no planet b tportal
menu
Mindfulness

Otkrivamo pet načina kako da provedete Božić svjesno i opušteno

9. prosinca 2022. • ~4 min

Koliko god se trudili poricati, božićno razdoblje može biti jednako izazovno i stresno koliko bude svečano i radosno. Tradicija okupljanja obitelji i prijatelja ima način da stavi naše emocionalno blagostanje u fokus, pojačavajući istovremeno osjećaj zajedništva i usamljenosti. Osjećamo zahvalnost za ljude oko sebe i gubitak za one koji više nisu s nama. Pregledavamo prošlu godinu, razmišljamo o neuspjesima i slavimo uspjehe. S malo više vremena i manje ometanja, sjedimo…

Koliko god se trudili poricati, božićno razdoblje može biti jednako izazovno i stresno koliko bude svečano i radosno. Tradicija okupljanja obitelji i prijatelja ima način da stavi naše emocionalno blagostanje u fokus, pojačavajući istovremeno osjećaj zajedništva i usamljenosti. Osjećamo zahvalnost za ljude oko sebe i gubitak za one koji više nisu s nama. Pregledavamo prošlu godinu, razmišljamo o neuspjesima i slavimo uspjehe. S malo više vremena i manje ometanja, sjedimo s drugima ili nalazimo vrijeme za sebe sami.

Što god vam blagdansko vrijeme ove godine donosi, stručnjak za svjesnost i autor, Neil Seligman, podijelio je pet svjesnih savjeta koji će vam pomoći da u nadolazećim tjednima prebrodite prihvaćanje, ljubaznost i svijest.

Počnite s optimizmom

Ako blagdanska sezona donosi osjećaj straha, sjetite se da je optimizam vještina koja se može naučiti. Primijetite tendenciju uma da se zadržavate i katastrofizirate i eksperimentirajte preusmjeravajući se na pozitivniji pogled dajući si izazov vizualizacije kako bi vaša sljedeća izazovna situacija mogla funkcionirati dobro i s najmanje trenja. Upamtite da je vaš dosadašnji uspjeh u preživljavanju teških dana 100%. Proći ćete i kroz ovo, a čin vizualizacije lakog puta naprijed može vas odvesti u snalažljiv i kreativan način razmišljanja.

Jedite svjesno

U božićnom smo razdoblju okupljeni s rodbinom i prijateljima, omiljenim tetama i ujacima, a ponekad i nezgodnom braćom i sestrama: ovo nije uvijek recept za veselje i radost! Ako vam to zvuči poznato, sjetite se da možete pozvati svoje svjesne prakse prehrane kako bi vam pomogli da ostanete smireni i veseli čak i tijekom bogatog obroka.

Kada osjećate iritaciju ili smetnju s drugom osobom, prvo se uzemljite vraćajući se fizičkim osjećajima jela i pijenja. Skenirajte teksturu, okus i temperaturu. Dok usporavate stvari, udahnite i osjetite gdje u tijelu osjećate nemir. Sada ponovno udahnite i odaberite sljedeći potez.

Zagrlite ljude oko sebe!

Ne morate biti znanstvenik da biste znali da je grljenje dobro za um, tijelo i dušu. Kao ljubazan čin obostrano željene fizičke povezanosti, zagrljaj je zaštitnički i blagotvoran. Ovaj univerzalni ritual koji ljudi prakticiraju kako bi pozdravili, proslavili, utješili i cijenili prekrasno je bogat svojim društvenim i fizičkim prednostima.

Kada zagrlimo drugoga, fizički spajamo svoja srca. Osjećamo život srca koje kuca u tijelu. Osjećamo se povezanima, živima i prisutnima. Ovo je sama definicija prakse svjesnosti. U vremenu koje često može biti izazovno, neugodno i uznemirujuće, ovaj jednostavan čin zajedništva nudi prijeko potrebno iskustvo ugode i sigurnosti. Bez obzira na to jeste li ovog Božića okruženi prijateljima ili strancima, napravite mjesta za pažljiv zagrljaj.

Odvojite vrijeme za opuštanje

Ne zaboravite da imate puno dopuštenje brinuti se o sebi, čak i usred lude gužve sezone. U pitanju je puna stanka, daleko od svega, bez ikakve tehnologije ili ometanja. Neka to bude jedno ljudsko biće, jedno piće i malo vremena i prostora samo za jednostavno disanje i postojanje. Učinite sve što je potrebno kako biste se osjećali ugodno odvajajući se od tehnologije tijekom cijele pauze. Postavite tajmer na 10 minuta ako će vam to omogućiti da budete opušteniji.

Pripremite svoje omiljeno piće i odnesite ga na mirno mjesto. To može biti kauč, omiljeni stolac ili krevet, što god vam najbolje odgovara. Udobno se smjestite; ovo nije položaj za meditaciju pa se sklupčajte, povucite pokrivač ako želite i opustite se. Držite šalicu blizu i dišite. Duboko udahnite. Pustite potpuno i izdahnite. Utonite u svoje sjedalo. Utonite u mir ovog trenutka. Uronite u sadašnjost. Dopustite sebi da u potpunosti sletite u slobodu ovih trenutaka posvećenih zapažanju onoga što nastaje iznutra.

Vježbajte zahvalnost

Što god vam ovaj Božić značio, uvijek postoji nešto na čemu možete biti zahvalni. William James, otac američke psihologije jednom je napisao: Najveće oružje protiv stresa je naša sposobnost da biramo jednu misao umjesto druge. Stoga ovog Božića, ako možete, odaberite zahvalnu misao umjesto tjeskobne. Primijetite da bez obzira na situaciju u kojoj se nalazite, možete je primijeniti ljubazno: suosjećanjem prema sebi i ljubaznošću prema drugima. I zapamtite, snaga je pružiti ruku u vezi i ponuditi i zatražiti pomoć.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.