no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Održivija kupnja nije neki teško ostvarivi niti skupi koncept. Naučite kako iskoristiti sve što već imate i dođite besplatno do svog cilja!

16. ožujka 2021. • ~2 min

Svi mi moramo ići u nabavku namirnica, no bilo bi dobro proraditi na tome da naše odlaske učinimo održivijima. Kad čujemo pojam "održiva kupovina namirnica" odmah mislimo o ekskluzivnoj staklenoj ambalaži i skupljim proizvodima. Realnost je sasvim drugačija i s malim promjenama već činimo puno. Ponesite vlastite torbe/cekere U svijetu se svake sekunde koristi više od 160.000 plastičnih vrećica. Te iste vrećice završe na odlagalištu otpada ili kao smeće često…

Svi mi moramo ići u nabavku namirnica, no bilo bi dobro proraditi na tome da naše odlaske učinimo održivijima. Kad čujemo pojam “održiva kupovina namirnica” odmah mislimo o ekskluzivnoj staklenoj ambalaži i skupljim proizvodima. Realnost je sasvim drugačija i s malim promjenama već činimo puno.

Ponesite vlastite torbe/cekere

U svijetu se svake sekunde koristi više od 160.000 plastičnih vrećica. Te iste vrećice završe na odlagalištu otpada ili kao smeće često pronađu svoj put u ocean. Svi možemo doprinijeti tome kako bismo smanjili količinu korištenih plastičnih vrećica pomoću višekratnih proizvoda. Savjet, držite nekoliko vrećica za višekratnu upotrebu u automobilu. Svi znamo da ih je lako zaboraviti kod kuće!

Izbjegavajte kupnju izvan sezone proizvoda

Znamo da može biti nezgodno odbiti svježi mango ili avokado, ali svi možemo učiniti svoj dio da smanjimo konzumaciju izvan sezone koja povećava kilometražu i ugljični otisak. To ne znači da egzotične proizvode morate izbaciti u potpunosti – uživanje u njima umjereno.

Želite li isprobati nešto novo? Jedan od načina da nabavite svoje omiljeno voće i povrće izvan sezone je pokušati konzervirati svoje omiljeno voće i povrće kad je sezona.

Kupujte samo onoliko koliko možete pojesti

Jeste li ikad izašli iz trgovine (s ruku punih vrećica za jednokratnu uporabu) zatrpani gomilom stvari koje nisu bile na vašem popisu? Ili možda mrzite odlazak u trgovinu i radije biste se opskrbili svime s jednim odlaskom do dućana. Taj nam je osjećaj vrlo dobro poznat. No, takav tip neobuzdanog konzumerizma stvara prilične probleme.

U Kanadi se, primjerice, svakodnevno baca oko 2.2 milijuna tona jestive hrane dok tisuće ljudi svake minute umire od gladi. A sve što trebate, da biste doskočili tom problemu, je promisliti što vam i u kojoj količini treba i jednostavno to zapisati u svoj telefon. Jer je to održivije rješenje nego da pišete na papir.  

Kupujte od lokalnih proizvođača

Tko ne voli kupovati domaće? Pronađite putem interneta nekoliko proizvođača hrane u svojoj okolici i obratite im se – mnogi od njih će vas iznenaditi mogućnošću dostave na kućni prag.