no planet b tportal
menu
Sustainable planet

NP Plitvice pridružili su se inicijativi za umanjenje korištenja jednokratne plastike i postali su jedna od “Plastic Free Croatia” organizacija!

19. srpnja 2022. • ~3 min

Odnos prirode i čovjeka neraskidiva je veza čiji ples čovjek još uvijek mora naučiti plesati, ako namjerava opstati. Dragocjenost prirode i ljepota njenih bogatstava ne leži samo u iskoristivosti njezinih sirovina, već u spoznaji da je i najudaljeniji šumski kutak ili najdublji morski hrbat jednako dio našeg doma kao i kauč na kojemu se odmaramo nakon posla ili stol nad kojim objedujemo s našim najbližima. Iz tog razloga lijepa je…

Odnos prirode i čovjeka neraskidiva je veza čiji ples čovjek još uvijek mora naučiti plesati, ako namjerava opstati. Dragocjenost prirode i ljepota njenih bogatstava ne leži samo u iskoristivosti njezinih sirovina, već u spoznaji da je i najudaljeniji šumski kutak ili najdublji morski hrbat jednako dio našeg doma kao i kauč na kojemu se odmaramo nakon posla ili stol nad kojim objedujemo s našim najbližima. Iz tog razloga lijepa je vijest da je najstariji i najposjećeniji hrvatski nacionalni park, kao neupitno jedan od najljepših dijelova našeg doma, postao članom Plastic Free Croatia inicijative. Tako su se pridružili već velikom broju tvrtki i organizacija koje nose “Plastic Free” status poput FINA-e, Tifona, mnogih marketinških agencija, odvjetničkih ureda, internet i IT tvrtki, uspješnih “start up-a” poput Agrivi-a i mnogih drugih.

Inicijativa Postani plastic-free tvrtka okuplja organizacije koje su u značajno umanjile ili su na korak do prestanka korištenja jednokratne plastike unutar svojeg poslovanja te pronašle alternativna, održiva rješenja.  Krajnji cilj inicijative Postani plastic-free tvrtka u skladu je sa svim sličnim projektima i globalnim inicijativama: promjena navika i približavanje kružnoj ekonomiji, odnosno smanjenje korištenja proizvoda i ambalaže za jednokratnu upotrebu. Želite li i vi sudjelovati u projektu očuvanja planeta, za početak vam treba samo malo odlučnosti i nekoliko osnovnih smjernica. Dobra volja je najbolja; dalje će s njom sve ići lakše. Uostalom, propisana su i pravila ponašanja koja morate usvojiti kako biste zaslužili status plastic free tvrtke ili organizacije. Hrvatska je zemlja na moru, Jadransko more je naš najvažniji prirodni resurs, čini bazu našeg cjelokupnog turizma, izvor je egzistencije tisućama ljudi u Hrvatskoj. Osim što je očuvanje Jadranskog mora strateški interes svakog građanina pa tako i poslovnog subjekta u Hrvatskoj, mi smo jedna od nacija povezana svjetskim morima i oceanima i borba za njihovo očuvanje je naša sudbinska zadaća. Krajnji cilj je odvikavanje od kulture korištenja jednokratnih proizvoda i tzv. „throw-away” društva u kojem trenutno živimo. Kroz promjenu naših navika, direktno ćemo utjecati na organizacije koje proizvode ono što mi konzumiramo i krenuti prema kružnoj ekonomiji u kojoj se svi proizvodi dizajniraju da budu popravljeni, ponovno korišteni, prerađeni i u konačnici značajno umanje otpad i smeće.

Osim prihvaćanja Plastic Free pravila i navika, Nacionalni park Plitvička jezera ima i mjerljive ciljeve kako kao organizacija doprinijeti očuvanju prirode i okoliša. Još od 2015. park je započeo proces izbacivanja plastike iz poslovanja te odvaja sav otpad u hotelu dok bio otpad koristi za proizvodnju goriva i hrane za životinje. Promotivni materijali tiskaju se na eko papiru, a kroz brojne druge aktivnosti teže „zero waste“ strategiji.

„Smanjenje otpada jedan je od ciljeva odgovornog poslovanja, ali i podizanju svijesti o tomu koliko je važno paziti na, nama naizgled malene stvari – od odabira bio ambalaže u odnosu na plastičnu do obraćanja pozornosti na ostavljanje viška hrane na tanjuru“ – navode iz NP Plitvičkih jezera. 

Više o održivom poslovanju Nacionalnog parka pročitajte na: https://3c5.com/pv6hs  , a kako vaša tvrtka ili organizacija može postati plastic-free u 4 laka koraka saznajte ovdje https://3c5.com/Mx2rh.


logo

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.