no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Oslo će postati prva prijestolnica s javnim prijevozom bez emisija štetnih plinova

19. listopada 2022. • ~2 min

Oslo je na putu da postane prvi glavni grad na svijetu s potpuno električnim sustavom javnog prijevoza. Glavni grad Norveške nada se kako će postići ovaj cilj do kraja 2023. u sklopu svog cilja da do 2030. postane prvi svjetski grad bez emisija. Projekt podrazumijeva zamjenu gradskih autobusa na dizelsko gorivo s 450 električnih.  Nadaju se da će program vrijedan 500 milijuna kruna (48 milijuna eura) dugoročno uštedjeti novac gradu.…

Oslo je na putu da postane prvi glavni grad na svijetu s potpuno električnim sustavom javnog prijevoza. Glavni grad Norveške nada se kako će postići ovaj cilj do kraja 2023. u sklopu svog cilja da do 2030. postane prvi svjetski grad bez emisija. Projekt podrazumijeva zamjenu gradskih autobusa na dizelsko gorivo s 450 električnih. 

Nadaju se da će program vrijedan 500 milijuna kruna (48 milijuna eura) dugoročno uštedjeti novac gradu. Kako kaže Sirin Stav, dogradonačelnik Osla odgovoran za okoliš i promet, održavanje je jeftinije, a jeftinije je i za operatere električnih autobusa, pa je prema njemu ovo situacija u kojoj svi dobivaju.

Na posljednjem gradskom natječaju, e-autobusi su bili 5 posto jeftiniji od dizelskih ekvivalenta. Cilj projekta je smanjiti emisije, smanjiti buku i poboljšati kvalitetu zraka u gradu. Oslo, grad od 700.000 stanovnika, već je elektrificirao većinu trajekata koji plove fjordom na kojem se nalazi. Također ima razgranatu mrežu tramvaja i biciklističkih staza. 

Gradski program e-busa dolazi usred globalnog nastojanja velikih gradova diljem svijeta da pokušaju smanjiti onečišćenje zraka. Dok se vlade i aktivisti pripremaju za COP27 UN-ov klimatski samit u Egiptu, Stav potiče druge gradove da slijede primjer Osla. Ingvild Roerholt, savjetnik za prometna pitanja u norveškoj ekološkoj skupini ZERO, kaže kako uvođenje ovakvih autobusa predstavlja važan korak naprijed za grad.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.