no planet b tportal
menu
Food

Ova bliskoistočna namirnica prebogata je zdravim svojstvima, a pritom je i potpuno biljnog podrijetla!

5. svibnja 2023. • ~3 min

Nije teško povjerovati da bi se svi ljubitelji orašastih plodova vrlo lako zaljubili u ovu vegansku bliskoistočnu deliciju. Ako ste ikada jeli hummus, onda ste jeli tahini. Osim slanutka, tahini je jedan od glavnih sastojaka hummusa. Tahini, ta magična pasta i obavezan sastojak mnogih orijentalnih jela, prava je riznica zdravstvenih dobrobiti.  Tahini je ukratko rečeno pasta od mljevenih sjemenki sezama, bogatog i pikantnog okusa. Saznajte zašto biste ovu namirnicu trebali…

Nije teško povjerovati da bi se svi ljubitelji orašastih plodova vrlo lako zaljubili u ovu vegansku bliskoistočnu deliciju. Ako ste ikada jeli hummus, onda ste jeli tahini. Osim slanutka, tahini je jedan od glavnih sastojaka hummusa. Tahini, ta magična pasta i obavezan sastojak mnogih orijentalnih jela, prava je riznica zdravstvenih dobrobiti.  Tahini je ukratko rečeno pasta od mljevenih sjemenki sezama, bogatog i pikantnog okusa. Saznajte zašto biste ovu namirnicu trebali više uklopiti u svoj jelovnik.

Dobar je za vaše srce

Sjemenke sezama, primarna komponenta tahinija, poznate su po dobrobitima za zdravlje srca. Točnije, mogu pomoći u snižavanju kolesterola. Visoki kolesterol, osobito LDL kolesterol, glavni je faktor rizika za srčane bolesti. Sjemenke sezama pune su antioksidansa koji štite stanice od oštećenja slobodnih radikala i sprječavaju kardiovaskularne bolesti. Posebice sezamin i sezamolin dva su snažna antioksidansa jedinstvena za biljku sezam i koji se povezuju sa zdravljem srca. Djeluju tako da inhibiraju proizvodnju kolesterola u tijelu i blokiraju apsorpciju kolesterola iz hrane.

Može pomoći u borbi protiv upale

Postaje sve jasnije da je upala korijen većine kroničnih bolesti. No, baš kao što loša prehrana može uzrokovati upalu, dobra prehrana može se boriti protiv nje. Antioksidansi u tahiniju, posebno sezamin i sezamolin, mogu pomoći u borbi protiv upale. To je zato što inhibiraju proizvodnju upalnih citokina.

Prepun je zdravih masti

Neka vas visok udio masnoće u tahiniju ne uplaši, naime, sve su to zdrave masnoće. Vrsta masnoće koja se nalazi u tahiniju – nezasićena masnoća – dugo se smatra “dobrom masnoćom”. To je zato što podržava rad mozga, zdravlje srca i osjećaj sitosti.

Dobar je nemliječni izvor kalcija

Kalcij je mineral koji je važan za izgradnju i održavanje jakih kostiju i za izvođenje velikog broja tjelesnih procesa kao što je stanična signalizacija uključena u funkciju mišića i živaca i pomaže krvnim žilama u transportu krvi tijelo. Odrasli bi trebali težiti unosu oko 1000 mg kalcija dnevno. Ali ako živite bez mliječnih proizvoda, mogli biste biti zabrinuti da propuštate ovu ključnu hranjivu tvar. Ne brinite, postoji mnogo biljnih izvora kalcija, uključujući sjemenke sezama. Samo 2 žlice tahinija osiguravaju gotovo 15 posto preporučene dnevne doze kalcija.

Čini vašu kožu sjajnom

Hranjivi sastav tahinija čini ga posebno dobrim za potporu zdravlju kože. Sve te dobre masnoće u tahiniju pospješuju apsorpciju vitamina topivih u mastima poput vitamina A i vitamina E, a oba su važna za sprječavanje vidljivih znakova starenja. Osim toga, tahini sadrži cink, gradivni element kolagena koji je vrlo važan za blistavu kožu. Kolagen je ono što našu kožu održava elastičnom i podatnom. Tahini je također izvor biljnog željeza. Održavanje odgovarajuće razine željeza, što je briga mnogih vegana i vegetarijanaca, važno je za snagu kose, kože i noktiju.

Iako je tahini ukusan način da povećate unos vitamina i minerala, važno je upamtiti da su sve velike dobrobiti koje donosi unutar konteksta zdrave prehrane. Općenito, pokušajte jesti cjelovitu hranu i minimalno prerađenu prehranu, s puno povrća i naravno, malo tahinija na vrhu, za optimalno zdravlje.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.