no planet b tportal
menu
Living

Pametni gradovi: kako je Sveta Nedelja napravila iskorak prema sigurnijoj, čišćoj i naprednijoj budućnosti

10. svibnja 2022. • ~6 min

Foto: Davor Đopar Sveta Nedelja je gradić tek dvadesetak kilometara udaljen od Zagreba. Okružen zelenim brežuljcima, jezerima i šumama, kao stvoren je za sve one koji žele pobjeći od buke, žamora, gužve i hektičnosti velegrada, no opet ne odmaknuti suviše daleko. Premda podaci popisa stanovništva iz 2011. godine govore kako u Svetoj Nedelji živi tek 18 tisuća stanovnika, grad posljednjih nekoliko godina bilježi rastući trend doseljavanja i to posebice mladih…

Foto: Davor Đopar

Sveta Nedelja je gradić tek dvadesetak kilometara udaljen od Zagreba. Okružen zelenim brežuljcima, jezerima i šumama, kao stvoren je za sve one koji žele pobjeći od buke, žamora, gužve i hektičnosti velegrada, no opet ne odmaknuti suviše daleko. Premda podaci popisa stanovništva iz 2011. godine govore kako u Svetoj Nedelji živi tek 18 tisuća stanovnika, grad posljednjih nekoliko godina bilježi rastući trend doseljavanja i to posebice mladih obitelji. No, blizina glavnog grada, mir i idilična priroda tek su neki od razloga sve veće privlačnosti života ovog pitoresknog, a opet modernog grada.

Statusom najmlađi grad Zagrebačke županije, Sveta Nedelja već je dugo na samom vrhu svih lista kada je riječ o kvaliteti života u gradu, a nekoliko godina uzastopce ponijela je i titulu najboljeg grada za poduzetništvo u Republici Hrvatskoj u kategoriji gradova srednje veličine. Na dinamičnu poduzetničku klimu svakako utječe zemljopisni položaj grada, blizina Zagreba, ali i slovenske granice te dobra prometna povezanost, no razvoju gospodarstva prvenstveno su doprinijele pozitivne i pametne odluke od strane grada. Kako bi se potaknuo dolazak novih industrija i daljnji razvoj poduzetništva, Sveta Nedelja ukinula je plaćanje prireza i poreza na potrošnju, kao i komunalnog doprinosa za proizvodnju, kreativne industrije, financijski sektor, kulturu, obrazovanje i zdravstvo te uvela sufinanciranje kamate poduzetničkih kredita za investicije do ukupno 6 posto. Povrh toga, grad je svojim stanovnicima omogućio i besplatan javni prijevoz te neke, za hrvatske uvjete izrazito progresivne mogućnosti, poput plaćanja javnih usluga kriptovalutama. Kako bi zadovoljstvo građana podignuo na posve novu razinu i uključio ih u procese odlučivanja, pokrenuo je e-referendum koji građanima omogućava da se izjasne oko svih pitanja koja su važna za lokalnu zajednicu, od infrastrukture do proračuna, a pobrinuo se i za transparentnost gradskih financija. Osim što mogu ocijeniti gradske službe i njegove djelatnike, građani imaju i uvid u registre svih ugovora, narudžbenica i računa grada i gradskih poduzeća. 

No, osim što njeguje vibrantnu poduzetničku klimu, potiče razvoj gospodarstva i uključuje svoje građane u proces donošenja odluka, Sveta Nedelja aktivno radi na poboljšanju sigurnosti, kvalitete života i ekološke održivosti. Kao jedan od „pametnih” i progresivnih gradova, Sveta Nedelja je odlučila iskoristiti sve prednosti koje nudi digitalizacija. Jedan od takvih projekata je postavljanje „APL pametnih i sigurnih pješačkih prijelaza” koji se bazira na sustavu za signalizaciju i osvjetljavanje pješačkog prijelaza, tu su i pametne klupe koje omogućavaju bežično ili USB punjenje mobitela i drugih elektroničkih uređaja kao i pristup internetu, a Sveta Nedelja je i jedan od prvih gradova u Hrvatskoj u kojem je uvedena 5G mreža. No, gradske vlasti na tome nisu stale. Kako bi grad učinili još kvalitetnijim, sigurnijim i ekološki održivijim, a time i poželjnijim mjestom za život, Sveta Nedelja je potkraj 2021. godine, u suradnji s HT Grupom, započela razvojno-istraživački projekt pametne javne rasvjete. 

