no planet b tportal
menu
Living

Otvoren treći Greencajt – najveći regionalni festival održivosti

25. svibnja 2023. • ~4 min

Međunarodni i domaći lideri odgovorili na pitanje kako stvoriti okruženje za održivu budućnost Započelo je treće izdanje najvećeg zelenog festivala u regiji koji se održava u zagrebačkoj Staroj tvornici žarulja (TEŽ) u Rougemarin parku. Greencajt festival ugostio je više od 80 domaćih i stranih govornika iz čak 10 zemalja. U Zagreb su stigli govoriti o održivim rješenjima i konkretnim primjerima kako stvoriti okruženje za održivu budućnost. “Pitanja koja se odnose…

Međunarodni i domaći lideri odgovorili na pitanje kako stvoriti okruženje za održivu budućnost

Započelo je treće izdanje najvećeg zelenog festivala u regiji koji se održava u zagrebačkoj Staroj tvornici žarulja (TEŽ) u Rougemarin parku. Greencajt festival ugostio je više od 80 domaćih i stranih govornika iz čak 10 zemalja. U Zagreb su stigli govoriti o održivim rješenjima i konkretnim primjerima kako stvoriti okruženje za održivu budućnost.

“Pitanja koja se odnose na održivost nisu rezervirana samo za određene društvene skupine, već se tiču svakoga od nas.”, rekao je direktor Festivala Vinko Filipić, istaknuvši da je naglasak ovogodišnjeg Greencajta upravo na temi održivog turizma. “Želimo poslati poruku da su današnji klimatski izazovi svih nas, kao i da je vremena za djelovanje bez katastrofalnih posljedica sve manje, zbog čega moramo biti dio rješenja, a ne problema.”, zaključio je Filipić. “Održivost znači i demokraciju, ali i društvenu jednakost i politiku sigurnosti. Pravedna zelena tranzicija prioritet je Europske unije. Zato počnimo ovdje i pokrenimo zelenu tranziciju prema uspjehu.”, poručila je na otvorenju Greencajta zastupnica u Europskom parlamentu Terry Reintke zaključivši da za postizanje ciljeva održivosti trebamo raditi zajedno od lokalne do globalne razine.

Uoči prvog panela na temu “Održivi turizam: poliramo li imidž ili mislimo ozbiljno?”, okupljenima se obratila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac koja je istaknula kako ova Vlada od samog početka mandata razmišlja o tome kako promijeniti paradigmu hrvatskog turizma. “Vlada RH je za turistički sektor iz europskih i proračunskih sredstava osigurala gotovo 1,3 milijarde eura za ostvarivanje ciljeva održivosti i jačanja konkurentnosti hrvatskog turizma do 2030 godine. Posebno želim naglasiti da smo kroz NPOO i za privatne projekte omogućili zelenu i digitalnu tranziciju te da ćemo već 2025. imati turističku infrastrukturu izgrađenu ili rekonstruiranu prema najvišim europskim standardima.”, rekla je ministrica Brnjac i najavila da će po prvi puta početkom sljedeće godine biti donesen i Zakon o turizmu koji će omogućiti upravljanje razvojem turizma na temelju podataka i to prilagođeno svakoj destinaciji, resursima kojima raspolaže, ali i potrebama lokalne zajednice.

Naime, upravo je prihod od turizma u hrvatskom BDP-u uvjerljivo najveći u Europskoj uniji i jedna je od ključnih gospodarskih grana u našoj zemlji. Istodobno, masovni dolasci turista itekako utječu na okoliš, prirodna bogatstva i kulturno nasljeđe kojim se Hrvatska pozicionirala na svjetskoj turističkoj karti. “Svjesni smo da ni premalo ni previše nije dobro, kao i da je granica točno tamo gdje počinje interes za održivi turizam.”, zaključeno je na panelu na kojemu su govorili gradonačelnik grada Splita Ivica Puljak, direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Gula, članica Uprave Valamar Riviere Ivana Budin Arhanić i red. prof. Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Konkretan primjer kako na kreativan način upozoriti da su promjene nužne pokazali su predstavnici idiličnog grada Salla u Finskoj. Upravo činjenica da su zime koje su nekada bile duge i po sedam mjeseci sada sve kraće, motivirala ih je da kandidiraju Sallu za domaćinstvo ljetnih igara 2032. godine, jer će, kako kažu, skijanje uskoro zamijeniti odbojka na pijesku. Svjesni su da ni Salla ni Finska same ne mogu učiniti puno, ali zadovoljni su jer su ovom kampanjom upozorili na negativan utjecaj klimatskih promjena i utjecali na povećanje društvenih razgovora o klimatskim promjenama za nevjerojatnih 879 posto.

U nastavku programa Greencajt će obilježiti niz zanimljivih tema, panel diskusija i predavanja stručnih pojedinaca, organizacija, kompanija, institucija, znanstvenika, javnih lica i kreativaca. Festival će obilježiti predavanje Marka Shaylera, vodećeg britanskog stručnjaka za okoliš i inovacije, Alessia Terzia, ekonomista pri Europskoj komisiji, Marca Silve, novinara BBC Newsa specijaliziranog za teme klimatskih dezinformacija te dodjela nagrada Green Prix i Greenlider. Greencajt donosi i odličnu večernju zabavu za koju će se pobrinuti regionalne glazbene zvijezde. Tako će prvi dan festivala završiti dugoočekivanim, velikim koncertom

Gibonnija, dok će u četvrtak publiku u Rougemarin parku rasplesati Konstrakta & Zemlja Gruva. Više o Greencajt festivalu doznajte na web stranici www.greencajt.hr te na društvenim mrežama FB, IG.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.