no planet b tportal
menu
Mindfulness

Ovo su najbolji dokumentarci o očuvanju okoliša koje možda još niste pogledali

6. rujna 2022. • ~6 min

Edukacija o važnosti očuvanja okoliša i problemima koji globalno prijete od velike su važnosti. Bilo da se upoznajemo sa situacijom preko interneta, knjiga ili medija, važnost ove teme je itekako prisutna. Iako se ne može jamčiti da će gledanje dokumentaraca tog sadržaja biti opuštajuće, svaki dokumentarac na ovom popisu jednako je zadivljujući koliko i važan. Bilo da ste sami, s prijateljima ili s obitelji, svakako pogledajte ove nevjerojatne dokumentarce koji…

Edukacija o važnosti očuvanja okoliša i problemima koji globalno prijete od velike su važnosti. Bilo da se upoznajemo sa situacijom preko interneta, knjiga ili medija, važnost ove teme je itekako prisutna. Iako se ne može jamčiti da će gledanje dokumentaraca tog sadržaja biti opuštajuće, svaki dokumentarac na ovom popisu jednako je zadivljujući koliko i važan. Bilo da ste sami, s prijateljima ili s obitelji, svakako pogledajte ove nevjerojatne dokumentarce koji prikazuju nužnost i junaštvo suvremenih zaštitnika prirode!

1. ‘The Green Planet’ (2022)

2. ‘Mission Blue’ (2014) 

Prateći dr. Sylviju Earle, zarazno entuzijastičnu oceanografkinju i konzervatoricu, ‘Mission Blue’ istražuje trenutno stanje naših oceana kao i Earlinu karijeru. Kao svoj životni cilj postavila je educirati i pokazati ljudima važnost naših oceana i koliko je još važnije vratiti ih u zdravo, uravnoteženo stanje. Dokumentarac nagrađen nagradom Emmy inspirativan je poziv na akciju za zaštitu naših oceana i donosi nadu onima koji traže akciju.

3. ‘Virunga’ (2014)

Britanski dokumentarac ‘Virunga’ fokusiran je na rad čuvara parka u Nacionalnom parku Virunga u Kongu. Snimljen tijekom uspona nasilne pobune M23 2012., film također istražuje aktivnost britanske naftne kompanije Soco International unutar UNESCO-ve svjetske baštine. Pratite priče ovih čuvara parkova dok se brinu za jedine planinske gorile na svijetu i njihove napore da zaštite stvorenja i zemlju od rata, krivolova i naftnih kompanija.

4. ‘A Plastic Ocean’ (2016) 

‘A Plastic Ocean’ nagrađivani je dugometražni dokumentarac o posljedicama naše potrošnje plastike, naglašavajući globalne učinke onečišćenja plastikom. Produciran od strane skupine stručnjaka iz različitih područja, film prati istraživačkog novinara Craiga Leesona i roniteljicu na dah Tanyju Streeter i njihovo istraživanje tehnologija i inovacija koje bi mogle ponuditi rješenja za našu trenutnu dilemu. ‘A Plastic Ocean’ iznimno je važan dokumentarac koji je prikladan za sve uzraste.

5. ‘Call Of Life’ (2010) 

‘Call of Life’ je priča o krizi unutar svijeta prirode i svijeta ljudi. Dokumentarac u potpunosti istražuje rastuću prijetnju izumiranja: kako Zemlja gubi svoju biološku raznolikost velikom brzinom. Sastavljen od intervjua s biolozima i ekolozima, film ispituje primarne i složene pokretače tako golemog gubitka, kao i ono što je potrebno učiniti da se provedu pozitivne promjene.

