no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Otisci dinosaura, stare kosti i ‘kamenje gladi’: Evo što je otkriveno u isušenim rijekama

5. rujna 2022. • ~4 min

Europa proživljava najgoru sušu u posljednjih 500 godina. Krajolici diljem Europe i šire mijenjaju se jer šumski požari, topljenje ledenjaka i druge katastrofe prijete da će izbrisati cijele regije. Ali kako se ti tereni mijenjaju, nova otkrića izlaze na površinu. U posljednje vrijeme suše su isušile riječna korita diljem svijeta, otkrivajući nikad viđena arheološka blaga. Donosimo neka od najnevjerojatnijih otkrića koja su se pojavila upravo zahvaljujući sušama. Italija: Drevni stupovi…

Europa proživljava najgoru sušu u posljednjih 500 godina. Krajolici diljem Europe i šire mijenjaju se jer šumski požari, topljenje ledenjaka i druge katastrofe prijete da će izbrisati cijele regije. Ali kako se ti tereni mijenjaju, nova otkrića izlaze na površinu. U posljednje vrijeme suše su isušile riječna korita diljem svijeta, otkrivajući nikad viđena arheološka blaga. Donosimo neka od najnevjerojatnijih otkrića koja su se pojavila upravo zahvaljujući sušama.

Italija: Drevni stupovi Neronova mosta

Rijeka Tiber naglo se smanjila u najgoroj suši u Italiji u posljednjih 70 godina. Niska razina vode otkrila je dva drevna stupa Neronova mosta. Most je sagrađen u prvom stoljeću kako bi Neron došao do svojih vrtova na brdu Janikulu, u blizini današnjeg Trga svetog Petra. Stubovi su propali u trećem stoljeću i obično su potopljeni pod vodom. U najsušnijoj sezoni u Italiji obično izroni jedan od molova, ali rijetko se mogu vidjeti dva. Budući da je vodostaj rijeke sada tako nizak zbog raširene suše diljem Italije, može se vidjeti puno više stupova mosta nego što je to uobičajeno.

Srbija: Nacistički ratni brodovi duž Dunava

Flota nacističkih ratnih brodova ponovno je izronila duž rijeke Dunav u Srbiji. Dunav je druga najveća europska rijeka, ali ove se godine približio rekordno niskom vodostaju uzrokovanom sušom.

Španjolska: Dolmen Guadelperala

Nazvan “španjolski Stonehenge” Dolmen Guadelperala otkriven je zbog povlačenja vode. Kameni krug, koji datira iz 5000. godine prije Krista, potopljen je 1963. godine zbog poplave uzrokovane jednim od projekata ruralnog razvoja generala Franca. Od tada je bio vidljiv samo četiri puta. No s obzirom na to da je Pirenejski poluotok najsuši u posljednjih 1200 godina, u budućnosti bi moglo biti na pomolu više viđenja.

Njemačka: „Kamenje gladi“ duž Rajne

U Njemačkoj je duž rijeke Rajne izronilo takozvano “kamenje gladi”. Ove vrste stijena tradicionalno se nalaze u srednjoj Europi, s gravurama u znak sjećanja na glad i druge nevolje. Datumi vidljivi na najnovijem otkrivenom kamenju uključuju 1947., 1959., 2003. i 2018. Za njih se kaže da djeluju kao upozorenja o niskoj razini vode za buduće generacije.

Italija: Bomba iz Drugog svjetskog rata u rijeci Po

Dok su se vode rijeke Po smanjivale zbog razorne suše, Italija je otkrila neeksplodiranu bombu iz Drugog svjetskog rata. Stručnjaci talijanske vojske odradili su kontroliranu detonaciju. U drugim područjima Italije razina vode pala je toliko nisko da su izronile ruševine zidina srednjovjekovnog grada.

Irak: izgubljeni grad carstva Mitanni

U Iraku je u Mosul Damu otkriven cijeli grad iz brončanog doba. Arheološko nalazište Kemune staro je oko 3400 godina i nekoć je bilo važan grad u carstvu Mitanni. Do otkrića je došlo nakon isušivanja akumulacije brane Mosul, u nastojanju da se spase usjevi koji umiru. Irak je jedna od najosjetljivijih zemalja svijeta na učinke klimatskih promjena.

Kina: Otkriće otoka u Yangtzeu

Kina također dolazi do otkrića u isušenim rijekama dok se zemlja suočava sa 70-dnevnim toplinskim valom i stalnom sušom. S padom razine vode Yangtzea, pojavio se cijeli otok s tri drevna kipa. 

SAD: Tragovi dinosaura u Teksasu i mafije u L.A.-u

S druge strane Atlantika dinosauri su također ostavili traga ove godine. U Teksasu je suša isušila rijeku Paluxey, otkrivajući impresivne tragove dinosaura koji su bili skriveni 113 milijuna godina.

Na drugom mjestu, u Las Vegasu, jezive mafijaške tajne počinju se razotkrivati u jezeru Mead. Budući da ekstremne temperature smanjuju kapacitet jezera na samo 27 posto, pronađeni su ostaci najmanje tri osobe – uključujući jednog čovjeka s rupom od metka na glavi.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.