no planet b tportal
menu
Living

Opasnosti za vaše zdravlje koje se skrivaju u vašem domu

22. prosinca 2022. • ~3 min

Naš dom bi trebao biti mjesto u kojem osjećamo sigurnost i udobnost, ali zabrinjavajuća je činjenica što u mnogim kućama i stanovima postoji niz ozbiljnih zdravstvenih opasnosti. Uz pomni uvid u ovih pet potencijalnih opasnosti, međutim, vlasnici domova mogu zaštititi sebe i svoju obitelj što je više moguće, dramatično smanjujući mogućnost zdravstvenih problema koji proizlaze iz nezdravih ili ekološki štetnih situacija. Ugljični monoksid Male su količine ugljičnog monoksida u svakom…

Naš dom bi trebao biti mjesto u kojem osjećamo sigurnost i udobnost, ali zabrinjavajuća je činjenica što u mnogim kućama i stanovima postoji niz ozbiljnih zdravstvenih opasnosti.

Uz pomni uvid u ovih pet potencijalnih opasnosti, međutim, vlasnici domova mogu zaštititi sebe i svoju obitelj što je više moguće, dramatično smanjujući mogućnost zdravstvenih problema koji proizlaze iz nezdravih ili ekološki štetnih situacija.

Ugljični monoksid

Male su količine ugljičnog monoksida u svakom pojedinom udisaju koji čovjek udahne, ali razine koje su malo više od uobičajenih mogu dovesti do ozbiljnih ozljeda i smrti, s više od 500 smrtnih slučajeva pripisanih ugljičnom monoksidu svake godine. To je uglavnom zbog proizvoda koji koriste prirodne plinove, ali brtve ne funkcioniraju na ispravan način.

Nabavite detektor ugljičnog monoksida koji se oglasi alarmom kada su razine ugljičnog monoksida na opasnim razinama. Budući da je ugljični monoksid bez mirisa, možete se otrovati ugljičnim monoksidom, a da toga niste ni svjesni. 

Grinje

Grinje mogu napredovati u gotovo svim uvjetima i povezane su sa širokim nizom ozbiljnih medicinskih nuspojava u rasponu od osipa do astme. Grinje se najčešće nalaze u staroj i nekorištenoj odjeći, posteljini i igračkama od tkanine. Svaki od ovih predmeta treba redovito čistiti izuzetno vrućom vodom i snažnim antibakterijskim deterdžentom ili sapunom.

Plijesan

Ovisno o okruženju, čestice plijesni mogu se razmnožavati na gotovo svakom mjestu za samo nekoliko sati. To uključuje kanale klimatizacijskog sustava u cijeloj kući. Provjerom ovih kanala ili pozivanjem stručnjaka da to učini, vlasnici domova mogu osigurati da udišu minimalnu količinu plijesni. Klima uređaj bez kanala još je jedna popularna opcija koja može smanjiti količinu potrebnog održavanja tijekom godina uklanjanjem brojnih mjesta na kojima se plijesan može razvijati.

Pesticidi

Nitko ne želi živjeti u domu s nepoželjnim stvorenjima, ali prečesto se događa da su pesticidi koji se koriste da bi se riješili tih stvorenja opasniji od samih životinja. Oduvijek je poznato da su određeni pesticidi izrazito otrovni i zato bi svaka obitelj trebala istražiti neotrovne opcije. Također bi se trebali pridržavati svih pravila i prijedloga koje je iznio stručnjak za uklanjanje štetočina nakon što su tretirali vaš dom.

Olovo

Iako postoje stroga ograničenja u pogledu stavljanja olova u mnoge kućne proizvode, bezbrojna roba još uvijek sadrži tragove ovog materijala. Od posuđa do igračaka, olovo se pripisuje nizu ozbiljnih zdravstvenih stanja kao što su oštećenje mozga i visoki krvni tlak.

Te se nuspojave mogu izbjeći provjerom svih oznaka i podataka proizvođača za bilo koju vrstu olovnih sastojaka.