no planet b tportal
menu
Mindfulness

Opažanje prirode: osam praktičnih vježbi kojima možete popraviti svoje raspoloženje

6. listopada 2022. • ~2 min

Ako ste ljubitelj prirode, znat ćete da ona može biti izvor utjehe, a naši vodeni krajolici puni života nisu ništa drugačiji. Ipak, ponekad bismo svi mogli učiniti resetiranje nakon stresnih razdoblja, i umjesto da se fokusiramo na ono što radimo, vidimo ili postižemo sljedeće, odvojimo vrijeme u trenutku da primijetimo male stvari i usporimo svoj mozak kako bismo mogli samo - disati. Kako možemo produbiti naš odnos s prirodom Povezanost…

Ako ste ljubitelj prirode, znat ćete da ona može biti izvor utjehe, a naši vodeni krajolici puni života nisu ništa drugačiji. Ipak, ponekad bismo svi mogli učiniti resetiranje nakon stresnih razdoblja, i umjesto da se fokusiramo na ono što radimo, vidimo ili postižemo sljedeće, odvojimo vrijeme u trenutku da primijetimo male stvari i usporimo svoj mozak kako bismo mogli samo – disati.

Kako možemo produbiti naš odnos s prirodom

Povezanost s prirodom međunarodno je priznat znanstveni izraz, kako je definirano pionirskim radom Sveučilišta u Derbyju. Znamo da je jednostavno izlaganje prirodi dobro za nas. No, veza s prirodom nešto je značajnije i dublje od izlaganja. Obratite pozornost na sadašnji trenutak (mindfulness). Svatko je drugačiji – možda ćete otkriti da određene metode stvaraju veću povezanost za vas od drugih. Čak i ako nikada prije niste isprobali mindfulness, otkrivamo vam korisne savjete koji će vam pomoći da krenete. 

Vjerojatno ste već čuli za pojam mindfulness. To je u biti način da si pomognete da budete prisutniji, namjerno svjesni svega što se događa oko vas. Tehnika je koju su razvili liječnici za smanjenje stresa, tjeskobe i depresije. Dokazi pokazuju da, iako nije lijek za sve, mnogima može biti od koristi.  A dobra vijest je da ne morate sjediti na jastuku za meditaciju u mračnoj sobi. Možete to učiniti dok šetate kroz prirodu.

Evo nekih od načina na koje to možemo učiniti.

1. Uključite sva osjetila – dodir, miris, vid, sluh, okus. Vid je često najmanje bitan.

2. Istražite pozitivne emocionalne veze kroz prirodu s iskustvima koja ulijevaju smirenost i sreću.

3. Tražite ljepotu u stvarima, kao što je uvažavanje prirodnog krajolika ili bavljenje prirodom kroz umjetnost i glazbu.

4. Potražite skrivena značenja, naglasite tradiciju, lokalnost, sezonsku prirodu i jezik – priroda je posvuda, od folklora do imena mjesta.

5. Pokažite suosjećanje razvijanjem moralne i etičke brige za prirodu, poput donošenja etičkih izbora proizvoda ili pomaganja da život divljih životinja bude bolji.

Ove kratke prakse mogu vam pomoći da se odmaknete od vlastitih misli i usredotočite na svijet oko sebe, bez obzira boravite li u lokalnoj prirodi ili u divljini.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.