no planet b tportal
menu
Living

Ovo su prirodni načini kako održati komarce podalje od vašeg dvorišta

11. svibnja 2023. • ~5 min

Proljeće je odlično vrijeme za izlazak na otvorenom i uživanje u toplom vremenu. Ipak, jedna stvar koja može pokvariti dobar provod su komarci. Ova dosadna stvorenja mogu otežati uživanje, a konstantno pikanje i zujanje će i najbolju relaksaciju pretvoriti u živciranje. Ipak, postoje prirodni načini da spriječite pojavu ovih napornih insekata! Zašto su komarci problem u vašem dvorištu? Ubodi komaraca više su od puke smetnje, ova stvorenja mogu biti i…

Proljeće je odlično vrijeme za izlazak na otvorenom i uživanje u toplom vremenu. Ipak, jedna stvar koja može pokvariti dobar provod su komarci. Ova dosadna stvorenja mogu otežati uživanje, a konstantno pikanje i zujanje će i najbolju relaksaciju pretvoriti u živciranje. Ipak, postoje prirodni načini da spriječite pojavu ovih napornih insekata!

Zašto su komarci problem u vašem dvorištu?

Ubodi komaraca više su od puke smetnje, ova stvorenja mogu biti i opasne štetočine. Ovi mali insekti mogu prenijeti bolesti poput virusa Zapadnog Nila, Zika virusa i malarije. Osim toga, komarce privlači stajaća voda, koja može postati leglo ličinki komaraca. Kako biste zaštitili svoje dvorište od komaraca, počnite isušivanjem svih izvora stajaće vode, kao što su lokve, kupke za ptice i dječji bazeni. Također biste trebali podrezati visoku travu i korov, jer se komarci često skrivaju u tim područjima tijekom dana. Konačno, razmislite o korištenju zamki za komarce ili raspršivanju insekticida oko perimetra vašeg dvorišta kako biste ove štetočine držali podalje.

Prirodne metode za držanje komaraca izvan vašeg dvorišta

Mrzite li te dosadne komarce koji uvijek nađu put do vašeg dvorišta? Nema brige, postoje neki prirodni načini da ih spriječite. 

Postavite mrežu protiv komaraca

Komarci mogu pokvariti inače ugodnu večer provedenu na otvorenom. Srećom, postoji jednostavan i učinkovit način da ih zadržite podalje: mreže protiv komaraca. Mreže protiv komaraca mogu se postaviti oko terasa, terasa i drugih vanjskih stambenih prostora kako bi se stvorila barijera kroz koju komarci ne mogu prodrijeti. Osim što su učinkovita fizička barijera, mreže protiv komaraca imaju i dodatnu prednost jer su ekološki prihvatljive. Za razliku od kemijskih sprejeva i repelenata, oni neće naškoditi drugim bićima na otvorenom niti zagađivati zrak. Štoviše, komarnici su relativno jeftini i jednostavni za postavljanje, što ih čini idealnim rješenjem za one koji žele uživati u svom travnjaku bez brige o komarcima.

Stavite svijeće po dvorištu

Jedna prirodna metoda je postavljanje svijeća od citronele oko vašeg dvorišta. Ulje citronele pomaže u tjeranju komaraca, a svijeće će stvoriti ugodan ambijent za vaša druženja na otvorenom.

Uzgajajte bosiljak, lavandu ili limunsku travu u blizini terase ili terase

Ako tražite prirodan način da spriječite komarce u svom dvorištu, razmislite o sadnji bosiljka, lavande ili limunske trave u blizini svoje terase ili balkona. Ove biljke koje odbijaju komarce mogu pomoći u stvaranju barijere između vašeg vanjskog životnog prostora i insekata štetnika. Bosiljak je posebno učinkovit repelent protiv komaraca, zahvaljujući svom snažnom mirisu. Miris lavande također je ugodan ljudima, ali je odbojan za komarce. Limunska trava proizvodi ulje citronele, koje je uobičajeni sastojak komercijalnih repelenata protiv komaraca. Ako posadite ove biljke koje odbijaju komarce oko vaše terase ili terase, možete uživati u svom vanjskom prostoru bez straha od ugriza ovih dosadnih insekata.

Koristite vanjski ventilator

Vanjski ventilator može biti rješenje koje vam je potrebno da otjerate komarce. Komarce privlači ugljični dioksid koji izdišemo, a oni koriste taj plin kako bi locirali svoje ljudske domaćine. Postavljanjem vanjskog ventilatora u svoje dvorište možete stvoriti zračni tunel koji komarcima otežava let. Osim toga, ventilator će pomoći u cirkulaciji zraka i rashladiti ljude, čineći vaše dvorište ugodnijim mjestom za provođenje vremena. Dakle, ako tražite prirodan način za suzbijanje komaraca, svakako vrijedi razmisliti o vanjskom ventilatoru.

Koristite ultrazvučne uređaje za tjeranje komaraca

Razmislite o korištenju ultrazvučnih uređaja. Ovi uređaji emitiraju visokofrekventne zvučne valove koji su nepodnošljivi za komarce, tjerajući ih s tog područja. Ultrazvučni uređaji sigurni su za korištenje u blizini djece i kućnih ljubimaca, a mogu biti vrlo učinkoviti u odvraćanju komaraca. Osim toga, relativno su jeftini i lako ih je pronaći.

Očistite ustajalu vodu

Ako želite držati komarce podalje od vašeg travnjaka, morate se riješiti svake stajaće vode. Komarci svoja jajašca polažu u stajaću vodu, pa će uklanjanje svih izvora stajaće vode pomoći u smanjenju populacije komaraca. Naravno, to je lakše reći nego učiniti. Čak i mala lokvica može biti dovoljna da komarci polože jaja, stoga je važno biti na oprezu. Kako biste smanjili rizik od razmnožavanja komaraca, redovito provjeravajte ima li na imanju izvora stajaće vode i poduzmite korake da ih isušite ili uklonite.

Riješite se nepotrebne vegetacije

Možda biste trebali razmisliti o tome da se riješite dijela vegetacije koja privlači komarce. Osim toga, komarci također polažu svoja jaja u vlažnu zemlju, tako da održavanje vašeg travnjaka dobro podšišanim i bez ostataka pokošene trave također može pomoći. Naravno, važno je pripaziti da ne uklonite svu vegetaciju sa svog imanja, jer to može stvoriti druge probleme. Ali poduzimanjem nekih jednostavnih koraka za smanjenje količine stajaće vode i otpadaka na vašem imanju, možete pomoći u suzbijanju komaraca.

Ako tražite prirodniji način da otjerate komarce iz svog dvorišta, razmislite o bilo kojoj od opcija koje smo naveli. Od eteričnih ulja do zamki, postoji mnogo načina za obranu od ovih dosadnih stvorenja bez pribjegavanja jakim kemikalijama. Budite kreativni i moći ćete se riješiti komaraca u tren oka!


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.