no planet b tportal
menu
Mindfulness

Otkrivamo kako djecu uključiti u brigu za okoliš na zabavan i edukativan način

23. studenoga 2022. • ~5 min

Svatko ima ulogu u zaštiti planeta, uključujući i najmlađe članove obitelji. Doista, klimatske promjene najviše utječu na njih, budući da je postizanje nulte neto emisije do 2050. ključno za zadržavanje globalnog zagrijavanja na najviše 1,5° C. Znanstvenici upozoravaju na sveopću katastrofu ako čovječanstvo ne uspije postići ovaj cilj. Djeca su naša budućnost i stoga ne čudi ako se pitate kako možete najbolje potaknuti osjećaj brige za okoliš u svojoj djeci?…

Svatko ima ulogu u zaštiti planeta, uključujući i najmlađe članove obitelji. Doista, klimatske promjene najviše utječu na njih, budući da je postizanje nulte neto emisije do 2050. ključno za zadržavanje globalnog zagrijavanja na najviše 1,5° C. Znanstvenici upozoravaju na sveopću katastrofu ako čovječanstvo ne uspije postići ovaj cilj.

Djeca su naša budućnost i stoga ne čudi ako se pitate kako možete najbolje potaknuti osjećaj brige za okoliš u svojoj djeci? Evo kako odgajati djecu prijateljsku prema našem planetu.

Odvedite ih u prirodu

Studije pokazuju da mladi koji provode vrijeme u prirodi pokazuju održivije ekološko ponašanje od svojih vršnjaka koji borave u zatvorenom prostoru. Možda je najlakši način da odgojite djecu prijateljski nastrojenu prema Zemlji – izložiti ih prirodi.

Imate sreće ako živite u ruralnom području ili imate rezervat prirode u blizini: možete svakodnevno šetati nakon večere u kojima se povezujete i cijenite svijet oko sebe. Oni koji žive u urbanijim ili prigradskim mjestima mogu planirati kampiranje vikendom ili izlete na popularna planinarska odredišta tijekom dana.

Međutim, ne morate uvijek ići na posebno putovanje. Vaše susjedsko igralište također je savršeno za svakodnevno uživanje u svježem zraku i suncu. Svojoj ćete djeci učiniti dvostruku uslugu pomažući im u društvenom i emocionalnom razvoju. Oprema namijenjena za više od jednog potiče kooperativnu igru ​​i uči vaše dijete delikatnoj umjetnosti kompromisa i dijeljenja.

Pokažite na vlastitom primjeru

Možete propovijedati svojoj djeci o važnosti prijateljskog odnosa prema Zemlji dok ne pomodrite, ali ako ne pokazujete prema vlastitom primjeru – sve može biti uzalud. Šalu na stranu, oni će usvojiti slične prakse ako vide da bacate materijale koji se inače mogu reciklirati u običnu kantu ili uzimate one grozne plastične vrećice iz supermarketa bez riječi. Djeca mnogo više uče promatrajući ono što radite nego ono što govorite. Mladi umovi nemaju kognitivnu sposobnost da shvate apstraktne koncepte, poput zašto možete izgovoriti jedno, a ponekad učiniti drugo. Koja su neka ekološka ponašanja koja biste trebali poticati kod svoje djece? Pokušajte sljedeće:

Razvrstajte svoje recikliranje: ako želite maksimalan učinak svojih napora u recikliranju, odvojite i isperite predmete poput boca i limenki i odnesite ih u centar za sortiranje. Jednostruko recikliranje je prikladno, ali ponovno hvata mnogo manje upotrebljiv materijal zbog kontaminacije.

Pješačite ili vozite bicikl: Ako je škola vašeg djeteta na udaljenosti pješice ili biciklom, zašto ne biste udvostručili jutarnju tjelovježbu dok ga pratite na nastavu? Savladat će rutu kojom će jednog dana ići neovisno s vama uz njih, dok će uštedjeti emisije ugljičnog dioksida od zadržavanja u traci za preuzimanje i iskrcaj.

Pokupite otpatke: Plastični otpaci posebno su opasni jer se ne biološki razgrađuju. Neka vaš mališan vidi kako pokupite komad platna koji je otpao s radnog kamiona ili plastičnu bocu ostavljenu u parku i odložite je u odgovarajuću kantu. Oni će slijediti primjer.

Vrtlarstvo

Vrtlarstvo je nevjerojatan način da svoju djecu upoznate s radostima svijeta prirode. Također ih podučavate održivoj vještini, jer znati kako uzgajati hranu može biti od vitalnog značaja u vremenima oskudice. Osim toga, kopanje po zemlji i učenje kako zajedno uzgajati biljke zabavna je i pažljiva aktivnost za vas oboje.

Naučite sačuvati sjeme od proizvoda koje ste već kupili. Rajčice, paprike i krastavci tri su vrste koje je lako sušiti i saditi. Prenamijenite kutije za jaja tako da ih pretvorite u početne setove za sadnice i pobijedite klonulost veljače gledajući kako vaše malo povrće izlazi iz zemlje. Razmislite o izradi kante za kompost, čak i ako imate samo mali vrt s kontejnerima. Možete pronaći čak i minijaturne modele dizajnirane za radnu površinu koji ne proizvode nikakav miris. Ipak, možete replicirati učinke s gotovo svakom prikladnom posudom, ako se sjetite okrenuti hrpu svakih nekoliko tjedana.

Posjetite znanstvene centre i zoološke vrtove

Znanstveni centri i zoološki vrtovi fantastičan su način da naučite više o prirodnom svijetu, kao i o ugroženim vrstama i naporima za očuvanje životinja. Nema potrebe čekati sljedeći izlet vašeg djeteta. Mnoge takve ustanove imaju posebne obiteljske dane s popustima, ako su financije problem.

Sudjelujte u volonterskim aktivnostima

Uključivanje vašeg djeteta u volonterske aktivnosti koje su prijateljski nastrojene prema Zemlji potiče brigu o okolišu. Također nude hrpu dobrobiti za mentalno zdravlje za vas oboje, povećavajući razine pozitivnih neurokemikalija poput serotonina koji pomažu u ublažavanju depresije.

Odgajajte ekološki osviještenu djecu

Od ključne je važnosti odgajati djecu kao dobre čuvare okoliša kako bi mogli prenijeti ovaj osjećaj brige na buduće generacije. Prihvatite ove savjete kako biste odgojili djecu koja su prijateljski nastrojena prema Zemlji. Vaš primjer može pomoći promijeniti svijet na bolje.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.