no planet b tportal
menu
Living

Održivost postaje sve važnija pri kupovanju, ali visoke cijene ograničavaju promjenu potrošačkih navika

17. ožujka 2023. • ~3 min

Prema istraživanju tvrtke za istraživanje potrošačkih navika gotovo dvije trećine (61%) potrošača u Ujedinjenom Kraljevstvu smatra da im je održivost važnija nego što je bila prije dvije godine, a 30% kaže da je to zbog toga što su na njih osobno utjecali ekstremni vremenski uvjeti. Međutim, dok većina potrošača poduzima neke radnje u svojim životima kako bi živjela održivije, uzimajući pola vlastitih vrećica za kupnju, izbjegavajući otpad i minimalizirajući potrošnju…

Prema istraživanju tvrtke za istraživanje potrošačkih navika gotovo dvije trećine (61%) potrošača u Ujedinjenom Kraljevstvu smatra da im je održivost važnija nego što je bila prije dvije godine, a 30% kaže da je to zbog toga što su na njih osobno utjecali ekstremni vremenski uvjeti.

Međutim, dok većina potrošača poduzima neke radnje u svojim životima kako bi živjela održivije, uzimajući pola vlastitih vrećica za kupnju, izbjegavajući otpad i minimalizirajući potrošnju električne energije, globalni potrošači kažu da ih trošak (41%), pristup (35%) i nedostatak jasnoća (26%) sprječava u usvajanju održivijih stilova života.

Nielsen IQ-ovo izvješće pod nazivom “Promjenjiva klima održivosti” bilo je usredotočena na utjecaj klimatskih promjena na industriju pakirane robe široke potrošnje. Studija pokazuje da dva pokretača u nastajanju, a to su uloga upravljanja u nalaganju održivosti i eksplozivni troškovi klimatskih promjena u lancima vrijednosti, stvaraju izglede za brze promjene u sljedećih pet do deset godina. To će prisiliti tvrtke, proizvođače, robne marke i trgovce na malo da se transformiraju i posvete stvarnim održivim poslovnim modelima.

Studija u Ujedinjenom Kraljevstvu otkriva da 55% potrošača kaže da je održivi život važan za društvo i pokušavaju donijeti održive odluke kada mogu, a 18% kaže da je održivost važan prioritet u njihovom svakodnevnom životu. Međutim, 22% smatra da im je teško kupovati prehrambene proizvode na održiv način, što je značajnija brojka nego prije 5 godina (16%). Kao rezultat toga, 30% manje je vjerojatno da će prestati kupovati ako se marka proglasi krivom za tzv. greenwashing, u usporedbi s globalnim prosjekom od 23%.

Ovo je u usporedbi s globalnim gledištem, gdje tri četvrtine potrošača (76%) poziva tvrtke da poduzmu inicijativu za smanjenje svog utjecaja na okoliš, a 78% globalnih potrošača kaže da bi tvrtke trebale imati mandat da daju potpunu transparentnost svom opskrbnom lancu kako bi kupci mogu donositi informirane odluke. 

Od onih potrošača koji su rekli da je održivost važnija u posljednje dvije godine, 54% je reklo da je to zato što je stalno u vijestima, 48% je reklo da su više informirani o održivosti, 47% je reklo da su njihovo zdravlje i sigurnost pod utjecajem klimatskih promjena. Otprilike 79% globalnih ispitanika izjavilo je da je vrlo vjerojatno da će izabrati određenog prodavača ako u trgovini nudi širi asortiman održivih opcija.

Iz Nielsen IQ poručuju da su zaključili da potrošači žele pomoć da žive i konzumiraju na održiv način koji je u skladu s drugim svakodnevnim pritiscima te da također misle da odgovornost za vođenje održivosti leži na trgovcima i proizvođačima. Nadalje, istraživači zaključuju da smo sada na prijelomnoj točki, gdje će tvrtke koje su bile proaktivne i iskrene u pogledu klimatskih mjera biti u ogromnoj prednosti dok se industrije bore da ispune zahtjeve i naložene održive napore.