no planet b tportal
menu
Food

Ne znate kuda s njima? Evo što učiniti sa starim čarapama

31. svibnja 2023. • ~5 min

Preusmjeravanje naše stare odjeće iz toka otpada izvrstan je način smanjenja ekološkog otiska kada velik dio jednostavno završi na već opterećenim odlagalištima. I zbog toga se mnogi od nas pitaju što učiniti sa starim čarapama, a pokazalo se da postoji mnogo dostupnih alternativa koje su bolje od vožnje do lokalnog odlagališta smeća. Stoga ćemo u ovom članku otkriti mnoge načine na koje možete najbolje iskoristiti svoje stare čarape, a pritom…

Preusmjeravanje naše stare odjeće iz toka otpada izvrstan je način smanjenja ekološkog otiska kada velik dio jednostavno završi na već opterećenim odlagalištima. I zbog toga se mnogi od nas pitaju što učiniti sa starim čarapama, a pokazalo se da postoji mnogo dostupnih alternativa koje su bolje od vožnje do lokalnog odlagališta smeća. Stoga ćemo u ovom članku otkriti mnoge načine na koje možete najbolje iskoristiti svoje stare čarape, a pritom smanjiti svoj otisak na okoliš.

Zašto reciklirati stare čarape?

Prosječna osoba je odgovorna za odbacivanje prosječno 37 kilograma tekstila godišnje, od čega se samo oko 14,7% reciklira, pri čemu 95% odjeće koja završi na odlagalištima se može ponovno upotrijebiti ili reciklirati. Sada čak imamo mogućnost prodaje naše rabljene odjeće online. No, da stvar bude još gora, ova odjeća zahtijeva mnogo resursa za proizvodnju, od kojih većina nije održiva ili etički proizvedena. Kako sada stoji, samo modna industrija troši oko 79 milijuna kubičnih metara slatke vode, a tekstilna industrija pridonosi s oko 10% ukupnog globalnog utjecaja ugljika svake godine. S ovim visokim razinama potrošnje resursa i važnim doprinosima emisiji ugljika, sve to čini užasan gubitak.

Preusmjeravanje otpada na odlagališta ponovnom uporabom, recikliranjem i kompostiranjem može biti od velike pomoći i kada je u pitanju naš globalni problem smeća. Prema nedavnoj studiji Svjetske banke, svjetske nacije proizvedu 1,3 milijarde tona otpada svake godine. Pronalaženje održivih alternativa za odlaganje vaših starih traperica, starih grudnjaka i starih čarapa stoga je višestruko korisno. Postoji mnogo opcija (s različitim razinama uključenosti) koje vam mogu pomoći s ovim aspektom vašeg održivog životnog puta.

Što učiniti sa starim čarapama?

Pa što onda s tim starim čarapama? Zapravo je vrlo jednostavno. Možete ih popraviti, reciklirati, kompostirati, prenamijeniti ili donirati ovisno o njihovom stanju. Nemojte se bojati zaroniti i u neke lagane zanate ako imate vremena. Postoji mnogo doista izvrsnih ideja koje odlično iskorištavaju sve te zabavne neusklađene parove koje možda imate uokolo.

Popravite svoje stare čarape

Popravak vaših starih odjevnih predmeta može uvelike pomoći u produljenju njihovog vijeka trajanja. Da, čak i te stare čarape. Ovo je savršeno ako se pitate što učiniti sa starim čarapama s rupama. Možda ćete se iznenaditi koliko mali konac i igla mogu ići u održavanju vaših omiljenih čarapa u rotaciji. Ključ je rano primijetiti rupe i popraviti ih prije nego što postanu prevelike ili tkanina postane previše krhka da bi se adekvatno popravila. Ako niste sigurni kako to učiniti, pronaći ćete neke korisne upute na internetu.

Kompostirajte svoje stare čarape

Izvrsna opcija ako se pitate što učiniti sa starim vunenim čarapama jer kompostiranje može biti jedan od najboljih načina za izbjegavanje slanja otpada na odlagališta. Koristeći svoju hrpu komposta možete svoje ostatke hrane, kartone, stare čarape, pa čak i svoje stare traperice pretvoriti u biljnu hranu. Kvaka je u tome što moraju biti izrađeni od 100% prirodnih vlakana koja mogu razgraditi mikroorganizmi koji rade u vašem kompostu.

Ekološke čarape izrađene od tkanina poput konoplje, organskog pamuka, lana, tkanine od bambusa ili vune bit će sasvim u redu ako nisu pomiješane sa sintetičkim tkaninama koje se ne podnose dobro kada je u pitanju raspadanje i mogu zagaditi vašu hrpu. Dakle, kada razmišljate o ovoj opciji, provjerite jesu li vaše stare čarape biorazgradive i kompostabilne prije nego što ih nasjeckate.

Prenamijenite svoje stare čarape

Promjena namjene vaših starih čarapa još je jedan sjajan način da ih sačuvate od odlagališta otpada. Mogu se koristiti kao alternativa navlakama za kišobrane, krpama za prašinu, papiru za pakiranje, štitnicima za cipele, improviziranim rukavicama za pećnicu ili kao pametna alternativa jastučićima za brisanje za čišćenje bez otpada. Mogu vam i zagrijati noge, jednostavno odrežite donji dio i koristite ih kao grijače za noge! Od njih možete napraviti i grijače za uši ili ruke. Na internetu ima puno pametnih ideja pa svakako potražite inspiraciju. Neki su ljudi čak počeli kovrčati kosu pomoću čarapa, što je posebno savršeno ako se pitate što učiniti sa starim neskladnim čarapama, pa čak i svojim starim čarapama s rupama.

Zaronite u neke DIY-ove

Za super zabavan pristup preusmjeravanju vaših starih čarapa iz toka otpada, postoji i mnogo sjajnih ideja za rukotvorine. Uz malo domišljatosti, ponekad svoje stare čarape možete pretvoriti u stvari kao što su ukrasne posude za olovke, DIY jastučiće za grijanje ili čak pernicu.

Darivanje starih čarapa

Ako se pitate gdje pokloniti stare čarape, najbolje je da budu nenošene. Donacijski centri i drugi subjekti koji primaju vaše donacije ne mogu koristiti nenosive predmete i ne šalju ih na recikliranje kao što možda pretpostavljate. Baš kao i mi, mogu ih baciti u smeće, namijenjene odlagalištu. Iako možda mislite dobro, vaše iskorištene čarape mogu samo završiti na odlagalištu ili u spalionici, baš kao što bi bile da ste ih sami bacili. Dakle, ako se odlučite za ovu opciju, svakako donirate pošteno i pažljivo. Osim toga, postoji nekoliko opcija kada je riječ o doniranju vaših starih čarapa, uključujući kutije za donacije, lokalne dobrotvorne organizacije, skloništa za beskućnike, skloništa za žene ili bilo koje druge organizacije koje prihvaćaju donacije. Također možete pripaziti na spremnike za donacije u svom gradu, ali ako su prepuni, to je dobar znak da ne dodajete svoje donacije na hrpu.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.