no planet b tportal
menu
Food

Ovo su razlozi zbog kojih je češnjak izvrstan za naše zdravlje

22. studenoga 2022. • ~3 min

Jeste li znali da prosječna osoba godišnje pojede dva kilograma češnjaka? Tisućama godina, prije nego što se ova namirnica počela koristiti za aromatiziranje vaših omiljenih jela, u drevnim se kulturama koristio kao medicinski tretman. Zdravstvene prednosti češnjaka koristile su kineska, egipatska i rimska civilizacija. Dokazano je kako konzumacija češnjaka ima brojne fantastične zdravstvene prednosti za tijelo. Pogledajmo najvažnije zdravstvene prednosti češnjaka. Iako nije bilo široko poznato, stručnjaci sada shvaćaju da…

Jeste li znali da prosječna osoba godišnje pojede dva kilograma češnjaka? Tisućama godina, prije nego što se ova namirnica počela koristiti za aromatiziranje vaših omiljenih jela, u drevnim se kulturama koristio kao medicinski tretman. Zdravstvene prednosti češnjaka koristile su kineska, egipatska i rimska civilizacija. Dokazano je kako konzumacija češnjaka ima brojne fantastične zdravstvene prednosti za tijelo. Pogledajmo najvažnije zdravstvene prednosti češnjaka.

Iako nije bilo široko poznato, stručnjaci sada shvaćaju da su spojevi sumpora u češnjaku primarni uzrok njegovih blagotvornih učinaka na zdravlje. Rezanjem, sjeckanjem ili drobljenjem lukovica češnjaka, tio-sulfinske kemikalije u njima pretvaraju se u alicin. Alicin je fantastična tvar. Međutim, dok se to u teoriji čini točnim, koje su stvarne zdravstvene prednosti korištenja češnjaka?

Češnjak pomaže u jačanju imunološkog sustava vašeg tijela

Konzumiranje sirovog češnjaka može zaštititi od kašlja, groznice i prehlade. Jedenje dva nasjeckana režnja češnjaka svaki dan je najbolji način da se postigne korist. U nekim kućanstvima diljem svijeta obitelji vješaju režnjeve češnjaka na konac oko vrata svoje djece kako bi im pomogle kod začepljenih dišnih puteva.

Češnjak pomaže u smanjenju visokog krvnog tlaka

Moždani i srčani udari dva su od najvećih zdravstvenih problema u svijetu. Visoki krvni tlak značajan je faktor rizika za bolesti srca. Smatra se da uzrokuje oko 70% moždanih udara, srčanih udara i kroničnog zatajenja srca. Visoki krvni tlak uzrok je 13,5 posto smrti u svijetu. Budući da su među značajnim uzrocima smrti, rješavanje jednog od njihovih primarnih uzroka, visokog krvnog tlaka, iznimno je važno. Češnjak je fantastičan začin za uključivanje u prehranu za one koji pate od visokog krvnog tlaka ili hipertenzije. 

Češnjak pomaže u smanjenju razine kolesterola

Kolesterol je masna komponenta u krvi. Postoje dvije vrste kolesterola: “loš” LDL kolesterol i “dobar” HDL kolesterol. Previše LDL kolesterola i premalo HDL kolesterola može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Dokazano je da češnjak snižava razinu ukupnog kolesterola i LDL-a za 10 do 15 posto. Nadalje, konzumacija češnjaka ne utječe na razinu HDL-a ili dobrog kolesterola. 

Češnjak ima antibiotska svojstva

Češnjak sadrži alicin. Alicin je bioaktivni antibiotik koji može pomoći u borbi protiv infekcija i bakterija. Vjeruje se da je alicin održiva zamjena za antibiotik. Također pomaže kada se koristi zajedno s konvencionalno propisanim antibioticima.

Češnjak može spriječiti Alzheimerovu bolest i demenciju

Češnjak ima visoku količinu antioksidansa koji pomažu u sprječavanju bilo kakvog oksidativnog oštećenja u vašem tijelu. Ova antioksidativna svojstva mogu pomoći u sprječavanju određenih kognitivnih bolesti poput demencije i Alzheimerove bolesti. 

Češnjak pomaže u detoksikaciji vašeg tijela

Detoksikacija je proces oslobađanja od stvari koje ne pripadaju tijelu. Važan je dio dobrog zdravlja i dugog života. Živeći u današnjem svijetu svakodnevno smo izloženi širokom spektru kemikalija i spojeva. Mnogi od tih spojeva nisu zdravi i mogu čak biti štetni za tijelo. 

Češnjak je moćna hrana za detoksikaciju koja potiče proizvodnju raznih jetrenih enzima. Također pruža druge važne komponente za detoksikaciju, uključujući višestruke bioaktivne spojeve selena i sumpora.


Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.