no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Ne znate kako preživjeti novi toplinski val? Pogledajte neki od ovih super dokumentaraca i naučite usput više o klimatskim promjenama

8. srpnja 2021. • ~3 min

Vruće vam je i ne izlazi vam se iz stana? Apsolutno vas razumijemo. Toplinski valovi koji nas koji nas ovog ljeta neumorno zapljuskuju okovali su nas ponovno u zatvore vlastita četiri zida. Kao da mjeseci karantene nisu bili dovoljni. Loša vijest je ta, što će, kako stvari stoje, u godinama koje nam predstoje oni biti još vrućiji, još dulji i još nesnosniji. Pogađate, klimatske promjene koje smo skrivili mi sami.…

Vruće vam je i ne izlazi vam se iz stana? Apsolutno vas razumijemo. Toplinski valovi koji nas koji nas ovog ljeta neumorno zapljuskuju okovali su nas ponovno u zatvore vlastita četiri zida. Kao da mjeseci karantene nisu bili dovoljni. Loša vijest je ta, što će, kako stvari stoje, u godinama koje nam predstoje oni biti još vrućiji, još dulji i još nesnosniji. Pogađate, klimatske promjene koje smo skrivili mi sami.

Pa ipak, koliko god situacija bila pesimistična i alarmantna, zasad bitka za opstanak nije izgubljena, barem ne u potpunosti. Znanstvenici, naime, izvještavaju kako još uvijek postoji minijaturni prozorčić u kojem promjenama koje će nas kao vrstu u konačnici zasigurno stajati egzistencije možemo stati na kraj.

S obzirom na to da je vrijeme praznika te da većina nas ima vremena više nego tijekom ostatka godine, a izleti u prirodu tijekom većine dana zbog ekstremnih vremenskih uvjeta i nisu neka najpametnija opcija, pripremili smo za vas listu najboljih filmova koji se tiču teme klimatskih promjena, posljedica s kojima dolaze i apokalipse koju će nam donijeti ukoliko u najkraćem mogućem roku ne počnemo ozbiljno mijenjati svoje obrasce ponašanja.

  • 2040

2040. australski je dokumentarni film iz 2019. godine koji je režirao Damon Gameau. Film se bavi učincima klimatskih promjena u sljedećih 20 godina i tehnologijama pomću kojih možemo izbjeći negativne učinke.

  • Our Planet

Apsolutno zapanjujuća serija Netflixa Sir Davida Attenborougha iz 2019. godine, Naš planet, istražuje ključne ekosustave i život koji oni podržavaju te pokazuje kako na njih utječu posljedice klimatskih promjena.

  • Chasing Coral

Ako ne znate što izbjeljivanje koralja zapravo znači, kako to izgleda i zašto je neporeciv pokazatelj klimatskih promjena, Netflixov Chasing Coral ostavit će vas bez dvojbe.

  • Kiss the Ground

Woody Harrelson u ovom dokumentarcu iz 2020. godine pripovijeda o rješenju koje baca potpuno drugačiji na pitanje klimatskih promjena za koje glumac kaže da nam je “pod nogama i staro je poput prljavštine”. To je tlo, a “zbog ogromnih razmjera i sposobnosti odvajanja ogromnih količina stakleničkih plinova, to bi mogla biti jedina stvar koja može uravnotežiti našu klimu, obnoviti zalihe slatke vode i nahraniti svijet.”

  • How to Let Go of the World and Love All the Things Climate Can’t Change

Ako tražite nešto drugačiji pristup klimatskim promjenama i zašto su one važne, onda je ovo film za vas. Umjetnički je to pristup ozbiljnoj temi koji je rezultirao filmom vrhunske kvalitete čiji su značaj prepoznali čak i na Sundanceu, pa vi vidite.

  • Before the Flood

Čak i ako niste neki osobiti fan klimatskih promjena, ali zato pobožno pratite holivudske zvijezde, ovo je film koji će vam se dopasti. Leonardo DiCaprio pokazao je da je i dijelu Hollywooda stalo do promjena. Istražite zašto.