no planet b tportal
menu
Living

Odrastanje s kućnim ljubimcima donosi i jednu sasvim neočekivanu dobrobit

25. travnja 2023. • ~3 min

Tim istraživača iz Japana otkrio je kako djeca koja su bila izložena kućnim ljubimcima tijekom fetalnog razvoja ili ranog djetinjstva razvijaju manje alergija na hranu, u usporedbi s drugom djecom. Alergije na hranu su u porastu tijekom posljednjih nekoliko desetljeća. Alergija dolazi od nepovoljnog imunološkog odgovora pri izlaganju određenoj vrsti hrane. Alergijska reakcija uključuje imunološki sustav koji napada proteine hrane koji su inače bezopasni i može dovesti do anafilaksije u…

Tim istraživača iz Japana otkrio je kako djeca koja su bila izložena kućnim ljubimcima tijekom fetalnog razvoja ili ranog djetinjstva razvijaju manje alergija na hranu, u usporedbi s drugom djecom.

Alergije na hranu su u porastu tijekom posljednjih nekoliko desetljeća. Alergija dolazi od nepovoljnog imunološkog odgovora pri izlaganju određenoj vrsti hrane. Alergijska reakcija uključuje imunološki sustav koji napada proteine hrane koji su inače bezopasni i može dovesti do anafilaksije u ozbiljnim slučajevima.

Ideja da je izlaganje kućnim ljubimcima djelotvorno u prevenciji alergijskih bolesti sugerira se već neko vrijeme. Istraživanje  ideje da iznimno čisti okoliši zapravo ne osiguravaju dovoljnu izloženost klicama potrebnim za pripremu našeg imunološkog sustava za borbu protiv infekcija – pokazalo je potencijalne dobrobiti izlaganja psima tijekom ranog djetinjstva, posebno u vezi s alergije na hranu. Međutim, manje je istraživanja provedeno o izloženosti drugim kućnim ljubimcima.

Ova najnovija studija pokušala je to riješiti. Istraživači su ispitali podatke o izloženosti kućnih ljubimaca i alergijama na hranu za 66 215 djece kako bi vidjeli utječe li kontakt s različitim životinjama na rizik od alergija na hranu. Prema podacima, oko 22 posto ispitane djece bilo je izloženo kućnim ljubimcima tijekom fetalnog razdoblja, a većinom kućnim psima i mačkama. Podaci su prikupljeni iz medicinske dokumentacije tijekom prvog tromjesečja, pri porodu i jednomjesečnom pregledu. 

Nalazi tima pokazuju kako je izlaganje psima i mačkama značajno smanjilo učestalost alergija na hranu. Tako izlaganje psima, otkrili su, značajno smanjuje vjerojatnost razvoja alergija na mlijeko, jaja i orašaste plodove. Izloženost mačkama znatno je smanjila šanse za razvoj alergija na jaja, pšenicu i soju.

Rezultati nisu otkrili nikakvu značajnu razliku za djecu koja žive sa psima na otvorenom, ali, neočekivano, otkrili su da djeca koja su bila izložena hrčcima imaju mnogo veći rizik od alergija na orašaste plodove. Vjeruju da je to možda zato što hrčci u izobilju jedu orašaste plodove. 

Prema autorima, studija pokazuje potencijalne prednosti posjedovanja pasa i mačaka kao kućnih ljubimaca dok su djeca vrlo mala. Ovi rezultati, tvrde oni, “smanjuju zabrinutost oko razvoja alergijskih bolesti uzrokovanih držanjem pasa i mačaka”.

Pored svih dobrobiti odrastanje djece uz kućne ljubimce, uključujući koristi za mentalni razvoj i razvoj empatije i odgovornosti, ovo je samo još jedan dobar razlog za udomljavanje nekog divnog psića ili mačke, koji će našim najmlađima pružiti jedno nevjerojatno prijateljstvo.  


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.