no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Novi podaci: Arktik se zagrijava četiri puta brže od ostatka planeta

24. kolovoza 2022. • ~2 min

Alarmantne vijesti stižu iz nove studije koja kaže kako se arktički predio zagrijava puno brže nego što se do sada mislilo. Ako se pokaže da je taj ritam zagrijavanja stalan, dosadašnji modeli će se pokazati pogrešnima.  Studija je proučavala klimatske podatke posljednjih četiri desetljeća, počevši od 1979. godine pa do 2021. godine. Rezultati su zapanjujući: Arktik se zagrijavao četiri puta više od globalnog prosjeka. Već je bilo poznato da se…

Alarmantne vijesti stižu iz nove studije koja kaže kako se arktički predio zagrijava puno brže nego što se do sada mislilo. Ako se pokaže da je taj ritam zagrijavanja stalan, dosadašnji modeli će se pokazati pogrešnima. 

Studija je proučavala klimatske podatke posljednjih četiri desetljeća, počevši od 1979. godine pa do 2021. godine. Rezultati su zapanjujući: Arktik se zagrijavao četiri puta više od globalnog prosjeka. Već je bilo poznato da se arktički predjeli zagrijavaju brže, no smatralo se da se radi o omjeru dva do tri puta brže. Čak su i najnapredniji kompjuterski modeli za predviđanje klimatskih promjena promašivali brzinu zagrijavanja. 

Kako kažu autori studije, ovakav tempo zagrijavanja ukazuje da se ili radi o ekstremno rijetkoj klimatskoj pojavi, ili postojeći klimatski modeli potpuno podcjenjuju razinu zagrijavanja, što bi značilo da znanost mora unaprijediti modele. 

Stanovništvo arktičkih predjela već neko vrijeme na svoje oči primjećuju ubrzano zagrijavanje. Takozvani “vječni led” se smanjuje, što dovodi do erozije obalnih područja i šteti temeljima zgrada koje se tamo nalaze. Također, smanjenje debljine ledenog pokrivača negativno utječe na populaciju polarnih medvjeda, što za rezultat ima poremećaje u njihovom lovu i prehrani i posljedično poremećaj cijelog ekosustava. 

Arktičko područje na kojem su zabilježena najbrža zagrijavanja je područje Barentsovog mora između norveškog Svalbarda i ruske Novaye Zemlye. Taj dio Arktika se zagrijava čak sedam puta brže od globalnog prosjeka. Ovaj ekstremno zabrinjavajući podatak je u skladu s ranijom studijom koja je pokazala da ako se ovakav tempo zagrijavanja nastavi, Svalbard će do kraja ovoga stoljeća biti topliji čak 10 ° C.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.