no planet b tportal
menu
Living

Osam savjeta za pranje rublja koji neće imati negativan utjecaj na okoliš

29. kolovoza 2022. • ~4 min

Naše navike pranja rublja mogu štetiti okolišu puni više nego što smo mislili. Više od 700.000 mikroskopskih vlakana otpusti se u vodu svaki put kad operemo rublje, a mnoge od tih čestica završe u našem okolišu, gdje prijete ekosustavima i štete divljini. Očekuje se kako će se količina mikroplastike u okolišu povećati tijekom sljedećih nekoliko desetljeća, a postoji zabrinutost zbog mogućnosti da ima štetne učinke ako se proguta. Ovo je…

Naše navike pranja rublja mogu štetiti okolišu puni više nego što smo mislili. Više od 700.000 mikroskopskih vlakana otpusti se u vodu svaki put kad operemo rublje, a mnoge od tih čestica završe u našem okolišu, gdje prijete ekosustavima i štete divljini.

Očekuje se kako će se količina mikroplastike u okolišu povećati tijekom sljedećih nekoliko desetljeća, a postoji zabrinutost zbog mogućnosti da ima štetne učinke ako se proguta. Ovo je problem koji je teško riješiti jer većina nas vjerojatno neće prestati prati odjeću, zar ne? Ali postoje stvari koje možemo učiniti kako bismo svoje rutine pranja rublja učinili ekološki prihvatljivijima.

Možete uštedjeti novac, smanjiti potrošnju energije, smanjiti izloženost svoje obitelji kemikalijama i spriječiti onečišćenje vode, a da ne provedete cijeli dan ručno perući rublje ili kupujući novu skupu perilicu rublja. Samo nekoliko jednostavnih promjena u vašoj rutini pranja rublja može učiniti veliku razliku! Donosimo osam prijedloga, od odabira sigurnijih proizvoda do toga kako da svoju sušilicu učinite učinkovitijom.

1. Koristite sigurniji deterdžent

Iako su fosfati koji štete divljim životinjama zabranjeni u deterdžentima za pranje rublja od 1970-ih, postoje drugi sastojci koje biste trebali izbjegavati. Za početak preskočite umjetne mirise. Surfaktanti poput nonilfenol etoksilata poznati su kao poremećaji hormona i mogu završiti u našim vodama. U trgovinama je sve veća ponuda deterdženta za pranje rublja koji eliminiraju zagađujuće sastojke i često su biorazgradivi.

2. Budite potpuno prirodni s orašastim plodovima umjesto deterdženta 

Tko je znao da je pranje čistog rublja može biti puno jednostavnije uz male vrećice pune orašastih plodova u perilici rublja? Sapunski orasi su među najjednostavnijim i najprirodnijim opcijama deterdženta za pranje rublja. To su zapravo bobice drveta Sapindus mukorossi iz sjeverne Indije i Nepala. Ljuska ploda sadrži mnogo prirodnih saponina (sapuna). Uzgoj ovih stabala je ekološka i ekonomska blagodat za područja u kojima se uzgajaju, pomažući u sprječavanju erozije u podnožju Himalaje.

3. Sačuvajte svoje rublje za puno punjenje

Oduprite se porivu za nekoliko manjih punjenja tijekom tjedna i pričekajte dok ne budete imali punu perilicu rublja. Čak i najnaprednije energetski učinkovite perilice rublja koriste 123 litre vode, a stariji modeli mogu potrošiti do 245 litara po pranju.

4. Operite rublje hladnom vodom

Možete se izvući s korištenjem hladne postavke na rublju čak i kada je jako prljavo. Samo prethodno namočite zaprljano rublje u hladnoj vodi na sat ili više, dodajući nekoliko žlica sode bikarbone da otpustite prljavštinu i mrlje.

5. Razvrstajte rublje

Kako biste izvukli maksimum iz svoje perilice rublja, svakako temeljito razvrstajte rublje. Perite samo ručnike i odvojite teške i lagane predmete. Rublje slične težine oprat će se brže i ravnomjernije.

6. Neke stvari perite rjeđe

Ne mora svaki predmet koji nosite ići u pranje nakon samo jednog dana. Ili još gore, samo nekoliko sati korištenja. Gornji dijelovi odjeće i traperice često mogu proći više od tjedan dana između pranja, a da se primjetno ne zaprljaju. Kako biste brzo osvježili odjeću između pranja, poprskajte je mješavinom vode i votke u omjeru 50/50 (miris votke brzo nestane, a alkohol uklanja neugodne mirise) ili je jednostavno objesite na sunce i svježi zrak na sat ili dva.

7. Posvijetlite posteljinu bez izbjeljivača

Ključ posvijetljenog rublja bez upotrebe izbjeljivača koji izaziva glavobolju su limun, peroksid, ocat i snaga sunca. Posteljinu namočite u vodu s četvrtinom šalice bilo kojeg od ova tri sastojka (nemojte ih miješati). Zatim objesite odjeću da se suši na izravnoj sunčevoj svjetlosti.

8. Mrlje uklonite pomoću soli, octa i sode bikarbone

Nekoliko osnovnih stvari koje već imate u smočnici mogu ukloniti čak i teške mrlje poput bobičastog voća, trave i krvi. Mrlje uzrokovane rajčicama, slatkim proizvodima, kavom, vinom, senfom, masnoćom, pa čak i one žute mrlje ispod pazuha, namažite bijelim octom i ostavite ih da odstoje najmanje 10 minuta prije pranja. Za svježe mrlje pospite sol ili sodu bikarbonu kako biste upili što više mrlje prije nanošenja octa. Pasta od octa i sode bikarbone utrljana u tkaninu starom četkicom za zube još je jedno snažno, ekološki prihvatljivo sredstvo za borbu protiv mrlja.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.