no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Pasje vrućine u Hrvatskoj: Pripremite se za kipuće ljeto u Europi

27. svibnja 2024. • ~7 min

Europu, kontinent koji se najbrže zagrijava na svijetu, čeka još jedno vruće ljeto, upozoravaju meteorolozi. A putnici se i ove godine pripremaju za put prema vrućim destinacijama.

Europu, kontinent koji se najbrže zagrijava na svijetu, čeka još jedno vruće ljeto, upozoravaju meteorolozi. A putnici se i ove godine pripremaju za put prema vrućim destinacijama.

Prošle su godine veliki dijelovi južne Europe iskusili dugotrajna razdoblja ekstremne vrućine s temperaturama koje su dosezale 47 stupnjeva Celzijevih i trajale su do dva tjedna ili više. Vrući uvjeti poremetili su odmore tijekom cijele ljetne sezone jer su posjetitelji kolabirali od vrućine na prepunim turističkim mjestima, a šumski požari doveli su do evakuacija u Grčkoj, Italiji i Španjolskoj.

‘Naši računalni modeli dobro se slažu da će ovo biti još jedno neuobičajeno vruće ljeto, posebno od kraja srpnja do kolovoza’, rekao je Todd Crawford, potpredsjednik meteorologije u Atmospheric G2, tvrtki za vremensku i klimatsku inteligenciju sa sjedištem u Manchesteru. Tvrtka očekuje da će vrućina biti slična onoj 2022., najtoplijeg ljeta ikada zabilježenog u Europi. Najviše temperature predviđene su za jug, u turistički popularnim zemljama poput Grčke, Hrvatske i Italije, piše NY Times.

Od 1991. Europa se zagrijava dvostruko više od globalnog prosjeka, a 23 od 30 najtežih toplinskih valova u Europi od 1950. dogodila su se od 2000., s njih pet u posljednje tri godine. Služba Europske unije za klimatske promjene Copernicus rekla je da nekoliko čimbenika doprinosi ranjivosti kontinenta, uključujući udio europskog kopna u Arktiku (regiji koja se najbrže zagrijava na zemlji) i promjene u atmosferskoj cirkulaciji.

Ipak, usprkos prognozi i rastućem trendu prekomjerne ljetne vrućine, potražnja je još uvijek velika za odredištima gdje su temperature posljednjih ljeta dosezale 40 stupnjeva ili više. Općenito, potražnja iz SAD-a za putovanjima u Europu porasla je od prošle godine, navodi stranica za putovanja Hopper. Rim, Pariz i Atena među najpretraživanijim su gradovima od milijardi godišnjih pretraživanja ljetovanja na Kayaku i Expediji.

‘Odredišta se ponovno rezerviraju, a ono što doista karakterizira ljude jest koliko brzo zaboravljaju i potiskuju negativna iskustva’, rekao je Stefan Gössling, profesor koji istražuje turizam i klimatske promjene na Sveučilištu Linnaeus u Švedskoj. ‘Ljudi koji su bili uhvaćeni u situacijama opasnim po život poput šumskih požara možda će razmisliti kamo će putovati, ali za širu populaciju još ne vidimo veliku promjenu u donošenju odluka zbog vrućine.’

Turisti se ruše od vrućine

Kako se približava ljeto, popularna odredišta koja su prošle godine bila teško pogođena rade na protokolima kako bi stanovnici i turisti bili sigurniji i udobniji. Godine 2021. Atena je postala prvi europski grad koji je imenovao glavnog dužnosnika za grijanje koji će nadzirati te napore. Jedan od prvih koraka bio je kategorizirati toplinske valove prema jačini, poput uragana, kao sustav ranog upozorenja za potencijalni utjecaj na ljudsko zdravlje. Također imenuje toplinske valove kako bi naglasio njihove potencijalne rizike.

‘Vrućina je tihi ubojica i projekcije za naredne godine pokazuju da će biti samo gore, stoga redizajniramo naš grad i unosimo promjene kako bismo se prilagodili’, rekao je Elissavet Bargianni, glavni službenik za grijanje u Ateni. Osim podizanja svijesti, grad planira provesti dodatne mjere, koje uključuju povećanje broja zelenih površina i stvaranje hladnih javnih površina.

Za posjetitelje koji planiraju posjetiti Atenu ovog ljeta, gospođa Bargianni savjetuje upotrebu aplikacije Extrema Global koja izračunava najhladniju rutu za dolazak od točke A do točke B prema trenutnoj temperaturi i gustoći drveća. Grad već ima nekoliko klimatiziranih rashladnih centara koji su besplatni.

