no planet b tportal
menu
Living

Ovo su iznenađujuće zdravstvene blagodati hodanja

1. prosinca 2022. • ~3 min

Hodanje od 30 minuta svaki dan može poboljšati vaše zdravlje na više načina nego što biste očekivali. Ne samo da je hodanje fantastičan oblik kardiovaskularne vježbe, ono može značajno poboljšati vaše mentalno i emocionalno zdravlje i pomoći u dostizanju cilja dobrog raspoloženja, smanjenja stresa i kvalitetnog sna. Međutim, izazov je učiniti hodanje redovitim dijelom vaše dnevne rutine. Kako bi naučili ljude da se posvete hodanju 30 minuta (ili više!) svaki…

Hodanje od 30 minuta svaki dan može poboljšati vaše zdravlje na više načina nego što biste očekivali. Ne samo da je hodanje fantastičan oblik kardiovaskularne vježbe, ono može značajno poboljšati vaše mentalno i emocionalno zdravlje i pomoći u dostizanju cilja dobrog raspoloženja, smanjenja stresa i kvalitetnog sna. Međutim, izazov je učiniti hodanje redovitim dijelom vaše dnevne rutine. Kako bi naučili ljude da se posvete hodanju 30 minuta (ili više!) svaki dan, medicinski stručnjaci su složni u sljedećim razlozima zašto je hodanje dobro za cijelo tijelo te kako hodanje pretvoriti u naviku.

Hodanje poboljšava zdravlje srca

Postoji razlog zašto se hodanje smatra jednim od najboljih oblika tjelovježbe za zdravlje srca.  Procjenjuje se da hodanje 30 minuta ili više svaki dan zapravo može smanjiti rizik od srčanih bolesti, smanjujući rizik od moždanog udara za nevjerojatnih 35 posto. Osim toga, svakodnevno hodanje može vam pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine, metabolizma, krvnog tlaka i kolesterola u krvi, a sve to pomaže u održavanju zdravog srca. Čak i ako ne možete posvetiti 30 minuta dnevno za hodanje, dokazi pokazuju da je čak i mala količina šetnje bolja nego nikakva kada su u pitanju naša srca. 

Hodanje smanjuje stres i popravlja raspoloženje

Nije tajna da je vježbanje dokazan način smanjenja stresa. Hodanjem se oslobađaju endorfini, kemikalija u tijelu koja potiče osjećaj zadovoljstva kao što su smijeh i ljubav. 

Studije su pokazale je da čak i pojedinačna, kratka 10-minutna razdoblja hodanja poboljšavaju raspoloženje sudionika. 

Hodanje jača vaše zglobove

Hodanje može igrati veliku ulogu u smanjenju razvoja i napredovanja osteoartritisa, oblika artritisa koji zahvaća zglobove. Hodanje tako može ublažiti bol i usporiti napredovanje bolesti. Hodanje bi stoga uvijek trebalo biti prva linija prevencije i pristupa liječenju degenerativnih bolesti zglobova.

Hodanje kontrolira šećer u krvi

Velika studija na 300000 sudionika pokazala je da su oni koji su redovito hodali imali 30 posto manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. To je zato što hodanje može pomoći u kontroli ili snižavanju šećera u krvi. Dodatne studije otkrile su je da je svakih dodatnih 2600 koraka hodanja svaki dan povezano s 0,2 posto nižim A1c, ili razinom šećera u krvi.

Hodanje jača imunološki sustav

Još jedna zdravstvena dobrobit svakodnevnog hodanja: istraživači vjeruju da takvo vježbanje može značiti značajno jačaju imunološku funkciju, potencijalno uzrokujući promjenu u antitijelima i bijelim krvnim stanicama koje pomažu vašem tijelu u borbi protiv bolesti. Osim toga, hodanje može isprati bakterije iz pluća i dišnih putova, smanjujući vaše šanse da pokupite viruse prehlade i gripe.

Ovo su neki jednostavni trikovi koje liječnici preporučuju kako bi češće hodali:

Idite stepenicama umjesto liftom

Parkirajte dalje kada obavljate poslove

Šetajte po kući dok vam se kava kuha

Održite “sastanak u šetnji” umjesto sjedenja za stolom

Šetajte po terenu tijekom dječjeg sportskog treninga

Bilo da hodate u etapama ili odjednom, hodanje će vam postati druga priroda. Što više nešto radimo redovito, veća je vjerojatnost da ćemo tako i nastaviti. Ponavljanje neke radnje je ključno kada je u pitanju razvoj navika. Tako i svakodnevno hodanje lako može postati dio rutine.  


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.