koje će Dukat posaditi ove godine nastavljajući se na sadnju 10 tisuća stabala tijekom 2022. godine.Najnoviji val sadnje započeo je 60-ak Dukatovih zaposlenika – volontera posadivši tisuću sadnica hrasta lužnjaka na Petrovoj gori kod Vojnića, dok će preostalih 10 tisuća sadnica biti posađeno kod Draganića u suradnji s Hrvatskim šumama. Zajedno s lanjskom sadnjom Dukat će godinu završiti s ukupno 21 tisućom posađenih sadnica i čak 70 tisuća četvornih metara pošumljene površine.

U Dukatu očekuju da će do kraja 2024. godine posaditi ukupno 40 tisuća stabala

Ključ uspjeha ovog projekta leži u partnerstvu sa školama i učiteljima, a od lani i vrtićima i odgojiteljima iz cijele  zemlje. Naime, svoje su radove na temu prijateljstva sa šumom lani na likovni natječaj poslali učenici i predškolci iz 425 osnovnih škola i 219 vrtića, a obzirom na to da iz godine u godinu raste broj pristiglih likovnih radova, u Dukatu očekuju da će do kraja 2024. posaditi ukupno 40 tisuća sadnica, dajući tako značajni doprinos obnovi šumskog fonda u Hrvatskoj. Upravo zbog povezanosti natječaja sa šumama u posljednja tri izdanja, od ove godine natječaj „VOLIM MLIJEKO!“ mijenja ime u “VOLIM ŠUME!” i na taj način već u nazivu projekta odražava snažnu povezanost s tematikom. Ovogodišnji je natječaj u tijeku i traje do 30. studenoga.

Također, za uspjeh projekta zaslužan je i angažman zaposlenika – volontera Dukata koji zajedno sa zaposlenicima Hrvatskih šuma, partnera projekta, drugu godinu zaredom sudjeluju u sadnji diljem Hrvatske.

Projekt pošumljavanja samo jedan u nizu kojim Dukat provodi s ciljem očuvanja okoliša

Uz akcije sadnje koje su stasale u najveći pojedinačni korporativni projekt pošumljavanja, Dukat i njegovi zaposlenici već jedanaest godina  sudjeluju u Zelenoj čistki, najvećoj globalnoj volonterskoj akciji čišćenja otpada (World Cleanup Day). Kako bi smanjio utjecaj svog poslovanja na okoliš, uz solarne elektrane na tvornicama u Zagrebu i Karlovcu, Dukat nastavlja s ulaganjima u obnovljive izvore energije i smanjenjem plastike u pakiranju svojih proizvoda. Uz to,  od rujna ove godine provodi veliki društveno odgovorni projekt „Hrana se ne baca“, usmjeren na edukaciju i motivaciju građana da promjene svoje svakodnevne navike i smanje otpad od hrane koji nastaje u njihovim kućanstvima.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.