Tijekom toplinskog vala prošlog srpnja, Akropola je bila prisiljena zatvoriti između podneva i rane večeri kako bi zaštitila posjetitelje nakon što su neki od njih pali od vrućine. Ministarstvo kulture moglo bi donijeti istu odluku ove godine ako vrućina bude jaka.

Turistički vodiči trebaju biti kreativni

Savjetnici za putovanja također uračunavaju toplinu u fleksibilne itinerare. U gradovima poput Rima, Barcelone, Pariza i Atene planiraju razgledavanje u hladnijim jutarnjim i večernjim satima te organiziraju klimatizirani prijevoz.

‘Ujutro radimo aktivnosti i obilaske, zatim se zaustavljamo na ručku, a sredinom do kasnog poslijepodneva ili se vraćate u hotel da sjedite uz bazen ili idete na plažu’, rekao je Gary Portuesi, suradnik i vodeći partner u Authentic Explorations, putničkoj tvrtki sa sjedištem u New Yorku koja je specijalizirana za Europu.

Ako klijenti inzistiraju na izletima u podne, tvrtka će surađivati s lokalnim partnerima kako bi iskustvo bilo što ugodnije. ‘Na primjer, ako postoji šestosatno putovanje, oni će ga skratiti na četiri i odvesti ih u klimatiziranu sladoledarnicu na pauzu’, rekao je g. Portuesi.

Nije samo vrućina ono s čime su se savjetnici za putovanja morali boriti, već i druge nepredvidive vremenske prilike. Prošlog ljeta, dok su neki dijelovi kontinenta bili vrući i suhi, drugi su bili hladni i mokri. ‘Postojalo je razdoblje tijekom vrhunca ljeta kada je bilo toplije u Dolomitima nego na Siciliji’, rekla je Jennifer Schwartz, talijanski partner Authentic Explorations. ‘Najvažniji aspekt našeg posla je postaviti očekivanja o varijablama i usmjeravati ljude umjesto da im kažemo da je prevruće, nemojte dolaziti.’

Osiguranje zbog topline?

Kako bi pomogao putnicima da rezerviraju s više povjerenja, Sensible Weather, start-up sa sjedištem u Los Angelesu koji pruža vremensko jamstvo za odmore i iskustva na otvorenom, nedavno je svojoj pokrivenosti dodao visoku zaštitu od topline. Kada rezervirate preko partnera Sensible, putnici će moći dodati dnevnu zaštitu i ako temperatura prijeđe postavljeni prag pa zatražiti povrat novca. Trenutno je osiguranje dostupno samo u Sjedinjenim Državama, ali će se postupno uvoditi u Europu i drugdje, kažu u tvrtki.

‘Cilj tvrtke je pokriti sve što može pokvariti putovanje, a obično je to kiša, ali temperatura je broj dva’, rekao je Nick Cavanaugh, osnivač tvrtke koji je razvijao proizvod dok je prošle godine bio zahvaćen toplinskim valom u Barceloni .

Klijenti ne moraju otkazati svoje putovanje kako bi dobili povrat novca. Oni koji su u paket-aranžmanu dobivaju naknadu za prosječnu dnevnu stopu svog cijelog putovanja za svaki dan koji je premašio toplinski prag. ‘Naši kupci još uvijek mogu ići na odmor, ali ako je prevruće nekoliko sati u danu i neugodno je izaći van, možete se družiti klimatiziranom prostoru i mi ćemo vam nadoknaditi troškove’, rekao je gospodin Cavanaugh.

Odlazak u hladnije krajeve

Neki putnici koje je prošlog ljeta zahvatio europski toplinski val ovog ljeta traže hladnija odredišta u mjestima poput Norveške, Slovenije, Švicarske, Švedske i Finske. Na primjer, pretraživanja letova za Tromsø u Norveškoj porasla su za 85 posto u odnosu na 2023., prema Kayaku.

Joanna Walker, 43-godišnja regruterka iz Bostona, prošlog je srpnja sa svojom obitelji u Italiji bila uhvaćena u velikom vrućinom i obećala je da se više nikada neće vratiti tijekom ljeta. Rekla je da su joj savjetovali da putuje tijekom sezone, ali nije mogla jer su joj djeca u školi.

‘Nismo se mogli ni rashladiti u bazenu jer nije bilo hlada, a voda je bila vruća’, prisjetila se gospođa Walker. ‘Htjeli smo razgledati znamenitosti Firence i dugo ručati na trgovima, ali smo umjesto toga ostali u našim preskupim vilama pod klima-uređajima.’

(Autor: M.Č., foto: PIXSELL / AUTOR: BORIS SCITAR)