no planet b tportal
menu
Food

Ove namirnice pravi su dokaz da ugljikohidrati mogu biti itekako zdravi

23. kolovoza 2023. • ~4 min

Tijekom posljednjih godina ugljikohidrati su došli na loš glas. Ljudi ih često povezuju s debljanjem, dijabetesom tipa 2 i nizom drugih zdravstvenih stanja. Da, istina je da prerađenoj hrani s visokim udjelom šećera i rafiniranim žitaricama obično nedostaju važni vitamini i minerali. Međutim, mnoge namirnice bogate ugljikohidratima također su bogate i drugim hranjivim tvarima i vlaknima te zapravo mogu biti vrlo dobre za vas. Dok dijete s niskim udjelom ugljikohidrata…

Tijekom posljednjih godina ugljikohidrati su došli na loš glas. Ljudi ih često povezuju s debljanjem, dijabetesom tipa 2 i nizom drugih zdravstvenih stanja. Da, istina je da prerađenoj hrani s visokim udjelom šećera i rafiniranim žitaricama obično nedostaju važni vitamini i minerali. Međutim, mnoge namirnice bogate ugljikohidratima također su bogate i drugim hranjivim tvarima i vlaknima te zapravo mogu biti vrlo dobre za vas.

Dok dijete s niskim udjelom ugljikohidrata mogu biti korisne za neke ljude, nema razloga da u potpunosti izbjegavate hranu s visokim udjelom ugljikohidrata. Evo nekih namirnica s visokim udjelom ugljikohidrata koje su zapravo nevjerojatno zdrave.

Kvinoja

Kvinoja je postala nevjerojatno popularna među osobama koji uz prehranu vode računa o zdravlju. Klasificira se kao pseudožitarica, što je sjeme koje se priprema i jede kao žitarica. Kuhana kvinoja sadrži 70% ugljikohidrata, što je čini hranom s visokim udjelom ugljikohidrata. Međutim, također je dobar izvor proteina i vlakana. 

Kvinoja je bogata mnogim mineralima i biljnim spojevima i povezuje se s raznim zdravstvenim dobrobitima, uključujući poboljšanu kontrolu šećera u krvi i zdravlje srca. Osim toga, ne sadrži gluten, što ju čini popularnom alternativom pšenici za one koji su na bezglutenskoj dijeti. Kvinoja je također vrlo zasitna jer je relativno bogata vlaknima i proteinima. Iz tog razloga može pomoći u promicanju zdravog upravljanja tjelesnom težinom i zdravlja crijeva.

Zob

Zob je nevjerojatno zdrava cjelovita žitarica i izvrstan izvor mnogih vitamina, minerala i antioksidansa. Sirova zob sadrži 70% ugljikohidrata. Porcija od 1 šalice (81 gram) sadrži 54 grama ugljikohidrata, uključujući 8 grama vlakana. 

Zob je također relativno dobar izvor proteina i sadrži više proteina od većine žitarica. Konzumacija zobi također može sniziti razinu šećera u krvi, posebno kod osoba s dijabetesom tipa 2. Nadalje, zob je vrlo zasitna, što bi moglo pomoći u održavanju zdrave težine.

Heljda

Poput kvinoje, heljda se smatra pseudožitaricom. Iz tog razloga, heljda nije srodna pšenici i ne sadrži gluten. Sirova heljda sadrži 75 grama ugljikohidrata, dok kuhana heljdina kaša sadrži oko 19,9 grama ugljikohidrata po obroku od 100 grama. Heljda je vrlo hranjiva, sadrži i proteine i vlakna. Također ima više minerala i antioksidansa od mnogih drugih žitarica.

Banane

Jedna velika banana (136 grama) sadrži oko 31 gram ugljikohidrata, bilo u obliku škroba ili šećera. Banane su također bogate kalijem i vitaminima B6 i C, a sadrže i nekoliko korisnih biljnih spojeva. Zahvaljujući visokom udjelu kalija, banane mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka i poboljšanju zdravlja srca.

Nezrele, zelene banane imaju više škroba. On se pretvara u prirodne šećere dok banane sazrijevaju, postajući žute u procesu. Stoga ćete unijeti više škroba i manje šećera ako banane jedete dok su manje zrele.

Batat

Batat je ukusno i hranjivo gomoljasto ili korjenasto povrće. Pola šalice (100 grama) pirea od batata sadrži oko 20,7 grama ugljikohidrata, koji se sastoje od škroba, šećera i vlakana.

Batat je također bogat izvor vitamina A, vitamina C i kalija. Štoviše, prepun je antioksidansa, spojeva koji pomažu neutralizirati štetne slobodne radikale u vašim stanicama kako bi vas zaštitili od kroničnih bolesti.

Jabuke

Jabuke su dobro poznate po svom slatkom, trpkom okusu i hrskavoj teksturi. Dostupni su u mnogim bojama, veličinama i okusima, a sve općenito sadrže oko 14-16 grama ugljikohidrata na 100 grama. Jabuke se također mogu pohvaliti mnogim vitaminima i mineralima, ali obično samo u malim količinama. Međutim, one su dobar izvor vitamina C, antioksidansa i vlakana. Konzumacija jabuka također ima nekoliko zdravstvenih prednosti, uključujući poboljšano upravljanje šećerom u krvi i zdravlje srca.

Slanutak

Ova mahunarka sadrži 27,4 grama ugljikohidrata po obroku od 100 grama, uz gotovo 8 grama vlakana. Također su dobar izvor biljnih proteina. Slanutak sadrži mnoge vitamine i minerale, uključujući željezo, fosfor i vitamine B skupine.

Mit je da su svi ugljikohidrati nezdravi. Zapravo, mnoge od najzdravijih namirnica bogate su ugljikohidratima. Ipak, ne biste trebali jesti ugljikohidrate u velikim količinama ako ste na dijeti s malo ugljikohidrata. Osim toga, rafinirani ugljikohidrati, poput bijelog kruha i tjestenine, mogu biti nezdravi u velikim količinama. Međutim, možete uživati u ovim hranjivim, ukusnim ugljikohidratima kao dijelu zdrave prehrane cjelovitim namirnicama.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.