no planet b tportal
menu
Beauty & fashion

Novi hit održive mode: ‘kožni’ šeširi izrađeni od gljiva

15. rujna 2022. • ~2 min

Šešir od gljiva. Zar to zaista postoji? Ovaj modni dodatak naziva Reishi Boletus, rezultat je inovativnog partnerstva tvrtke za proizvodnju biomaterijala MycoWorks i slavnog dizajnera šešira Nicka Fouqueta. Revolucionarni materijal od kojeg je napravljen potpuno je veganski, a koristi micelij, vegetativni dio gljiva.  Micelij se revolucionarnom metodom može iskoristiti na isti način kao prava koža, jednake je čvrstoće i ostalih svojstava. Može se bojati i šivati baš kao i koža,…

Šešir od gljiva. Zar to zaista postoji? Ovaj modni dodatak naziva Reishi Boletus, rezultat je inovativnog partnerstva tvrtke za proizvodnju biomaterijala MycoWorks i slavnog dizajnera šešira Nicka Fouqueta. Revolucionarni materijal od kojeg je napravljen potpuno je veganski, a koristi micelij, vegetativni dio gljiva. 

Micelij se revolucionarnom metodom može iskoristiti na isti način kao prava koža, jednake je čvrstoće i ostalih svojstava. Može se bojati i šivati baš kao i koža, a u nekim testovima čak i nadmašuje kožu što se tiče otpornosti na ogrebotine i ostala oštećenja. 

MycoWorks je takav materijal nazvao Reishi, te se obratio Fouquetu, jer kako kažu “bili su uvjereni da će njegova vještina koju je stekao radeći s kožom jednako dobro se prenijeti na mogućnosti rada s tim novim materijalom”. 

Taj francusko-američki klobučar koji živi i radi u Kaliforniji bio je oduševljen novim materijalom te je dizajnirao i proizveo čak tri linije šešira od Reishia. Najpoznatiji, a ujedno i najjeftiniji, Reishi Boletus, namijenjen je casual nošenju, prvenstveno za putovanja. Kada kažemo najjeftiniji, to ne znači da je jeftin. Naime, trenutna prodajna cijena mu je 810 američkih dolara. Metode proizvodnje materijala od micelija su u začetku te su zato skupe i komplicirane, no svi se nadaju da će uskoro stići vrijeme kada će proizvodi od tog materijala biti lakše dostupni a time i jeftiniji. 

Mnoge sadašnje veganske alternative koži sastavljene su od plastičnih materijala poput poliuretana i polivinil klorida, čije je vrijeme raspadanja usporedivo s uobičajenom plastikom, što ih definitivno ne čini održivim. Proizvodi poput šešira Reishi Boletus stoga predstavljaju uzbudljivu inovaciju koja ima ogroman potencijal. 


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.