no planet b tportal
menu
Mindfulness

Otkrivamo pet praktičnih načina kako staviti održivost na dnevni red na poslu

31. listopada 2022. • ~6 min

Klimatska kriza jedan je od najvećih izazova našeg vremena, a održivost je sada na čelu agendi mnogih poduzeća. Ali, što ako vaša tvrtka o tome ne raspravlja? Može biti teško znati odakle započeti kad gledate na smanjenje svog utjecaja na planet. Ono što znamo jest da ova problematika postaje sve važnija ne samo pojedincima (od siječnja do travnja 2020. došlo je do porasta od preko 4000% u Google pretraživanjima o…

Klimatska kriza jedan je od najvećih izazova našeg vremena, a održivost je sada na čelu agendi mnogih poduzeća. Ali, što ako vaša tvrtka o tome ne raspravlja?

Može biti teško znati odakle započeti kad gledate na smanjenje svog utjecaja na planet. Ono što znamo jest da ova problematika postaje sve važnija ne samo pojedincima (od siječnja do travnja 2020. došlo je do porasta od preko 4000% u Google pretraživanjima o tome kako živjeti održivim načinom života) već i poduzećima.

Kao prvo, tvrtke s višim rezultatom ekološkog, društvenog i korporativnog upravljanja (ESG) bile su otpornije tijekom krize Covid-19, prema Forbesu. Budući da sve više tvrtki odlučuje nastaviti raditi od kuće umjesto da se vrate u uredsko okruženje, rad na mreži također će utjecati na način na koji pristupamo održivosti. Stoga donosimo pet praktičnih načina kako održivost staviti na dnevni red vašeg poslodavca.

Počnite pričati

Normaliziranje teme komuniciranjem u svakodnevnom životu na poslu je odličan start. Ljepota održivosti je u tome što je dio gotovo svega što radimo, tako da postoji mnogo prilika da se prebacite na održivije prakse i pronađete one koje vama imaju smisla.A još ih je bolje podijeliti sa svojim kolegama putem mrežnih sastanaka jer, velike su šanse, ako ste uživali u informiranju, i oni će.

Na primjer, ako ste više uživali u prelasku na vožnju biciklom sada kada radite od kuće umjesto da se uvijek oslanjate na automobil, mogli biste govoriti o prednostima za svoje zdravlje i dobrobit, uz prednosti za okoliš. Bicikliranje se lako može odraditi prije posla, za vrijeme pauze za ručak ili nakon radnog vremena, a osim što je vrlo opuštajuće, to je i kvalitetna obiteljska aktivnost koja će vam pomoći u ravnoteži između poslovnog i privatnog života.

Možda ste jednu večer tijekom tjedna meso zamijenili biljnim obrokom. Mogli biste spomenuti kako je zamjena mesa biljnim alternativama samo nekoliko večeri tjedno smanjila vaš račun za kupnju, kao i vaš ugljični otisak. Dijeleći vlastite pojedinačne radnje, mogli biste se iznenaditi kad otkrijete da su i drugi u tvrtki jednako motivirani da nešto učine.

Uokvirivanje vaše rasprave na pozitivan način, kao razgovor o prilikama za poboljšanje planeta, može biti učinkovit način da se drugi uključe. Naposljetku, utvrđivanje onoga do čega je vašoj tvrtki zaista stalo može veliku temu, poput održivosti, učiniti osobnom. Ako je vaša tvrtka zabrinuta zbog krčenja šuma, postoje dobrotvorne organizacije s kojima biste mogli surađivati. Ako je vaša tvrtka zabrinuta za fosilna goriva, bilo bi dobro provjeriti svog dobavljača energije.

Razmotrite svoju publiku

Različiti dionici u poslovanju imat će različite prioritete. Možda razgovarate s određenim ljudima koje je teže uvjeriti, pa je vrijedno podijeliti čvrstu poslovnu argumentaciju kako postati održiviji. Mnoga su istraživanja pokazala poslovne prednosti ekološkog razvoja, uključujući uštedu troškova zbog smanjenja ugljika i privlačenja talenata te smanjenja fluktuacije zaposlenika.

