no planet b tportal
menu
Living

Nova obveza poduzetnika, Zoričić: Izvještaji o održivosti neće ih dodatno opteretiti

(I.Ba./Hina, foto: Patrik Macek/PIXSELL) • 4. srpnja 2024. • ~3 min

Vladin predstavnik Davor Zoričić otklonio je u četvrtak bojazni dijela saborskih zastupnika da će uvođenje obveze sastavljanja izvještaja o održivosti biti dodatan teret za domaće poduzetnike koji će se s tom novom obvezom teško nositi.

Vladin predstavnik Davor Zoričić otklonio je u četvrtak bojazni dijela saborskih zastupnika da će uvođenje obveze sastavljanja izvještaja o održivosti biti dodatan teret za domaće poduzetnike koji će se s tom novom obvezom teško nositi.

Nema razloga za zabrinutost, na vrijeme smo počeli komunicirati prema poduzetnicima, stići će se prilagoditi, rekao jer Zoričić u saborskoj raspravi o tri zakonska prijedloga kojima se u domaće zakone prenosi europska direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD).

Cilj joj je osigurati odgovarajuće javno dostupne informacije o tome kako rizici o održivosti, poput klimatskih promjena ili ljudskih prava, utječu na poslovanje poduzetnika, ali i da bi se vidjelo kako poslovanje poduzetnika utječe na društvo i okoliš.

Zoričić, državni tajnik u Ministarstvu financija, objasnio je da nova obveza neće odmah obuhvatiti sve poduzetnike, nego će oni biti obuhvaćeni po krugovima.

U prvom krugu izvještaje o održivosti sastavljat će poduzetnici koji su to već radili kroz nefinancijsko izvještavanje i koji za to imaju kapacitete.

U 2025. će izvještavati za ovu godinu, a u slijedećem krugu izvještavati trebaju svi veliki poduzetnici za godinu kasnije, u posljednjem krugu obvezu će imati mali i srednji poduzetnici, ali oni koji su uvršteni na burzu tj. uređeno tržište, rekla je Danijela Blažanović  (HDZ) koja je prenijela tvrdnje poduzetnika da nemaju sredstva da poslovanje usklade s održivim razvojem.

Zoričić je naveo da Hrvatska već ima 70-ak obveznika nefinancijskog izvještavanja, a u EU ih je oko 12 tisuća te da će im se broj do 2029. povećati na 500-tinjak u Hrvatskoj, odnosno na 50.000 u EU.

Lalovac: Bez brige za održivost, skuplje financiranje 

Obveznici koji su već kvalitetno izvještavali o nefinancijskom izvještavanju, a sad će u prvom krugu izvještavati o održivosti, su Hrvatske ceste, HAC, HEP, Hrvatska pošta, HPB, odgovorio je Zoričić Borisu Lalovcu (SDP) koji se zanimao kako u tom pogledu ‘stoje’ naša javna poduzeća.

Lalovac kaže i kako, koliko god danas sve izgleda birokratski kroz EU direktive, administracija u Bruxellesu pokušava suštinski promijeniti poslovanje poduzetnika.

Kada poduzetnici budu dobivali kredite od banaka, ukoliko ne budu vodili računa o održivosti, imati će skuplje financiranje odnosno veće kamate, pojašnjava SDP-ov zastupnik.

Prema predloženim novinama kritičan je Dario Zurovec (Fokus).  Ne moramo male poduzetnike dodatno maltretirati revizijama, papirima, izvještajima, puno je toga vidljivo i kroz postojeće, kazao je.

Svjesno da će nova obveza izvještavanja biti određeni teret poduzetnicima, Ministarstvo financija namjerava se prijaviti na projekt tehničke pomoći kroz koji će educirati poduzetnike o implementaciji Direktive, kazao je Zoričić.