no planet b tportal
menu
Food

Ovo su najbolje zdravstvene prednosti lanenih sjemenki

21. listopada 2022. • ~3 min

Sjemenke lana su male jestive sjemenke iz biljke lana, to znamo. Ali, ne samo da ove sjemenke dodaju orašasti okus jelima, već su i pune hranjivih tvari poput masnoća koje su zdrave za srce, vlakana, biljnih proteina i ključnih vitamina i minerala. Donosimo više o njihovim potencijalnim zdravstvenim dobrobitima i jednostavnim načinima za uključivanje lanenih sjemenki u obroke i međuobroke. Posljednjih nekoliko godina sjemenke lana postale su sve popularnije zahvaljujući…

Sjemenke lana su male jestive sjemenke iz biljke lana, to znamo. Ali, ne samo da ove sjemenke dodaju orašasti okus jelima, već su i pune hranjivih tvari poput masnoća koje su zdrave za srce, vlakana, biljnih proteina i ključnih vitamina i minerala. Donosimo više o njihovim potencijalnim zdravstvenim dobrobitima i jednostavnim načinima za uključivanje lanenih sjemenki u obroke i međuobroke.

Posljednjih nekoliko godina sjemenke lana postale su sve popularnije zahvaljujući svom obilju zdravstvenih dobrobiti. Do sada su istraživanja pokazala da sjemenke lana između ostaloga donose i sljedeće prednosti:

Poboljšanje zdravlja kardiovaskularnog sustava

Sjemenke lana mogu zaštititi zdravlje srca na nekoliko načina, uglavnom smanjenjem čimbenika rizika za srčane bolesti, kao što su snižavanje krvnog tlaka i poboljšanje razine kolesterola. 

Sprječavanje moždanog udara

Sjemenke lana dobar su izvor zdravih masnoća koje se nazivaju alfa-linolenske kiseline (ALA) za koje se vjeruje da mogu pomoći u prevenciji moždanog udara.

Podržavaju zdravlje probavnog sustava

Četiri žlice lanenih sjemenki osiguravaju 27% dnevnog preporučenog unosa vlakana, ključnog nutrijenta za zdravlje probavnog sustava. Osim toga, sjemenke lana sadrže i topiva i netopiva vlakna, od kojih svako poboljšava rad crijeva na nešto drugačije načine. Topiva vlakna omekšavaju stolicu kako bi lakše prošla kroz probavni trakt, dok netopiva vlakna povećavaju masu stolice, olakšavajući zatvor.

Pomažu u zaštiti od kroničnih bolesti

Osim korisnih masnoća i vlakana, sjemenke lana obiluju antioksidansima koji štite zdravlje zvanim polifenoli. Polifenoli djeluju poput tjelohranitelja naših stanica, štiteći ih od oštećenja koja bi na kraju mogla dovesti do raka, starenja i kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca.

Usprkos navedenim zdravstvenim prednostima konzumacije lanenih sjemenki, postoje i neki rizici. Neki ljudi mogu biti alergični na sjemenke lana, iako to nije uobičajeno. Sjemenke lana također sadrže potencijalne toksine u tragovima poput cijanida. No vrlo je mala vjerojatnost da će konzumacija lana uzrokovati toksičnost cijanida jer su razine vrlo niske i tijelo može detoksificirati cijanid u količinama malim poput onih koje se nalaze u sjemenkama lana. 

Savjeti za konzumaciju lanenih sjemenki

Kada kupujete sjemenke lana, odlučite se za mljevene sjemenke lana umjesto za cijele jer cijele sjemenke mogu proći kroz vaša crijeva neprobavljene. To sprječava apsorpciju hranjivih tvari u krvotok. Ako su vam cijele lanene sjemenke jedina opcija, bez brige, možete ih sami samljeti u mlincu za kavu neposredno prije jela. Samo pazite da sjemenke lana čuvate na hladnom i tamnom mjestu, poput zamrzivača, budući da se ulje u lanu razgrađuje kada je izloženo svjetlu i zraku.

Neki od jednostavnih načina konzumacije lanenih sjemenki su:

  • Posute po zobenim pahuljicama 
  • Umiješane u jogurt
  • Dodane u tijesto za palačinke
  • Pečene u kolačićima, muffinima i kruhu od banane

Iako su male, sjemenke lana su hranjive zahvaljujući svojoj sposobnosti da smanjuju krvni tlak, poboljšavaju probavu i sprječavaju određene vrste raka. Također su vrlo svestrane, jer se mogu uklopiti u slatka, slana, topla i hladna jela.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.