Poticanje održivijeg ponašanja nije samo dobrobit za trostruki rezultat poslovanja: društveni, ekološki i financijski, ono također može pomoći u poboljšanju zdravlja i dobrobiti osoblja. Na primjer, hodanje i vožnja bicikla za razliku od vožnje mogu poboljšati naše zdravlje i dobrobit, kao i smanjenje unosa crvenog mesa. Manje automobila oko naših ureda također smanjuje izloženost onečišćenju zraka.

Izmjerite svoj otisak i dajte praktične prijedloge

Nakon što stupite u kontakt s pravim ljudima, možete dati neke praktične prijedloge na temelju područja koja ste identificirali i koja su važna za vas i vaše poslovanje. Ne možete upravljati onim što ne mjerite, stoga je mjerenje vašeg ugljičnog otiska jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti kako biste započeli ovo putovanje. Nakon što ste izmjerili svoj ugljični otisak, tada možete početi postavljati praktična rješenja. Ne morate imati sve odgovore, ali možete početi fokusiranjem na određeno područje.

Na primjer, ako vam je stalo do plastike za jednokratnu upotrebu, mogli biste dati prijedloge za početak poboljšanja recikliranja u uredu ili pregledati pravila nabave i dobavljača kada se vratite na posao, a imajte na umu iste prakse za svoje kućanstvo dok radite od kuće.

Šaljete li previše mailova?

Nedavno istraživanje koje je proveo OVO Energy otkrilo je da se svaki dan nepotrebno pošalje 64 milijuna e-mailova, pri čemu su mailovi sa zahvalom na vrhu popisa prijestupnika. Navedeno je da kada bi svaka odrasla osoba poslala jedan e-mail manje dnevno, Britanija bi mogla smanjiti svoju emisiju ugljika za 16.433 tone – što je jednako više od 81.000 letova od Londona do Madrida.

Možemo li smanjiti potrošnju energije?

Dok radimo kod kuće, naša će se potrošnja energije vjerojatno povećati, osobito tijekom hladnih mjeseci. Dakle, razmislite trebate li zagrijati svaku prostoriju ili biste mogli samo zagrijati prostoriju u kojoj radite, a rasvjetu i kućanske aparate isključite kada ih prestanete koristiti.

Uključite se u cijeli posao

Dijeleći priče i prikazujući učinkovite inicijative usput, možete pokazati uspjeh svog putovanja održivosti. Priče će vam pomoći da oživite statistiku iza vašeg utjecaja. Mjerenje vaših poboljšanja i slavljenje postignuća od presudne je važnosti, čak i ako počnete od malih razmjera i nadograđujete. Na primjer, ako ste uspjeli uvjeriti svoj tim da tjedan dana ne jede meso – podijelite ovaj uspjeh! Fotografirajte, dijelite recepte i podržavajte jedni druge kako biste išli dalje.

Zabilježavanje i prikazivanje ovog uspjeha naviše ili među kolegama ključni je pokretač promjena i pomaže u dokazivanju opravdanosti održivosti iz perspektive poslovanja i dobrobiti.

Učinite to trajnim i interaktivnim procesom

Učiniti svoje poslovanje održivijim nije samo jedna kvačica, to je stalan proces koji treba otvoreni dijalog i razgovor da bi napredovao. Govorimo o velikim problemima pa se pobrinite da imate podršku i tim istomišljenika koji zajedno mogu pokrenuti promjene.

Također je važno razmišljati dugoročno. Iako klimatsku krizu ne možemo riješiti preko noći, trebali bismo razmišljati na veliko i ne ograničavati svoje težnje. Na kraju, ne zaboravite uživati ​​u procesu postajanja održivijim i uživajte u činjenici da pozitivno utječete na svijet.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.