no planet b tportal
menu
Mindfulness

Otkrijte sedam načina vježbanja svjesnosti u prirodi

6. prosinca 2022. • ~3 min

Jeste li ikada iskoristili trenutak da uživate u toplom suncu koje obasjava vaše lice? Zaustavili  se gledati pticu koja kao da vam lebdi iznad glave? Slušali lišće kako šušti na laganom povjetarcu? Ako niste, sada je vrijeme da počnete! Zašto? Zato što je doživljaj prirode neophodan za naše unutarnje blagostanje.  Naše najdublje podrijetlo leži u prirodnom svijetu i vrijeme provedeno na otvorenom može biti umirujuće, okrepljujuće, lijepo i puno zabave!…

Jeste li ikada iskoristili trenutak da uživate u toplom suncu koje obasjava vaše lice? Zaustavili  se gledati pticu koja kao da vam lebdi iznad glave? Slušali lišće kako šušti na laganom povjetarcu? Ako niste, sada je vrijeme da počnete! Zašto? Zato što je doživljaj prirode neophodan za naše unutarnje blagostanje. 

Naše najdublje podrijetlo leži u prirodnom svijetu i vrijeme provedeno na otvorenom može biti umirujuće, okrepljujuće, lijepo i puno zabave! Mindfulness ili svjesnost je obraćanje pozornosti bez prosuđivanja na sadašnji trenutak i to je savršen način da poboljšamo svoju povezanost s prirodom. Stoga vam otkrivamo sedam vježbi svjesnosti pomoću kojih možete poboljšati svoje iskustvo s prirodom.

Samo dišite

Obratite pozornost na svoje disanje. Gdje osjećate kako zrak ulazi i izlazi iz vašeg tijela? Odmorite svoju svijest tamo. Misli vam lutaju? Samo ih ljubazno vratite u svoje disanje. Podsjetite se da stabla oslobađaju kisik koji udišemo i apsorbiraju ugljični dioksid koji izdišemo. Dok dišemo, posuđujemo zrak prije nego što ga vratimo prirodi.

Dodirnite zemlju

Stojite, sjedite ili lezite u svom vrtu, u šumi, u parku, uz more ili na planini. Osvijestite dijelove tijela koji su u kontaktu s tlom. Kako se osjećaju? Osjećate li da vas tlo podupire? Kako se osjećate?

Uključite se u pjev ptica

Pronađite mirno mjesto i zatvorite oči. Slušajte zvukove ptica. Ako vam um odluta, nježno ga vratite svom sluhu. Jesu li pjesme visoke ili niske? Koliko različitih nota možete čuti? Ponavlja li se ista pjesma? Koji je vaš favorit? Kako se zbog njih osjećate?

Pomirišite bilje

Posjetite svoj lokalni vrt s biljem ili uzgojite vlastiti. Prstima zdrobite nekoliko različitih biljaka. Mirišu li slatko? Aromatično? Začinjeno? Ugodno? Neugodno?

Zamislite da ste još jedna životinja

Naše ljudsko iskustvo jedno je od mnogih, ali što je s drugim životinjama? Što bi mogle proživjeti? Ako tijekom šetnje prirodom ili vrtom naiđete na druge ptice, sisavce ili kukce, razmislite o tome kako bi se oni osjećali. Poput vas, i oni se bave svojim svakodnevnim životom. Što oni misle o tome?

Pronađite svoje “mjesto za sjedenje u prirodi”

Pronađite mirno mjesto gdje vas nitko neće ometati 20 do 30 minuta. Ostanite mirni. Što možete vidjeti ispred sebe? Što možete vidjeti svojim perifernim vidom? Što možete čuti? Što možete osjetiti na svojoj koži? Što možete namirisati? Redom osvijestite svako svoje osjetilo. Što primijetite nakon tih pola sata? Kako su se stvari promijenile? Vratite se i ponovite vježbu u različito vrijeme, u različite dane, u različito doba godine. Jeste li primijetili promjene? 

Rezervirajte odmor u prirodi

Provođenje vremena u prirodi najbolji je način da se opustite i odmorite daleko od našeg užurbanog modernog života. Isplanirajte avanturu za odmor u divljini ili rezervirajte odmor u planinama.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.