6. ‘Seven Worlds, One Planet’ (2019) 

Ocijenjen od strane publike kao najbolji dokumentarni film Attenborougha, BBC-jev ‘Seven Worlds, One Planet’ istražuje Zemljine različite ekosustave na sedam kontinenata. Uz svaku epizodu posvećenu jednom kontinentu, gledatelj može bolje razumjeti veliku raznolikost na svakom od kontinenata i kako su oni međusobno povezani. Istražujući kako je čovječanstvo utjecalo na ove krajolike, ‘Seven Worlds, One Planet’ još je jedan dodatak impresivnom repertoaru Sir Davida Attenborougha. Slaveći u jednakim dijelovima oslanjanje na prirodu i pozivajući na promjenu, ovaj se dokumentarac više fokusira na život životinja i izdržljivost prirode.

7. ‘The Ivory Game’ (2016) 

Ovaj američki dokumentarac ispituje trgovinu slonovačom, stavljajući je u pozadinu političkih napetosti i boraca za očuvanje okoliša. ‘The Ivory Game’ naglašava kako je trgovina slonovačom problem koji na različite načine utječe na cijeli planet. Ovaj dokumentarni film prepun akcije prati napore tima za očuvanje prirode i borbu protiv krivolovaca koji pokušavaju zaštititi slonove od masakra. Od životinje do tržišta, ‘The Ivory Game’ je zadivljujući, iako iznimno potresan dokumentarac.

8. ‘The Ocean Guardians’ (2022) 

S povećanim pritiskom na naše oceane i ekosustave, težina ekološkog uništenja postaje očita za čovječanstvo. U ‘The Ocean Guardians’, Scott Bradley i Natasha Hawthornthwaite bacaju svjetlo na farmere koji beru skrivenog heroja: morsku travu. Fokusirajući se na britanske obale, dokumentarac istražuje kako su morske alge održivi izvor hrane u budućnosti, kao i njihovu temeljnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena.

9. ‘Voice Of The Glaciers’ (2020) 

‘Voice Of The Glaciers’ kratki je dokumentarac koji prati četiri mlada pustolova u opasnoj znanstvenoj ekspediciji na Arktik s jednim ciljem: dokumentirati prave učinke klimatskih promjena. Koristeći sredstva tima, putovanje se pokazuje kao otkriće koje otvara oči i dokaz da se nešto mora pokrenuti prije nego bude prekasno. Dio njihove misije je ponovno fotografiranje određenih lokacija prikazanih na fotografijama starim više od jednog stoljeća, kao fizički dokaz da se arktički teren mijenja – i to ne na bolje.

10. ‘Riverwoods’ (2022) 

Objavljen ove godine, ‘Riverwoods’ je dugometražni dokumentarac koji istražuje trenutno stanje škotskog lososa. Sjajna priča o tome kako su zdravlje lososa i škotske šume neraskidivo povezane. Istražujući polomljene veze između lososa i krajolika, ‘Riverwoods’ poziva na obnovu riječnih slivova Škotske o kojima ovise cijeli ekosustavi.

11. ‘The Last Stand’ (2017)

‘The Last Stand’ ispituje hitnu utrku za zaštitu posljednjeg preostalog drevnog drveća na svijetu. Prateći prosvjednike i stručnjake, dokumentarac istražuje posljednje preostale drevne šume i njihovu važnost da ostanu netaknute. Od Sjeverne Amerike, do Amazone i diljem svijeta, drevne šume imaju ogroman utjecaj na našu atmosferu. Uz ekskluzivne snimke prosvjeda s prve crte, saznajte više o ovim drevnim šumama od nekih od najstrastvenijih ljudi uključenih u zaštitu Zemljinih staništa.

12. ‘Golden Seeds’ (2021) 

U suradnji s Tonyjevim Chocolonelyjem, ‘Golden Seeds’ Davida Boanuha istražuje komplikacije uzgoja kakaovca u Gani, prema riječima samih farmera. U trajanju od samo dvadeset minuta, ovaj dokumentarac je uzbudljiva priča o teškoćama, radu i nadi. Razmišljajući o budućnosti uzgoja kakaovca, ‘Golden Seeds’ također istražuje težnje farmera u pogledu budućnosti uzgoja kakaovca i budućnosti njihovih zajednica.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.