no planet b tportal
menu
Sustainable planet

Ovo su najbolje aplikacije i stranice na kojima možete kupovati secondhand stvari, a milenijalci ih obožavaju

16. studenoga 2021. • ~4 min

Prema provedenim istraživanjima, današnji milenijalci češće kupuju rabljenu odjeću kako bi i oni pridonijeli održivosti našeg planeta. Anketa je također pokazala da milenijalci diljem jugoistočne Azije pridaju ogroman prioritet klimatskim promjenama i društvenoj odgovornosti, pa čak i više nego starije generacije. Kako to rade? Kako bi živjeli na eco-friendly način, oni kupuju i prodaju omiljene odjevne predmete, a imaju i odlične aplikacije i stranice putem kojih mogu to sve napraviti…

Prema provedenim istraživanjima, današnji milenijalci češće kupuju rabljenu odjeću kako bi i oni pridonijeli održivosti našeg planeta. Anketa je također pokazala da milenijalci diljem jugoistočne Azije pridaju ogroman prioritet klimatskim promjenama i društvenoj odgovornosti, pa čak i više nego starije generacije.

Kako to rade? Kako bi živjeli na eco-friendly način, oni kupuju i prodaju omiljene odjevne predmete, a imaju i odlične aplikacije i stranice putem kojih mogu to sve napraviti u samo par klikova.

Kupujte rabljeno kako biste bili održivi

Kupnjom i prodajom rabljenih proizvoda putem interneta možemo uštedjeti milijune litara vode i izbjeći tone emisija produžavajući vijek trajanja proizvoda kako bi se mogli bolje iskoristiti. Prodajom onoga što više ne želite ili ne trebate, pomažete u smanjenju emisija i uštedi vode. Osim toga, produžujete životni vijek svojih stvari i omogućujete da ih netko drugi bolje iskoristi. Kako mi i u Hrvatskoj možemo pridonijeti ekološkom razvoju? Istražili smo par zanimljivih app-ova i za hrvatsko tržište preko kojih možete kupovati i prodavati second hand stvari. Da bismo mogli osigurati bolju budućnost, stvari se moraju promijeniti. Naše ponašanje i prioriteti moraju se uskladiti kako bismo smanjili pritisak na naš planet. Stoga smo vam pripremili top 5 uspješnih aplikacija/online web stranica koje potiču kupce da kupuju (a i prodaju rabljeno) koje će vas oduševiti.

ZALANDO

Prema analitici Similar Web-a, Zalando se probio na vrh kao najbolji shopping app na Google trgovini u Hrvatskoj. Doista imaju sve što se traži, ali i zanimljivu stranicu gdje se mogu kupiti rabljene stvari. Od odjeće, cipela, modnih dodataka do sportske opreme i rasprodaja, stvarno su pružili priliku ljudima da na održiviji način kupuju stvari online.

SELLPY

‘Give your things a second chance.’ To je moto švedske kompanije kojima je cilj učiniti secondhand shopping što jednostavnijim i dostupnim svima. Super je što sve što ne prodaju, doniraju u dobrotvorne svrhe ili recikliraju.

Osim skandinavskih brendova, imaju i poznatije poput Nike, H&M, Ralph Lauren, Adidas, Zara, Puma, Levi. Za svakog se nađe ponešto.

Dapače, na njihovoj stranici može se pratiti štednja vode i co2 koja genijalan način inspirira ljude da se uključe u proces.

NA-KD

Jedna online trgovina koja nas je posebno dojmila jest upravo NA-KD. Prelved je tržište kvalitetne rabljene dizajnerske i vintage mode. Od sredine 2012. više od pola milijuna članova kupuje i prodaje odjeću, obuću, torbe i dodatke, od klasičnih dizajnera do najpopularnijih modnih brendova. Svaki dan možete pronaći tisuće novih proizvoda Louis Vuitton, Prada, Gucci, Chanel i Romwe, Asos, Primark, Amisu kao i H&M, Zara i mnogi drugi. Imaju i odličan dodatni feature za sve prodavače visokokvalitetne rabljene dizajnerske mode. Ako nemate vremena ili motivacije za prodaju vlastitih artikala, tu nastupa Concierge usluga. Tim Prelved-a kroz ovu uslugu vodi cijeli proces, od opisa artikala do fotografiranja i stavljanja proizvoda na web stranicu.

DEPOP

Depop je idealna aplikacija za modno tržište gdje nova generacija dolazi otkrivati ​​jedinstvene odjevne predmete ili prodavati vlastite. Budite i vi dio globalne zajednice koja kupuje, prodaje i povezuje se kako bi moda postala inkluzivnija i raznolika, ali na održiviji način. Imaju i posebnu sekciju poznatijih brendova kao što su Nike, Adidas, Zara, Brany Melville, Levi’s, The North Face. Bez obzira na to je li vaša namjera da počnete prodavati odjeću i baviti se tom karijerom ili da se jednostavno riješite nekih stvari koje su pretrpale vaš ormar, Depop je jednostavan način da počnete preprodavati odjeću i dodatno zaraditi.

BUTIQ APP

I šećer na kraju, hrvatski online shopping app koji nas je sve osvojio. Ova aplikacija nudi vintage i dizajnerske second hand komade, a balkanska je inačica Depop app-a. Iako u Zagrebu ima pregršt butika (Mango Sticky Rice, Ulični ormar…) kao i u Splitu (Mishka Boutique…), činjenica je da su nam vintage i second hand trgovine na slabijem glasu. Cilj Butiq Appa upravo jest da vintage trgovine zažive i da se kupcima može ponuditi sve na jednom mjestu, uz odlično organiziran i pregledan app. I nije ostala samo na Hrvatskoj, uključila je cijelu regiju. Tako se i vi možete uključiti i nositi rabljeno, i time uštedjeti, ali i pomoći okolišu.