„Ponosni smo što je upravo Sveta Nedelja nositelj prvog ovakvog projekta u RH.  Pametna javna rasvjeta i sam mehanizam upravljanja njome, uvelike će doprinijeti kvaliteti i sigurnosti naših građana, ali i energetskoj učinkovitosti. Ovim projektom nastavljamo ulaganja na području digitalizacije grada i vjerujemo kako ćemo i dalje opravdano biti grad za primjer drugima“, izjavio je povodom predstavljanja projekta gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec. 

Pametna rasvjeta, naime, ima pregršt inovativnih funkcija. Pomoću različitih senzora koji su ugrađeni u rasvjetna tijela prikupljaju se podaci poput temperature, tlaka, brzine i smjera vjetra, buke, kvalitete zraka, veličine čestica u zraku, prolaza pješaka i vozila. Cilj projekta je optimiziranje sustava javne rasvjete, povećanje sigurnosti građana, poboljšanje kvalitete življenja, smanjenje svjetlosnog zagađenja i, u konačnici, ostvarivanje brojnih ušteda u javnom sektoru. Riječ je prvom ovakvom projektu u Republici Hrvatskoj, a za istraživanje i razvoj inovativnih funkcija javne rasvjete zadužen je Smart City tim Hrvatskog Telekoma na čelu s Matom Omazićem. „Sustav omogućava dinamičko upravljanje rasvjetom na način da se intenzitet rasvjete prilagođava okolnom osvjetljenju, prometu i slično”, započinje Mate te objašnjava: „Primjerice, imamo li u vidu da rasvjeta ima senzor koji prati gustoću prometa u gradu i koliko pješaka prolazi, možda nije potrebno da neka lampa svijetli punim intenzitetom u 3 sata ujutro.” Osim što štedi energiju i novac, spomenuta funkcija doprinosi i sprečavanju rasipanja umjetne svjetlosti koja dokazano uzrokuje štetne posljedice po ljudsko zdravlje te narušava ekosustav. S druge strane, podaci o buci u okruženju mogli bi, primjerice, utjecati i na cijenu nekretnina. „Ako želite kupiti stan negdje u Svetoj Nedelji, kroz naš ćete sustav odmah vidjeti koliko je buke u određenoj ulici”, objašnjava Omazić. 

No, kako sustav ustvari funkcionira? „Na svakoj svjetiljci javne rasvjete postoji komunikacijsko-upravljački modul kojeg smo razvili unutar HT Grupe. Modul putem bežične mobilne mreže HT-a komunicira s centralnim softwareom, a svi podaci kolaju našom IoT platformom. IoT platforma je posebni sustav namijenjen za komunikaciju velikog broja uređaja spojenih na internet, odakle i naziv Internet-of-Things”, objašnjava Mate. „Ideja za ovaj inovativni projekt stigla je iz odjela za razvoj proizvoda Hrvatskog Telekoma”, navodi te dodaje: „Sama ideja se javila početkom 2021. godine. U svega šest mjeseci smo uspjeli dizajnirati sustav, komunikacijske module, kontrole, pronaći vanjske proizvođače, partnere za pilot projekte, integrirati ComEnergy na našu IoT platformu i sad smo, evo, na korak pred time da budemo live”. Jedinstveno rješenje i tehnologija u cijelosti su razvijene unutar Hrvatskog Telekoma, a projekt je, kaže, već privukao pažnju i drugih gradova. „Digitalizacija gradova naš je strateški cilj, a ovakvi projekti bit će sve zastupljeniji, i to u bliskoj budućnosti”. Nadamo se, tako to rade pametni gradovi. 


logo

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Hrvatskim Telekomom.